Prețul petrolului atinge cel mai înalt nivel din ultimele șapte luni

Prețul petrolului atinge cel mai înalt nivel din ultimele șapte luni

Prețurile petrolului au crescut, luni, la cel mai înalt nivel din ultimele șapte luni. Astfel, marii producători din domeniu au declarat, în cadrul unei întâlniri de la Viena, că piața mondială merge într-o direcție bună, reechilibrându-se.

 

Brent Crude Futures (clasificare comercială pentru petrol) stabilit pentru noiembrie 2017 a crescut cu 35 de cenți, ajungând la 57,21 dolari pe baril, fiind cea mai mare cotație din 23 februarie încoace. Cotația în Statele Unite, pentru petrol nerafinat de livrat în noiembrie a scăzut cu 8 cenți, la 50,58 dolari, dar nu este departe de maximele din ultimele patru luni. Organizația țărilor exportatoare de petrol, Rusia și alți producători, au redus producția cu aproximativ 1,8 milioane de barili pe zi (bpd) de la începutul anului 2017, ducând la creșterea prețurilor petrolului cu aproximativ 15%, în ultimele trei luni. Ministrul petrolului din Kuweit, Essam al-Marzouq, care a prezidat reuniunea de vineri de la Viena a Comitetului Mixt de Monitorizare Ministerială, a declarat că reducerile de producție au dus la micșorarea stocurilor globale de țiței la nivelul mediei pe ultimii cinci ani, aceasta fiind ținta declarată a OPEC. Ministrul rus al energiei a declarat că nu se așteaptă, înainte de luna ianuarie, la o decizie privind o reducere suplimentară a producției după sfârșitul lunii martie, deși alți miniștri au sugerat că o astfel de decizie ar putea fi adoptată înainte de începutul noului acestui an. Iranul se așteaptă să mențină nivelul exporturilor globale de țiței și de combustibil condensat la aproximativ 2,6 milioane de bpd pentru restul anului 2017, a declarat un înalt oficial al companiei petroliere de stat, în timp ce ministrul Energiei din Emiratele Arabe Unite a declarat că decizia de reducere a aprovizionării a fost respectată 100%.  

Nigeria exportă sub plafonul de producție convenit, a declarat ministrul petrolului din această țară. "Pe baza estimărilor actuale ale IEA, se poate spune că piața petrolului este mai mult sau mai puțin echilibrată în a doua jumătate a anului", a declarat reprezentantul Commerzbank, într-o notă scrisă. "Cu toate acestea, pentru ca stocurile să fie reduse și mai mult, piața petrolului ar trebui să prezinte un deficit, astfel încât optimismul pare a fi exagerat". Reducerea producției de către OPEC a dus la creșterea producției de petrol de către SUA. Această decizie a redus creșterea prețurilor petrolului în SUA, față de creșterea contractelor așa-numitelor ”Brent futures” (clasificare comercială pentru petrol). Reducerea contractului WTI standard pentru țiței neprelucrat, față de Brent futures (clasificare comercială pentru petrol), a crescut la 6,65 USD, fiind cea mai mare, din august 2015 încoace. Acest decalaj s-a dublat în ultimele șase săptămâni, deoarece cererea de țiței din SUA a fost subminată de daunele provocate de uragane, rafinăriilor americane. Companiile americane din domeniul energiei au redus numărul de platforme petroliere operaționale a treia săptămână la rând, pe fondul unei stagnări a eforturilor de recuperare a randamentului de foraj, în ultimele 14 luni. Investitorii urmăresc, de asemenea, evoluțiile din Coreea de Nord. Duminică, Secretarul Trezoreriei SUA, Steve Mnuchin, a declarat că președintele Donald Trump dorește să evite războiul nuclear cu Coreea de Nord.

Ne puteți urmări și pe Google News