O societate judecată pentru șantaj repară pistele de la Aeroportul Otopeni

O societate judecată pentru șantaj repară pistele de la Aeroportul Otopeni

Firma Tehnic Asist din Botoșani a fost aleasă să efectueze lucrările de reparații pentru Aeroportul Henri Coandă. Un contract privind lucrări de reparații pentru aeroport a fost anunțat în 2015 și a fost atribuit în 2016. De atunci și până săptămâna trecută nu s-a mișcat nimic.

Patronul societății care a început lucrările de asfaltare a pistelor de pe Aeroportul Otopeni este trimis în judecată de DNA alături de fostul președinte al CJ Satu Mare pentru șantaj.  Societatea patronată de acesta pare a fi abonată la fondurile publice fiind beneficiară a multor lucrări atribuite de autoritățile locale din Satu Mare, Botoșani, Bacău sau Suceava. Acum doi ani a obținut din partea Companiei Naționale Aeroporturi București un contract de peste 6 milioane euro pentru lucrări de reparații la pistele de pe Otopeni.

 

„Prințeso, felicitări! Doamne ajută!”

Ne puteți urmări și pe Google News

Compania Națională Aeroporturi București a anunțat cu surle și trâmbițe, săptămâna trecută, că au fost demarate lucrările pentru repararea pistelor de pe Aeroportul Henri Coandă din Capitală. Pentru conformitate, conducerea a chemat și presa să vadă cu ochii lor minunea.

De anul trecut, evenimentele privind incidentele la decolare/aterizare, din cauza stării deplorabile a pistelor, s-au ținut lanț. În Comisia pentru Transporturi din Parlament a fost luat la întrebări directorul Companiei Naționale Aeroporturi București a spus că există un contract de reparații, atribuit în 2016, după ce în presă a apărut un raport conform căruia Aeroportul Henri Coandă nu mai are certificat privind siguranța aeronautică din cauza infrastructurii proaste. În Parlament, secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Ionel Minea, spune că nu vrea să se uite înapoi și lasă de înțeles că fosta administrație nu a început la timp lucrările.

„Dacă Cenușăreasa s-ar fi uitat în urmă, nu ar fi ajuns Prințesă”, spus el metaforic comisiei parlamentare. „În mandatul meu m-am concentrat pe demararea lucrărilor de reparații”, a adăugat acesta. Vicepreședintele comisiei, Ștefan Alexandru Băișanu, i-a replicat: „Prințeso, felicitări! Doamne ajută!”

 

Prietenii politice

Societatea care a reușit să pună mâna pe acest contract a fost Tehnic Asist din Botoșani. Acest lucru nu a mirat pe nimeni, și aproape a picat în derizoriu, cunoscându-se trecutul de prietenie dintre unii membri PSD și Mirel Vlas, patronul acesteia. Firma Tehnic Asist a fost înființată în anul 1997 de Mirel Vlas, iar din anul 2005 a început să fie din ce în ce mai curtată de autoritățile locale. Nimeni nu înțelegea de ce.

 

Un dosar tărăgănat de instanță până la prescrierea faptelor

 

În anul 2016, procurorii DNA au anunțat trimiterea în judecată a lui Mircea Govor, fost vicepreședinte al CJ Satu Mare și președinte al Organizației Județene a PSD și a lui Mirel Vlas administratorul Tehnic Asist, primul pentru șantaj în formă agravantă iar pe al doilea pentru complicitate la șantaj.

 

Acuzele procurorilor

Conform procurorilor DNA, „În perioada apriliemai 2010, inculpatul Govor Mircea Vasile, folosindu-se de influența pe care o avea asupra unei publicații cotidiene locale, în prezența inculpatului Vlas Mirel, administrator al unei societăți comerciale, a amenințat un avocat din Baroul Satu Mare că, în ziarul respectiv, vor apărea mai multe articole compromițătoare ce vor avea ca obiect darea în vileag a modalității pretins frauduloase prin care firma avocatului ar fi obținut mai multe contracte de consultanță juridică cu diferite entități publice.

În continuare, inculpatul Govor Mircea Vasile i-a precizat avocatului că acest lucru nu se va întâmpla dacă va favoriza societatea omului de afaceri să câștige mai multe licitații publice ce se aflau în derulare în acel moment și care erau organizate de instituții cu care firma avocatului avea contract de consultanță juridică pe linia achizițiilor publice.

Această conduită a creat o stare de temere avocatului respectiv care, în final, a acceptat o solicitare alternativă formulată de inculpatul Govor Mircea Vasile, respectiv în a-i determina pe administratorii a două societăți comerciale care câștigaseră o licitație privind o lucrare publică în valoare de 21.383.650 lei (lucrare care se dorea a fi atribuită în favoarea lui Vlas Mirel), să vireze suma totală de 124.800 lei în contul unei alte societăți controlate de inculpat. Acest fapt a avut ca și consecință oprirea oricărui articol denigrator în publicația respectivă la adresa avocatului”.

 

Contracte prin șantaj

Procurorii au reținut și contractele date către Tehnic Asist prin șantaj mediatic împotriva unui primar rebel. „În perioada noiembrie-decembrie 2010, inculpatul Govor Mircea Vasile și folosindu-se de influența pe care o avea asupra aceleiași publicații, a impus, prin intermediul redactorilor, declanșarea unei campanii mediatice denigratoare la adresa unui primar de comună. Scopul urmărit de inculpat a fost acela de a-l constrânge pe edil să intervină pe lângă membrii comisiei de licitație, cu privire la o lucrare finanțată din fonduri europene cu o valoare estimativă de 9.882.426 lei, în vederea atribuirii acesteia în favoarea firmei administrate de inculpatul Vlas Mirel. În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpatului Govor Mircea Vasile, până la concurența sumei de 124.800 lei”. Dosarul, aflat pe rolul Tribunalului Satu Mare, este amâ- nat de la termen la termen, probabil până la prescrierea faptelor.

 

Reparații costisitoare

În anul 2015, cu puțin timp înainte de trimiterea în judecată, SC Tehnic Asist a pus mâna pe un contract în valoare de 6.096.316 euro pentru „Servicii de proiectare (PT și DDE) și executare a lucrărilor de reparații curente cu covoare asfaltice turnate la cald, beton de ciment și colmatări a rosturilor, fisurilor și crăpăturilor la suprafețele pistelor, căilor de rulare și platformelor de îmbarcare-debarcare/staționare/parcare ale Aeroportului International Henri Coandă București și ale Aeroportului International Bucuresti Băneasa – Aurel Vlaicu, conform cerințelor din Caietul de sarcini.” Atribuirea s-a făcut în baza prețului cel mai scăzut.

 

Zeci de primării abonate

Conform informațiilor publicate pe site-ul firmei Tehnic Asist printre beneficiarii lucrărilor efectuate de ei se numără: CNADNR, DJDP Botoșani, Consiliul Judeţean Botoșani, Consiliul Judeţean Satu Mare, Consiliul Judeţean Vaslui, Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava, Aeroportul International “Delta Dunării” Tulcea, Aeroportul International Satu Mare, Nova Apa Serv SA Botoșani, Apa Serv S.A. Satu Mare, Primăria Botoșani, alte 22 de primării din județul Botoșani, 7 primării din județul Satu Mare, două din județul Suceava, patru din județul Bacău, una din județul Iași dar și Primăria Municipiului Mediaş