Pirtea avertizează: ”ANAF și Ministerul Finanțelor și-au ratat constant programul de încasări”. Colectarea fiscală a atins cote miinime

Pirtea avertizează: ”ANAF și Ministerul Finanțelor și-au ratat constant programul de încasări”. Colectarea fiscală a atins cote miinime

Marilen Pirtea, secretar al Comisiei de finanțe din Camera Deputaților avertizează că sănătatea economiei se degradează, iar cetățenii pierd. Colectarea fiscală este la cote minime istorice. Execuția la cinci luni a bugetului, unul dintre cele mai discutate subiecte ale perioadei, a indus aprecieri optimiste în mediile guvernamentale, dar perspectiva s-a dovedit superficială și iluzorie, afirmă deputatul.

Pirtea arată că veniturile fiscale ale executivului sunt situate la același nivel cu cel de anul trecut, în timp ce PIB-ul a crescut de la 858 miliarde lei, la 930 de miliarde. În acest context, este suficient să observăm nivelul TVA-ului încasat în primele cinci luni ale anului, care în 2017 era de 21,1 miliarde lei, iar în 2018 este de 21,9 miliarde lei. „În condițiile creșterii economice, dar și a tendințelor de consum în amplificare, colectarea fiscală este la minime istorice, pe un trend descrescător, iar deficitul la cinci luni se situează la un „record” de 8 miliarde de lei (față de cele 2 miliarde de acum un an, 0,8 miliarde din 2016 și față de excedentul de 6,3 miliarde în 2015). Sunt date deosebit de îngrijorătoare”, arată deputatul PNL.

 ANAF și Ministerul Finanțelor ”și-au ratat constant în ultimul timp atât programul de încasări, cât și cel de cheltuieli”, mai spune acesta.

Liberalul solicită celor responsabili să explice cum va reuși Guvernul să se încadreze în deficitul de 3% asumat în fața partenerilor europeni: „Nu m-ar mira ca la sfârșitul primelor șase luni din 2018 deficitul bugetar să depășească 1,5% din PIB, cel mai mare din ultimii ani. Răspund unui interes public, în acest context, și solicit conducerii ANAF să facă public programul de venituri și cheltuieli pentru primele șase luni ale anului curent. De asemenea, cer să explice cum se va realiza încadrarea în deficitul de 3% din PIB, asumat de Guvern, în condițiile în care Comisia Europeană a previzionat un deficit bugetar de 3,4% din PIB. În calitate de membru în Comisia de adoptare a Euro, solicit ANAF și MFP să prezinte public principalele cauze care au determinat deteriorarea constantă a echilibrului macroeconomic al României, chiar până la escaladarea riscului major de a nu mai fi îndeplinit nici criteriul de convergență nominală, referitor la pragul de deficit de 3% din PIB”.

Ne puteți urmări și pe Google News