Editura Evenimentul si Capital

Pierderi de pâna la 100% în viticultură și pomicultură. Reduceri de impozite pentru zonele afectate de îngheț

17-05/zapada-465x390
Autor: | | 1 Comentarii | 257 Vizualizari

Fermierii care au înregistrat pierderi din cauza îngheţului vor beneficia de o reducere a impozitului pe norma de venit, însă acestea trebuie evaluate de comisiile locale, susţine ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

"Pierderile înregistrate din cauza îngheţului din această primăvară se stabilesc de către comisiile locale. În primul rând, acestea stabilesc norma de venit faţă de ceea ce s-a estimat, iar fermierii afectaţi vor fi ajutaţi prin reducerea impozitelor pe norma de venit. Sunt zone cu culturi pomicole şi viticole afectate semnificativ în anumite părţi ale ţării, dar pe areale mici, şi nu din cauza zăpezii căzute, ci mai ales din cauza gerului care a urmat, de minus 5 - minus 6 grade în unele zone", a declarat pentru Agerpres, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

Şeful de la MADR susţine că pierderile sunt în special în pomicultură şi viticultură, însă culturile din câmp nu au avut de suferit de pe urma îngheţului.

"Sunt pierderi pe anumite zone, dar nu aşa cum s-a alarmat lumea. Au apărut informaţii sub impulsul momentului, al temerilor că lucrurile se vor strica iremediabil. Am fost peste tot în zonele unde s-au declarat distrugeri de cultură. De exemplu, în judeţul Mehedinţi, pe Valea Coşuştei şi pe Valea Motrului, au fost afectaţi semnificativ pomii fructiferi, la fel şi via de la Corcova", a mai spus ministrul.

Reprezentanţii Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice ”Gheorghe Ionescu-Şişeşti” (ASAS) au transmis un comunicat în care atrăgeau atenţia că fenomenele climatice din ultima perioadă au dus la pierderi în pomicultură şi viticultură, de până la 100% la nuc în zona colinară, iar în perioada următoare trebuie determinate pagubele înregistrate, precum şi constatarea şi transmiterea daunelor către comisiile locale.

Conform ASAS, la prun, la Institutul de Cercetare - Dezvoltare pentru Pomicultură Piteşti - Mărăcineni, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Pomicolă (SCDP) din Râmnicu Vâlcea, SCDP Tg. Jiu, SCDP Voineşti, s-au înregistrat pierderi de până la 95%. În zona Iaşi şi Bistriţa nu au fost înregistrate pierderi mai mari de 35%. La cireş au fost puternic afectate culturile în aceleaşi zone ca şi prunul, în proporţie de 95%. În zona Iaşi, cireşul a fost afectat în procent de 35%. În schimb, la piersic şi cais: zona principală Dobrogea nu a fost afectată, dar nucul este distrus 100% în zona colinară.

Informaţiile transmise de ASAS arată că în cazul culturii de căpşun îngheţul a produs pagube de 90% în zona colinară.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate