Editura Evenimentul si Capital

Planul Național de Luptă împotriva Melanomului

Incidența melanomului crește de la an la an
Autor: | | 2 Comentarii | 474 Vizualizari

Pacienții, medicii și societatea civilă inițiază Planul Național de Luptă împotriva Melanomului, un demers în cadrul campaniei „Un viitor fără pată” – 2016.

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, alături de Societatea Națională de Medicina Familiei, și cu susținerea unui comitet științific format din medici specialiști, dar și experți din mediul academic, solicită autorităților o strategie națională de luptă împotriva melanomului, menită să reducă incidența bolii și să crească accesul pacienților la tratament adecvat. Inițiativa face parte din campania de informare și conștientizare a pericolului melanomului – „Un viitor fără pată”.   

FABC și SNMF au organizat, în 14 iulie, masa rotundă „Melanomul, încotro? Politici de sănătate adecvate pentru diagnosticare precoce și sansă la o viață activă pentru bolnavii cu melanom avansat”, eveniment care a marcat înființarea grupului de lucru care va elabora un plan de măsuri în sensul reducerii incidenței cancerului de piele și facilitării accesului la tratament pentru pacienții diagnosticați cu această boală. Acest plan va fi înaintat, în toamnă, autorităților din Sănătate.

Campanii de informare și conștientizare asupra pericolelor cancerului de piele și mesaje de interes general la TV, un program național de screening pentru populația generală, care să includă medicul de familie, medicul dermatolog și medicul oncolog, precum și acces la tratament pentru pacientii cu melanom metastatic au fost doar câteva dintre nevoile actuale enunțate de participanții la masa rotundă.

La eveniment au participat și reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Organizației Mondiale a Sănătății (reprezentanța OMS în România) și membrii ai societății civile.

Informare, dublată de acces la testare

ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Campaniile de informare și educare a populației nu sunt suficiente dacă nu sunt completate și de programe de screening, care să faciliteze accesul la testare, susține Cezar Irimia, președintele FABC: „Dacă ar fi să fac o radiografie a contextului și nevoilor pacienților, în continuare, pacienții sunt diagnosticați târziu cu melanom, atunci când șansele de supraviețuire scad considerabil.

Incidența bolii crește

Între timp, incidența bolii crește de la an la an. Populația nu cunoaște îndeajuns de bine metodele de testare prin care poate să depisteze în stadiu incipient cancerul de piele. Nu avem un program național de screening pentru cancerul de piele, iar la nivel național, nu s-a luat nicio măsură pentru reducerea îmbolnăvirilor. Pe lângă partea de prevenție, pacienții diagnosticați cu melanom în stadiu avansat au acces discriminat la tratament inovator eficient, care ar putea să le ofere celor care răspund bine la tratament o rată de supraviețuire mult mai mare și o calitate mai bună a vieții”.

FABC a desfășurat recent, în intervalul 21-27 iunie, o campanie de testare gratuită a alunițelor, care a scos la iveală rezultate dramatice, confirmând, totodată, nevoia unui program de prevenție. Un număr de 22 de persoane au fost depistate cu suspiciune de melanom, în urma screening-ului, și trimise de urgență către unități medicale de stat specializate, iar alte 48 de persoane au fost depistate cu suspiciuni de alte cancere de piele. Un număr de 1.810 persoane au beneficiat de dermatoscopii gratuite în cadrul campaniei „Un viitor fără pată”, ediția 2016.

Prevenția începe la medicul de familie

Screening-ul pentru cancerul de piele ar putea începe încă din cabinetul medicilor de familie, susține și reprezentanta SNMF, Dr. Daciana Toma, care subliniază beneficiile programelor de prevenție: „Metodele de screening sunt intervenții preventive valoroase pentru depistarea bolilor, unele chiar în fază incipientă, permițând instituirea unui tratament în timp util. În acest moment, nu există la nivel național o rețea organizată unde să pot trimite pacienții cu leziuni/nevi suspecte/ți. Este însă lipsit de etică să organizezi un screening, la sfârșitul căruia bolnavii nou depistați să nu poată primi îngrijirile corespunzătoare. Deși costurile medicale ale sistemului de îngrijiri cresc în perioada imediat următoare efectuării screeningului, în câțiva ani, se pot face economii semnificative. Medicii de familie susțin inițiativa lansării unui program de prevenție a cancerului de piele, realizat cu ajutorul unui ghid de prevenție adaptat realităților din România, a unor instrumente care să vină în sprijinul medicilor - de exemplu, dotarea cabinetelor cu dermatoscoape, precum și includerea prevenției în Contractul Cadru, din 2017”.

Majoritatea cazurilor de melanom sunt diagnosticate foarte târziu, în stadiu avansat, confirmă și medicul dermatolog prof. dr. George-Sorin Țiplica: „Populația nu are cultura vizitei de rutină la medicul dermatolog și nu o face nici atunci când are o suspiciune. La aceasta se adaugă și accesul dificil la testare pentru multe persoane din mediul rural. Oamenii nu sunt învățați să își facă o auto-examinare și nici cum să o facă corect. De exemplu, majoritatea cazurilor de melanom (85%) se dezvoltă pe tegument anterior fără leziuni, nu pe leziuni deja existente (ex. alunițe). În plus, mulți nu iau în calcul arsurile solare din copilărie și nici istoricul familial de melanom/alte malignități care reprezintă un mare factor de risc”.     

Pagina 1 din 2Loading...

Alte articole din categoria: Sănătate

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Tema zilei
13:23 SCANDAL POLITIC chiar în timpul doliului naţional. CHIAR NU EXISTĂ RESPECT pentru memoria Majestăţii Sale? 12:13 Carmen Iohannis a surprins pe toată lumea! Cum a apărut aceasta la FUNERALIILE REGALE. Foto în text! 11:16 Ce scriu PUBLICAȚIILE INTERNAȚIONALE despre funeraliile Regelui Mihai. Mesaje PLINE DE EMOȚIE și solemnitate 11:07 Regele Mihai. Românii își iau RĂMAS-BUN de la Majestatea Sa! Cavaleria călare va însoţi cortegiul funerar până la Gara Băneasa 11:07 Ultimele zile din viața Regelui Mihai. Mărturiile emoţionante ale maicilor care au avut grijă de Majestatea Sa până în ultima clipă 10:46 IMPRESIONANT! Cartierul General NATO, gest plin de EMOȚIE pentru Regele Mihai 10:09 CULISELE EXPULZĂRII Regelui Mihai în decembrie '90. Whisky, SRI, Doi și-un Sfert, Iliescu, Roman, Pleșu... Dezvăluiri spectaculoase! 09:30 Regele Mihai, ţinta unui DEMERS RUŞINOS AL PDSR, într-o IMAGINE-EVENIMENT, publicată în EVZ. Foto în articol 08:39 Funeralii REGALE și Capitală „PARALIZATĂ”! Ce zone vor fi închise 20:41 O ultimă UMILINŢĂ pentru Regele Mihai. Legea NU INTERZICE prezența Coroanei de Oțel la funeralii 20:37 Regele Mihai. ADEVĂRUL CE TREBUIE ŞTIUT de români. Un general de Securitate L-A TRANSFORMAT DIN REGE ÎN DOMN. Mărturii istorice 16:07 Dan Negru ATACĂ TELEVIZIUNEA după moartea Regelui Mihai. Prezentatorul A CEDAT NERVOS 14:59 FUNERALIILE REGELUI MIHAI. CFR Călători suplimentează trenurile spre Curtea de Argeș 13:15 Regele Mihai, regretat de liceenii din Constanța 18:00 TOP greșeli pe care să nu le faci la funeraliile Regelui Mihai. „Nu e actor ca să fie aplaudat, nu aplaudăm moartea...” 17:58 Nicolae TULBURĂ LINIȘTEA Casei Regale: „NU mă las VOI VENI ÎNAPOI” 08:10 IMAGINILE unui DESTIN NEMERITAT! Cum arăta BAGAJUL cu care Regele Mihai a plecat din România - Foto 07:52 Sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai ajunge miercuri în România 11:58 SCANDAL la PRIVEGHIUL Regelui Mihai! Două TELEVIZIUNI naționale se CEARTĂ lângă SICRIUL monarhului 08:08 Traian Băsescu LOVEȘTE fără MILĂ Casa Regală. Declarația care a UIMIT pe toată lumea

Articole salvate