Plantaţie de nuci cu 7.500 €/ha

Plantaţie de nuci cu 7.500 €/ha

Miezul de nucă este unul dintre cele mai căutate produse cu prilejul sărbătorilor, aşa că şi vânzătorii profită de ocazie pentru a umfla preţurile. Dacă în ţară ar exista mai multe plantaţii de acest tip, importurile ar scădea, iar preţurile s-ar diminua.

În ultima lună, pe tarabele din pieţele bucureştene, un kilogram de miez de nucă s-a scumpit cu peste 5 lei, acesta costând în prezent circa 28-30 de lei. În fiecare an, România importă aproximativ 100.000 de tone de miez de nucă. Cea mai mare parte a importurilor provin din Moldova, Franţa şi Turcia.

''Exportatorii străini nu sunt proşti: ştiu că în această perioadă creşte consumul şi că nu avem resurse interne pentru a-l acoperi, aşa că impun preţuri mai mari. Este adevărat că şi comercianţii le mai rotunjesc'', a declarat Daniel Botănoiu, directorul executiv al Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli (FNPAR), pentru EVZ.

Lucrul manual e mai sănătos

Ne puteți urmări și pe Google News

Dincolo de reducerea preţurilor pe care le plătesc, consumatorii ar mai putea beneficia de produse mai bune. Prin decojirea în sistem industrializat, folosită cu precădere de furnizorii externi, miezul de nucă este uşor presat, astfel că o parte din uleiurile din fruct se pierd. Aşa se explică, spune oficialul FNPAR, gustul de rânced pe care îl au miezii de nucă ambalaţi în pungi, cumpăraţi din supermarketuri.

Agricultorii români nu s-au prea înghesuit să înfiinţeze plantaţii de nuci, deşi acestea ar fi contribuit la protejarea şi conservarea mediului şi le-ar fi adus venituri frumuşele. De pe cele aproape 450 de hectare de plantaţii de nuci din ţară se obţin cam 185 de tone de miez de nucă. La un preţ mediu de vânzare de 23 de lei/kilogram, se obţine mai mult de un milion de euro, adică aproape 2.252 de euro pe hectar.

Investiţii mari, muncă multă

Pentru înfiinţarea unei plantaţii de nuci costul este de 7.500 euro/hectar. Dacă plantaţia este mai mică de 5 hectare, producţia poate recoltată şi manual.

''După 5 hectare trebuie să se recolteze mecanic. Cu mecanizarea aferentă, suprafaţa optimă este de 15 hectare. Costul cu mecanizarea, investiţiile aferente unei suprafeţe de minimum 15 hectare este de circa 55.000 de euro. Întreţinerea anuală a unui hectar de plantaţie cu nuci costă în jur de 1.000 de euro'', ne-a explicat Daniel Botănoiu.

Pentru a asigura condiţii optime de producţie, se recomandă dezvoltarea unui sistem de irigaţii.

''Dacă irigăm "picătură cu picătură" este nevoie de 30.000 litri/an/hectar. Costul cu apa este de 2.000 lei, fără alte costuri suplimentare ce pot apărea", a adăugat directorul executiv al FNPAR.

În timpul iernii, plantaţia nu necesită îngrijiri deosebite. Totuşi, în condiţiile noastre de climă, cel mai bine rezistă varietatea Franquette.

Pomicultorul îşi poate recupera investiţiile şi trece pe profit cam în zece ani de la înfiinţarea plantaţiei. Daniel Botănoiu îi sfătuieşte pe agricultori să uite de ''primii 10 ani de muncă ani''. Adică, în acest timp, banii câştigaţi din exploatare se duc mai mult pe plata utilajelor necesare pentru recoltat, decojit, spălarea, uscarea şi selecţia nucilor, plata salariilor angajaţilor etc. După primii cinci ani de exploatare, costurile se reduc uşor, deoarece nu mai este necesară fertilizarea şi irigarea.