VICTORIE! PIZZA napoletană a ÎNVINS: Devine patrimoniu UNESCO

VICTORIE!  PIZZA napoletană a ÎNVINS: Devine  patrimoniu UNESCO

Povestea este incredinilă, plină de emoţii şi lacrimi după o bătălie de opt ani de zile, dar iată, italienii au învins. Arta pizzarului napoletan este patrimoniu cultural al Umanităţii - UNESCO. Italia este în mare sărbătoare, pizzarii au declanşat fel şi fel de FESTE, manifestându-şi bucuria alături de clienţi.

''Victorie! Preparatul italian a primit ceea ce merita deoarece este cel mai apreciat  în lume'', subliniază el. După 8 ani de negocieri internaţionale, la Jeju, în Coreea de Sud, vot unanim al Comitetului guvernului UNESCO pentru singura candidatură italiană, recunoscând că, creativitatea comunităţii napoletane, este UNICĂ în lume.

Pentru UNESCO, se citeşte în decizia finală, ''know.how-ul culinar legat de producţia de pizza, care cuprinde gesturi, cântece, expresii vizuale, jargonul local, ştiinţa de a frământa coca pizzei, de a se da în spectacol şi de a împărtăşi bucuria de viaţă, este un indiscutabil patrimoniu cultural.

Pizzarii şi oaspeţii lor se implică într-un rit social unde masa de lucru şi cuptorul acţionează ca o scenă de spectacol în timpul procesului de producţie a pizzei. Aceasta se petrece într-o atmosferă jovială care comportă schimburi de păreri şi replici care de care mai spirituale cu cei prezenţi. Plecând de la cartierele sărace din Napoli, tradiţia culinară s-a înrădăcinat profund în viaţa cotidiană a comunităţii. Pentru mulţi tineri practicanţi, să devii pizzar reprezintă şi un mod de a evita marginalizarea socială''.

Ne puteți urmări și pe Google News

ONU a premiat astfel deosebitul efort al Ministerului politicilor agricole alimentare şi al pădurilor care în 2009 a început să redacteze dosarul candidaturii cu sprijinul Asociaţiilor pizzarilor din regiunea Campania, depăşind prejudecăţile celor care vedeau în această artă antică doar un fenomen comercial şi nu una dintre cele mai înalte expresii identitare a culturii partenopee. Dosarul candidaturii şi delegaţia au fost coordonate de profesorul Pier Luigi Petrillo. La sfîrşitul înscrierii candidaturii, ambasadorul italian la UNESCO, Vincenza Lomonaco, a mulţumit tuturor Statelor care au votat în favoarea Italiei, subliniind centralitatea Italiei în a promova tradiţiile alimentare în contextul ONU pentru educaţie, ştiinţă şi cultură.

Imediat după proclamare, notează ANSA, în sală au izbucnit lungi şi puternice aplauze care au sărbătorit succesul italian de mult aşteptat şi mulţi delegaţi prezenţi au venit să îmbrăţişeze reprezentanţii iatlieni care în lunga noapte a negocierilor finale au ţinut strâns superstiţios în mâini un ardei napoletan aducător de noroc, roşu, aşa cum impune tradiţia.