Editura Evenimentul si Capital

Plantaţie de nuci cu 7.500 €/ha

nuci
Autor: | | 49 Comentarii | 4139 Vizualizari

Miezul de nucă este unul dintre cele mai căutate produse cu prilejul sărbătorilor, aşa că şi vânzătorii profită de ocazie pentru a umfla preţurile. Dacă în ţară ar exista mai multe plantaţii de acest tip, importurile ar scădea, iar preţurile s-ar diminua.

În ultima lună, pe tarabele din pieţele bucureştene, un kilogram de miez de nucă s-a scumpit cu peste 5 lei, acesta costând în prezent circa 28-30 de lei. În fiecare an, România importă aproximativ 100.000 de tone de miez de nucă. Cea mai mare parte a importurilor provin din Moldova, Franţa şi Turcia. ''Exportatorii străini nu sunt proşti: ştiu că în această perioadă creşte consumul şi că nu avem resurse interne pentru a-l acoperi, aşa că impun preţuri mai mari. Este adevărat că şi comercianţii le mai rotunjesc'', a declarat Daniel Botănoiu, directorul executiv al Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli (FNPAR), pentru EVZ.Lucrul manual e mai sănătosDincolo de reducerea preţurilor pe care le plătesc, consumatorii ar mai putea beneficia de produse mai bune. Prin decojirea în sistem industrializat, folosită cu precădere de furnizorii externi, miezul de nucă este uşor presat, astfel că o parte din uleiurile din fruct se pierd. Aşa se explică, spune oficialul FNPAR, gustul de rânced pe care îl au miezii de nucă ambalaţi în pungi, cumpăraţi din supermarketuri.Agricultorii români nu s-au prea înghesuit să înfiinţeze plantaţii de nuci, deşi acestea ar fi contribuit la protejarea şi conservarea mediului şi le-ar fi adus venituri frumuşele. De pe cele aproape 450 de hectare de plantaţii de nuci din ţară se obţin cam 185 de tone de miez de nucă. La un preţ mediu de vânzare de 23 de lei/kilogram, se obţine mai mult de un milion de euro, adică aproape 2.252 de euro pe hectar.Investiţii mari, muncă multăPentru înfiinţarea unei plantaţii de nuci costul este de 7.500 euro/hectar. Dacă plantaţia este mai mică de 5 hectare, producţia poate recoltată şi manual. ''După 5 hectare trebuie să se recolteze mecanic. Cu mecanizarea aferentă, suprafaţa optimă este de 15 hectare. Costul cu mecanizarea, investiţiile aferente unei suprafeţe de minimum 15 hectare este de circa 55.000 de euro. Întreţinerea anuală a unui hectar de plantaţie cu nuci costă în jur de 1.000 de euro'', ne-a explicat Daniel Botănoiu. Pentru a asigura condiţii optime de producţie, se recomandă dezvoltarea unui sistem de irigaţii. ''Dacă irigăm "picătură cu picătură" este nevoie de 30.000 litri/an/hectar. Costul cu apa este de 2.000 lei, fără alte costuri suplimentare ce pot apărea", a adăugat directorul executiv al FNPAR.În timpul iernii, plantaţia nu necesită îngrijiri deosebite. Totuşi, în condiţiile noastre de climă, cel mai bine rezistă varietatea Franquette.Pomicultorul îşi poate recupera investiţiile şi trece pe profit cam în zece ani de la înfiinţarea plantaţiei. Daniel Botănoiu îi sfătuieşte pe agricultori să uite de ''primii 10 ani de muncă ani''. Adică, în acest timp, banii câştigaţi din exploatare se duc mai mult pe plata utilajelor necesare pentru recoltat, decojit, spălarea, uscarea şi selecţia nucilor, plata salariilor angajaţilor etc. După primii cinci ani de exploatare, costurile se reduc uşor, deoarece nu mai este necesară fertilizarea şi irigarea.
Alte articole din categoria: Banii tai

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
20:27 Marea Britanie, sub teroare. Primul suspect arestat. Bilanţul groazei - VIDEO și IMAGINI ȘOCANTE - UPDATE 18:59 ATACUL din MANCHESTER a fost anunțat cu PATRU ORE înainte de a fi comis. Cum și-au bătut joc TERORIȘTII de SECURITATEA BRITANICĂ 17:00 Încă un nume pe lista morților atentatului din Manchester. Cine este fetița de doar opt ani care și-a pierdut viața - FOTO în articol 12:42 REACȚII din toată lumea la ATACUL TERORIST din Manchester. Ce spun politcienii, artiștii, sportivii. Oasis, Take That și David Beckham se declară DEVASTAȚI 10:56 ISIS după atentatul din Manchester: „Mai avem. Omorâți-i pe toți și peste tot” 10:56 Nicki Minaj, Chris Brown, Taylor Swift şi Cher, printre vedetele care au reacţionat după explozia de la concertul Arianei Grande din Manchester 10:19 DE ULTIMĂ ORĂ. ALERTĂ TERORISTĂ în Londra 09:03 Atacurile TERORISTE care au lovit MAREA BRITANIE din 1998 până în 2017 08:44 Marea Britanie sub TEROARE. Theresa May și Jeremy Corbyn își SUSPENDĂ CAMPANIA ELECTORALĂ 08:30 „Tablou” ÎNGROZITOR al exploziei din Manchester - Panica imensă şi haos de nedescris: oamenii urlau, fugeau şi se împingeau. Mulţi copii singuri care plângeau. 08:27 Măsuri EXTRAORDINARE de SECURITATE la New York, după ATENTATUL de la Manchester 08:26 COBRA intră în acțiune! ÎNTRUNIRE de URGENȚĂ după evenimentele din MANCHESTER 07:53 Marea Britanie sub TEROARE. Cum poți AFLA, pe Facebook, dacă PRIETENII sau RUDELE sunt în siguranță după atentat 07:10 Marea Britanie sub TEROARE. MAE a înființat un TELEFON SPECIAL pentru posibilele VICTIME 06:53 Marea Britanie sub TEROARE. Manchester Arena, locul atentatului, a doua cea mai mare sală de concerte din Europa

Articole salvate