PNL a CONTESTAT la Curtea Constituțională legea privind STATUTUL MAGISTRAȚILOR

PNL a CONTESTAT la Curtea Constituțională legea privind STATUTUL MAGISTRAȚILOR

Liberalii au depus o sesizare de neconstituționalitate la Curtea Constituțională a României (CCR) privind Legea 303/2004 referitoare la statutul judecătorilor și procurorilor, a anunțat liderul deputaților PNL, Raluca Turcan.

„PNL depune contestaţie la Curtea Constituţională pe legea privind responsabilitatea magistraţilor - procurorilor şi judecătorilor - bine cunoscuta Lege 303, prima dintre Legile Justiţiei marca Florin Iordache care a trecut de Parlamentul României. Scopul acestor contestaţii este de a intra odată în cadrul constituţional actele normative care ies din Parlamentul României, dar, în acelaşi timp, de a încerca să oprim atacul susţinut pe care grupul infracţional din conducerea PSD-ALDE l-a declanşat împotriva României şi când spun de atac infracţional al acestei grupări din PSD şi ALDE mă refer la tot ceea ce transmite această grupare cetăţeanului de rând, care speră că, într-o Românie în prag de Centenar, europeană şi dezvoltată, legea este aceeaşi pentru toată lumea, regulile sunt respectate de sus până jos, iar forul legiuitor al ţării se îndreaptă spre interesele celor mulţi şi nu spre interesele celor care au acaparat puterea politică”, a declarat Raluca Turcan, la Parlament, citată de Agerpres.

Prim-vicepreședintele PNL a mai spus că actul normativ adoptat zilele trecute de Senat, în calitate de for decizional, încalcă toate reglementările în materie de procedură şi foarte multe aspecte constituţionale. 

Întrebată de jurnaliști dacă au existat discuţii cu preşedintele Klaus Iohannis, Turcan a spus că demersul contestării la CCR a legii 303/2004 ține exclusiv de Opoziţie. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Deputatul liberal, Gabriel Andronache, a expus motivele pentur contestarea legii la Curtea Constituțională. 

„Prin această sesizare arătăm dezastrul în materie de legiferare pe care îl face coaliţia majoritară PSD-ALDE. (...) În mod evident, sunt încălcări care ţin de autonomia de reglementare a fiecărei Camere parlamentare în parte, de asemenea avem argumente în privinţa încălcării principiului bicameralismului, cât şi alte chestiuni care ţin de procedură. Există însă şi motive intrinseci pe care le-am invocat, care ţin de conţinutul legii, printre care încălcarea principiului separaţiei puterilor în stat şi cel care vizează independenţa judecătorilor şi procurorilor”, a explicat Andronache. 

Senatul a adoptat marţi, în calitate de for decizional, proiectul de modificare a Legii 303/2004 privind Statului magistraţilor, printre cele mai importante prevederi fiind cele legate de răspunderea magistraţilor. Opoziţia a încercat scoaterea de pe ordinea de zi a Senatului, liderul PMP, Traian Băsescu, propunând chiar scoaterea proiectelor care vizează legile Justiţiei din ordinea de zi a acestei sesiuni. Senatorii PSD, ALDE și UDMR au votat în lipsa partidelor de Opoziție care au părăsit sala în semn de protest.

Legea urmează să ajungă la promulgare de către președintele Klaus Iohannis.