Editura Evenimentul si Capital

PNL și PMP sesisează la CCR o lege pe care AU VOTAT-O în Parlament

Autor: | | 0 Comentarii | 408 Vizualizari

După ce au votat în Parlament modificările Legii sănătății, acum PNL şi PMP au depus la Curtea Constituţională a României (CCR) o sesizare de nconstituționalitate a proiectului de lege.

Ei au contestat la pachet cu Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii și pe cea a asistenţei sociale nr. 292/2011. Cele două partide de Opoziție spun că proiectul "obstrucţionează activitatea instituţiilor vizate şi grevează autorităţile locale de sume pentru care nu este prevăzută sursa de finanţare".

"Reglementarea adoptată recent de Camera Deputaţilor cuprinde norme care încalcă principii constituţionale referitoare la principiul egalităţii în faţa legii şi al nediscriminării. În acelaşi timp, au fost încălcate principii de reglementare referitoare la caracterul organic al actelor normative, care nu pot fi modificate prin intermediul unor acte ordinare", arată liberalii, într-un comunicat de presă.

Conform comunicatului, contrar reglementărilor de principiu care vizează asigurarea folosirii limbii materne în unităţile administrative cu o pondere de 20% a minorităţilor naţionale, prin acest proiect se instituie un criteriu alternativ de 5.000 de locuitori în cazul unităţilor sanitare şi de asistenţă socială.

"Această reglementare depăşeşte cadrul asigurat minorităţilor naţionale şi este de natură a institui un criteriu discriminatoriu inclusiv faţă de cetăţenii români de alte etnii. Contrar jurisprudenţei Curţii Constituţionale, proiectul de lege nu prevede sursele de finanţare necesare punerii în aplicare a acestuia", se arată în document.

Potrivit sursei citate, cadrul legislativ din prezent referitor la minorităţile naţionale asigură un grad de protecţie ridicat al acestora în raport cu exigenţele europene în materie. 

Inițial ambele partide din Opoziție au votat în unanimitate modificările la Legea sănătății în ședința de plen a Camerei Deputaților din 11 aprilie. Vezi AICI cum au votat PNL și PMP.

Hunor: PNL și PMP au o atitudine ostilă la adresa minorităților

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a reacționat la gestul PNL și PMP, susținând că cele două partide nu au "deschidere și respect pentru minoritățile naționale". 

"O astfel de atitudine demonstrează, din nefericire, că aceste partide nu dau dovadă de deschidere și respect pentru minoritățile naționale, deși se folosesc adesea de acești termeni în retorica pe care o adoptă în aparițiile publice. În documentul inaintat Curții Constituționale, semnat de 124 de deputați, aceștia afirmă că proiectul de lege inițiat de UDMR nu asigură egalitatea tuturor membrilor societății în fața legii. Obiecțiile constituționale depuse de PNL, USR și PMP sunt, în mod clar, anti-minoritare", se arată în comunicatul de presă al UDMR.

Liderul UDMR consideră că este regretabil faptul că PNL şi PMP se întorc împotriva aceleiaşi familii europene din care fac parte, în condiţiile în care protecţia minorităţilor reprezintă o prioritate majoră printre principiile şi valorile Partidului Popular European.

"UDMR consideră că, în cazul în care aceste formaţiuni politice nu ne pot susţine, cel puţin să nu împiedice prin argumente false activitatea, eforturile noastre în domeniul protecţiei minorităţii maghiare. În documentul înaintat Curţii Constituţionale, semnat de 124 de deputaţi, aceştia afirmă că proiectul de lege iniţiat de UDMR nu asigură egalitatea tuturor membrilor societăţii în faţa legii. Obiecţiile constituţionale depuse de PNL, USR şi PMP sunt, în mod clar, anti-minoritar", scrie UDMR în documentul de presă.
Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate