PLANURILE PSD pentru ZIUA Z din JUSTIȚIE. NU ar mai CONTA decizia lui IOHANNIS cu privire la REVOCARE
- Codrin Dobrescu
- 1 martie 2018, 08:59
Lucrurile nu arată bine pentru PSD, din perspectiva revocării șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. După avizul negativ dat, marți, de CSM și după prezentarea bilanțului instituției de miercuri, procurorul șef a câștigat câteva puncte importante, în viziunea unora. Din ce în ce mai evident este faptul că președintele Iohannis îi este alături lui Kovesi și ar putea refuza revocarea acesteia fără nicio emoție. Pentru acest scenariu se pregătesc social-democrații, găsind o cale de atac juridică pentru a forța o decizie favorabilă lor.
În acest sens, PSD ar urma să conteste decizia șefului statului la CCR, invocând generarea unui conflict de natură constituțională, conform unor surse din interiorul partidului, potrivit B1.
CCR ca unealtă a PSD
Există o laxitate legislativă recunoscută care ajută cauza PSD, dar cel mai important aspect se referă la interpretarea cel puțin surprinzătoare dată de CCR pe una din Legile Justiției, 303/2004, privind statutul judecătorilor și procurorilor, în care se detaliază procedura de numire a șefilor DNA, DIIICOT și PÎCCJ.
Potrivit surselor citate, PSD a mobilizat o armată de juriști care lucrează la argumentele necesare pentru sesizarea CCR, în eventualitatea în care președintele refuză revocarea Laurei Kovesi. Astfel, s-ar aduce în vedere un conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Președinte. În acest fel, social-democrații ar reuși să se folosească de Valer Dorneanu, fost membru în PSD și actual președinte al Curții Constituționale, pentru a forța finalul scontat.
Ce spune legea
PSD încearcă să exploateze o formulare imprecisă din Legea 303/2004. Dacă pentru numirea șefei DNA, procedura este foarte clară, în sensul în care șeful de la Justiției propune, CSM avizează, iar președintele acceptă sau refuză, nu același lucru se poate spune și despre revocare. În acest caz, pot exista mai multe interpretări.
„Revocarea procurorilor din funcţiile de conducere se face de către Preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei”, se arată în articolul 54 din legea amintită anterior.
Principiul simetriei juridice ne spune că, dacă la numire președintele statului poate refuza, atunci ar trebui să poată și la revocare. Totuși, în eventualitatea în care CCR le-ar da dreptate celor din PSD cu privire la conflictul de natură constituțională, Iohannis s-ar vedea obligat să accepte propunerea de revocare a Laurei Kovesi.
O astfel de sesizare poate fi făcută de președinții Camerelor, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, sau de prim-ministrul Viorica Dăncilă.
„Să ajungem în acea realitate care deocamdată este virtuală”, a spus președintele PSD despre scenariul prezentat.