Editura Evenimentul si Capital

Plăcere pe fuzelaj: Avioanele cu FETE pictate | GALERIE FOTO

Fetele pin-up s-au regăsit pe fuselajul avioanelor în poziţii diferite, îmbrăcate sau dezbrăcate.
Autor: | | 0 Comentarii | 1029 Vizualizari


Vezi galeria foto:

Este o artă. Care îmbină “milităria cu plăcerea…de a desena, de a picta etc.. Pe avioane! Acest “lucru are o istorie mai mult decât interesantă.

Nose art este pictura decorativă pe fuselajul bombardierelor militare, de obicei localizată în partea din faţă, pe botul avionului. De fapt, o formă a graffiti-ului pe avioane.

Aceasta formă de manifestare artistică a început din Primul Război Mondial în SUA şi a continuat în Al Doilea Război Mondial, (a fost apreciată şi în România) şi până în zilele noastre. Spre exemplu femeile gen “pin-up” pictate pe unele dintre fuzelaje (vorbim despre avioanele scoase din uz) constituind un succes constant şi în prezent. Practica decorării avioanelor, personalizarea lor, nu a venit de la americani, ci a plecat de la piloţii italieni şi germani din Primul Război Mondial. Prima pictura în stil nose art a fost realizată în 1913. Nu era o femeie, ci un monstru marin pictat pe partea frontala a unui hidroavion!

Nu s-au luat măsuri

Acest fel de artă a devenit populară din motive variate: superstiţii, protecţia împotriva raului, etc. În timpul secolul XX, această tradiţie s-a păstrat prin decorarea vehiculelor de război, în special avioane. Nose art este acel gen de artă folosită pe aeronavele de atac. Iar cel care folosea avionul ca pe un instrument de lupta, îl decoar cu reprezentări artistice unice, menite să ofere personalitate echipajului. Printre motivele pentru care în secolul XX avioanele au fost decorate: privarea sexuală, tachinarea inamicului, noroc, şi aşa mai departe.

Pasiunea pentru nose art a venit de la faptul că nu a fost aprobată în mod oficial, dar nici nu s-au luat masuri împotriva ei.

Nose art a fost folosit în Primul Război Mondial mai mult ca o emblemă extravagantă. Adevăratul nose art a apărut în Al Doilea Razboi Mondial, fiind apreciată atât de piloţii Axei, cât şi de Aliaţi. În timpul războiului, artiştii care pictau avioane, au fost la mare căutare şi plătiţi bine de Armata Aeriană a Statelor Unite (USAAF). Dar comandanţii Fortelor Armate Aeriene acceptau această artă mai mult pentru creşterea moralului piloţilor. Armata Maritimă a Statelor Unite a interzis categoric această formă de exprimare, iar în Canada şi Anglia era privită mai mult ca pe ceva ciudat, neobişnuit.

În Războiul Corean, nose art-ul a fost popular pe bombardierele americane, A-26, B-29 şi C-119 de transport. Datorită schimbarilor politicii militare, cât şi faţă de reprezentarea femeilor pe avioane, după războiul din Coreea, au fost respinse numeroase reprezentări grafice în acest domeniu.

Nuditate şi imaginaţie

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Divertisment

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate