PNL: Adunarea Parlamentară a CE va sesiza Comisia de la Veneția privitor la modificările aduse Codului Penal și Codului de procedură penală

PNL: Adunarea Parlamentară a CE va sesiza Comisia de la Veneția privitor la modificările aduse Codului Penal și Codului de procedură penală

Comisia de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a aprobat solicitarea formulată de Partidul Național Liberal și a decis să sesizeze Comisia de la Veneția privitor la toate modificările care sunt aduse la Codul de procedură penală și la Codul penal, a anunțat președintele PNL Ludovic Orban, la Parlament.

„Așa cum a anunțat, Partidul Național Liberal, ca și în cazul legilor Justiției și în cazul Codului Penal și a Codului de procedură penală, s-a adresat Adunării Parlamentare a Consiliului Europei în vederea sesizării Comisiei de la Veneția. Astăzi Comisia de monitorizare a Adunării Parlamentare a aprobat solicitarea formulată de Partidul Național liberal și a decis să sesizeze Comisia de la Veneția privitor la toate modificările care sunt aduse la Codul de procedură penală și la Codul penal.”

În ceea ce privește îngrijorările manifestate de o serie de ambasade în legătură cu modificările operate la  legislaţia penală românească, liderul PNL a spus că „Scrisoarea celor 12 state adresată tuturor actorilor implicați în procesul de legiferare privitor la Codul penal și la Codul de procedură penală trage un semnal de alarmă de o gravitate fără precedent. Acest semnal de alarmă se adaugă poziției exprimate de grupul statelor anticorupție. Se adaugă înrăutățirii raportului din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, se adaugă poziției exprimate clar de Departamentul de Stat, pozițiilor publice exprimate de toți oficialii europeni”

Motivul pentru care PNL face aceste demersuri la nivel European este pentru că parlamentarii PSD –ALDE operează modificări la Coduri  „pentru a-și salva colegii acuzați de fapte de corupție, care au fost condamnați sau urmează să fie condamnați” și că astfel „riscă să fie afecteze grav interesele fundamentale ale României și să creeze dezavantaje românilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Joi, SUA, Belgia, Canada, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia, "parteneri şi aliaţi internaţionali ai României", au făcut "apel la toate părţile implicate în modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală să evite schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracţionalităţii şi corupţiei". "România a demonstrat un progres considerabil în combaterea corupţiei şi construirea unui stat de drept eficient. Îi încurajăm pe români să continue pe această cale", se arăta în mesajul transmis de aceste ţări.