Editura Evenimentul si Capital

Pledoarie pentru reintroducerea examenului de admitere la liceu. „Nu mai furați viitorul copiilor noștri!”

Evaluarea continuă astăzi cu proba la limba maternă, iar mâine cu examenul la matematică
Autor: | | 4 Comentarii | 763 Vizualizari

Evaluarea națională - care a început ieri prin examenul la limba și literatura română - a fost prilejul potrivit pentru o parte a profesorilor, care contestă modalitatea prin care elevii de clasa a VIII-a sunt admiși la liceu, să tragă un semnal de alarmă

Opiniile de mai jos aparțin unui grup de profesori de liceu dintr-un mare oraș provincial. Văzută prin ochii lor, evaluarea națională pare - scuzați expresia - un mare fâs educațional. E adevărat, nu șiau declinat identitatea, pentru că li s-a impus din partea directorului discreție maximă în timpul examenelor, dar problemele sesizate de acești dascăli par foarte bine ancorate în realitate. Pentru o înțelegere mai ușoară, leam grupat în patru puncte, cu mențiunea că toate pledează, prin evidențierea deficiențelor actualului sistem, pentru reintroducerea examenului de admitere la liceu.

1. Școli la sat, școli la oraș

„Există, de regulă, o diferență extraordinară între elevii care provin din mediul rural sau adiacent așezărilor mari și cei de la orașe. La liceu se intră pe baza mediei generale obținute în gimnaziu, la care se adaugă, în procent de 50%, media de la evaluarea națională. Bun. Doar că, în multe cazuri, la școala din sat notele mari se obțin și grație sacoșei cu ouă sau a ploconului de Paște pe care le primește profesorul de la părinți. Se practică, din păcate, și la oraș, dar mai rar. Diferența o vedem noi, profesorii de liceu. Vine un copil de la sat cu zece pe linie, ia și evaluarea, dar când începe competiția cu elevii de la oraș, e dezastru. Un copil de 10 la sat nu face, de multe ori, nici cât unul de șase de la oraș”.

2. Cum ne mai furăm căciula - metoda „A picat curentul”

„Tot în mediul rural sau în orășelele de provincie există o metodă simplă prin care sunt trucate examenele. Nu contează că autoritățile au introdus camere de luat vederi și microfoane în fiecare sală, pentru a descuraja tentativele de plagiat. Este determinată o pană de curent și, când dispozitivele de supraveghere nu mai sunt în funcțiune, elevii, mânăn mână cu dascălii plătiți să-i ferească de tentații, copiază pe rupte. Sunt situații în care apar zeci de lucrări identice”.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Educaţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate