Editura Evenimentul si Capital

Plutonierii de presă, actorul Dan Puric și piftiile sleite ale moralistului Andrei Pleșu | ANTI-OPINIE

Mirel Curea
Autor: | | 24 Comentarii | 8081 Vizualizari

Schema este clasică, am mai prezentat-o. Apare ceva, o informație, pe undeva, nu contează unde.

Altcineva o preia, fără să precizeze mai nimic privitor la sursa primară. După care, un altul, un blog, un on-line, un ceva, preia și el, și dezvoltă tot așa, fără precizări. Pasul următor, al doilea, re-preia ce a preluat al treilea de la el. Ping-pongul ăsta la perete creează masa critică de zgomot necesară captării atenției, și bulgărele de zapadă prinde a se rostogoli. De data asta, protagonist cu sau fără voia lui, nu se știe încă, este Andrei Pleșu. Acum șase ani, moralistul l-a atacat într-un interviu pe Dan Puric. După șase ani, pe o pagina de Facebook botezată „Andrei Pleșu Autor”, care pare a fi a lui Andrei Pleșu, dar nu prea este a lui Andrei Pleșu, pentru că poartă la vedere precizarea „Pagină neoficială administrată de un grup de fani”, apare un text aparent „la zi”, în care „Andrei Pleșu Autor” îl atacă pe Dan Puric. Câteva ore mai târziu, un blog obscur dă un text mai mare, care conține și ce a apărut cu câteva ore înainte pe „Andrei Pleșu Autor” despre Dan Puric.

Presa își freacă mâinile, își spune că a dat dubla, uite scandalul, și preia și ea, titrând din categoria „Scandal năprasnic! Ai să rămâi tâmpit, dacă nu citești!” Când unii mai lucizi se uită mai bine, hopa, văd ca așa este, așa a zis Pleșu despre Puric, dar a zis toate astea, cuvânt cu cuvânt, într-un interviu de acum mai bine de șase ani. Ce mizerie, reacționează ei, să prezinți drept actuală o chestie de acum ani de zile. „Andrei Pleșu Autor” vede ce zic aștia mai lucizi și editează rapid postarea, adăugând într-o paranteză „2009”, anul ziselor moralistului despre actor, chestie care se poate vedea din funcția „Vezi istoricul editărilor”, disponibilă la orice postare pe Facebook. Între timp, însă, scandalul este pornit, ziarele, cum ziceam, titrează, televiziunile preiau, campania pornită de câteva zile împotriva actorului Dan Puric se amplifică, la ea se adaugă acum și o chestie veche de șase ani, băgată pe țeavă ca noutate. Campanie pornită de câteva zile împotiva actorului? Da!

Păi de ce ar avea cineva, ceva cu un actor care vorbește frumos despre România, despre români, despre istoria lor și despre Dumnezeu, aș putea fi întrebat. Păi, face toate astea în niște locuri în care, ca să-l asculte, oamenii cumpară bilete și, astfel, actorul câștigă bani, mi s-ar putea răspunde. Așa, și, ce este în neregulă aici, aș continua eu, trebuie să o facă gratis, nu câștigă niște bani cinstiți, îi ia de la gura copiilor, de la buget, de la școli-spitale-catedrale? Pe cine deranjează, de fapt, actorul, de ce s-au repezit plutonierii de presă pe el? Pentru cei ca mine, care îl consideră cam cabotin, cam închipuit, dar benign, soluția este clară, nu ne ducem la show-urile lui. Cu ce altceva deranjează brusc? Odată căutat răspunsul, lucrurile încep să capete înțeles.

Concomitent cu eforturile plutonierilor detașați în Garnizoana Presă de a-l anula pe actor, alți plutonieri se străduiesc să-l reșapeze pe Marian Munteanu, să-l remoșească, să-l recomande drept un ideal lider al tinerilorfrumoși cu care, dar mai ales în numele cărora, Statul de Drept a avut multe realizări democratice, de la pusul unei marionete autiste în fotoliul Cotrocenilor, până la instalarea unui guvern care nu reprezintă pe nimeni din interiorul granițelor României. Clar, se pot face multe în numele tinerilorfrumoși, dar și mai multe s-ar putea face dacă li s-ar pune și un comandant, mai ales ca vine anul 2016, unul electoral, în vedrea căruia, totuși, nu poate fi arestată chiar toată lumea care stă în calea Statului de Drept.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate