Editura Evenimentul si Capital

EVZ ani

Petre Țuțea – ce a fost, ce ar fi fost. REFLEXUL DE CULTURĂ

Autor: | | 5 Comentarii | 3850 Vizualizari

La începutul lunii, s-au împlinit 115 ani de la nașterea lui Petre Țuțea. Cînd vine vorba despre Țuțea, ne amintim imediat un lung șir de citate memorabile ale acestui strălucitor spirit oral. Prin ziare, cu exagerarea specifică jurnalismului, Țuțea este adesea numit „geniul de la Boteni”. Formula este potrivită pentru că are în ea ceva măreț (geniu) și ceva derizoriu (Boteni) - exact cum sînt vorbele suculente ale lui Petre Țuțea

Totuși, el nu a fost un geniu. Nu a inventat nimic, nu a descoperit nimic, nu a marcat, decisiv, nici un domeniu al cunoașterii. Dar e prefect acceptabil, în limbaj colovial, să spui despre ceva ce-ți place mult că e genial.

Petre Țuțea a fost foarte iubit după 1990, cînd întreaga Românie l-a putut vedea și auzi vorbind. O vreme, părea că un adevărat cult se naște în jurul său. Era carismatic, hîtru, extrem de inteligent și spunea ceea ce românii traumatizați ai acelor timpuri vroiau să audă: că sînt un popor măreț („Poporul român e una din minunile lui Dumnezeu în marșul lui pe Pămînt” ori „Dumnezeu este român. Sau, dacă nu, sînt împotriva Lui”), dar și că sînt un popor decăzut, de proști, mai ales după victoria zdrobitoare a lui Ion Iliescu în alegerile din 20 mai 1990 („Am făcut 12 ani de pușcărie pentru un popor de imbecili”). Ciudat, ambele mesaje, doar aparent contradictorii, produceau mare plăcere românilor acelui timp. Țuțea fascina și pentru că își purta erudiția cu o naturalețe țărănească viguroasă („citesc Kant cum citesc Informația Bucureștiului”).

Țuțea a sedus pe toată lumea cu un fel de radicalism șugubăț. Vorbele lui erau tăioase ca diamantul, mergeau direct la țintă. În același timp, era ceva simpatic, ceva ce punea surdină cuvintelor care, doar citite astăzi de cineva care nu are habar cum vorbea Țuțea, pot părea foarte tari. Cineva care l-a cunoscut bine înainte de 1990, cînd puțini români știau cine e din motive lesne de înțeles, mi-a sugerat drept cheie de lectură a vorbelor sale colosale, de genul „Mă plimb între neamul meu și Dumnezeu”, un mic exercițiu de imaginație. Gîndește-te că, după ce rostea vorbele astea la Turn sau în alte locuri asemănătoare, se întorcea spre interlocutori și făcea cu ochiul. Întrun fel, cuvintele sale trebuie citite cam cum citim pe Cioran, marele lui prieten. Nu e deloc întîmplător că cei doi, deși aparent gîndesc foarte diferit, sînt foarte asemănători. Amîndoi rostesc cuvinte grele ca Himalaya, precum Dumnezeu, moarte, popor, istorie și altele asemenea cu lejeritatea unei jonglerii. De aceea, trebuie mereu percepută o mică doză de ușurătate îndărătul acestor vorbe, excelent exprimată prin gestul făcutului cu ochiul. Altfel, am fi puși într-o tensiune supra-omenească de incandenscența gîndului unui Țuțea, ori de abisul gîndului unui Cioran. Asta, mă grăbesc să spun, nu alterează deloc seriozitatea mesajului. Temperează, doar, grandoarea exprimării ce ar putea fi, pentru cei mai mulți oameni, derutantă în sine.

Fusese închis de regimul comunist. Mai întîi din 1949 pînă în 1954, fără proces. Apoi, din 1956 pînă în 1964, condamnat fiind la 18 ani de închisoare pentru înfiorătoarea în epocă „crimă de uneltire împotriva reigmului popular”. Petre Țuțea era un anti-comunist radical. El, de altfel, nu putea fi decît radical. În tinerețe, cunoscuse și dreapta și stînga în aceeași manieră. În formulările sale de neuitat din anii 1990-1991, anti-comunismul suna foarte bine. La sfîrșitul vieții, slăbit de bătrînețe, era frecventat de fel de fel de oameni înarmați cu aparate de înregistrat care veneau la patul lui să vîneze vorbe de geniu. Îi puneau întrebări și Țuțea, în pijama, cu un fes în cap, întins în pat și acoperit cu pătura, răspundea. Încă din 1990 vedeam aceste imagini și mi se strîngea inima. Simțeam că e nedrept sau măcar indecent să tratezi un om în starea lui astfel. Îmi amintesc, de pildă, de o secvență văzută la televiziune atunci și, dacă nu mă înșel, accesibilă pe youtube astăzi, în care un grup de tineri exaltați ai acelui timp veniseră la patul lui și îl iscodeau cam așa: „Nu credeți că ar fi timpul să renască mișcarea legionară?” Și Țuțea răspundea cu respirația tăiată și tremur de bătrîn, „Nu”, ceea ce îi dezamăgea ușor pe tineri, care reluau întrebarea așteptînd exact răspunsul opus.

Filozofic vorbind nu a fost cu nimic mai original decît Nae Ionescu, profesorul pe care, alături de întreaga sa generație, îl admira. Ca și Nae Ionescu, însă, avea capacitatea unică de a face perfect inteligibile oricărui mediocru marile idei ale filozofiei. Ceea ce e și bine și periculos în același timp, dar nu voi insista aici asupra acestui aspect. Cioran, într-o scrisoare din anii ‚ 70, spune că dacă Țuțea ar fi trăit la Paris ar fi ajuns o celebritate mondială. Poate că da. Într-un București normal, însă, scutit de ocupația comunistă de patru decenii, Țuțea ar fi fost un mare profesor. Nu știu dacă la universitate ori într-un cadru privat, dar știu că ar fi avut generații de fani, ar fi cunoscut gloria culturală și ar fi format o grămadă de intelectuali români. Nu știu dacă următoarea anecdotă pusă în circluație chiar de el este adevărată în ordinea istoriei sau nu. Se zice că un țăran analfabet, întemnițat alături de Țuțea, ar fi fost întrebat: „Ce înțelegi tu din ce spune Țuțea?” „Nimic, zice omul, dar e grozav!”. Dar în ordinea spiritului este cît se poate de adevărată. Ei bine, asta numesc eu un profesor mare. Să facă pe orice om alfabetizat să priceapă ceva din marile idei ale lumii și să facă pe orice analfabet să aibă sentimentul că ascultă idei mari, chiar dacă nu le poate pricepe.

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
17:59 Coldea s-a lansat la apă! IMAGINE DE COLECŢIE în articol. Fostul prim-adjunct al SRI poate intra în categoria VIRALUL ANULUI 17:52 Renate Weber face o analiză a „INGERINȚEI PERVERSE a SRI în actul de justiție” 15:58 Strategia secretă a lui LIVIU DRAGNEA în lupta cu Laura Codruța KOVESI. DOCUMENT INTERN al PSD 15:06 CINE SUNT PIONII lui Coldea? Vanghelie a dezvăluit cele două nume în direct, la TV. MINUT DE AUR 09:42 Toader l-a „atins” pe Iohannis după episodul LECTURA CONTINUĂ: „Întrebarea corectă este când va termina de înțeles?” 08:02 LIVIU DRAGNEA este o VICTIMĂ a SISTEMULUI! Editorial de Dan Andronic 16:39 Asociaţia Magistraţilor din România intervine în scandalul provocat de condamnarea lui Liviu Dragnea: „Nesocotesc independența judecătorului” 15:37 În cursa pentru Cotroceni, PSD ARE UN RIVAL pentru Iohannis. „Pentru a elibera țara asta, eu voi candida în 2019!” 12:22 Orban nu-i menajează pe social-democraţi: „PSD preferă statutul de grup infracţional organizat” 10:21 Cum putea SCĂPA DRAGNEA de CONDAMNARE. DEZVĂLUIRI de ULTIMĂ ORĂ din partea avocatului BOMBONICĂI PRODANA 10:01 Dragnea: Nu demisionez! Statul Paralel TREBUIE să DISPARĂ. NU mă SPERIE nici IOHANNIS, nici HELLVIG, nici PAHONȚU, nici KOVESI, nici alții 10:01 PSD pleacă la RĂZBOIUL TOTAL. SUSȚINERE UNANIMĂ pentru Dragnea, după CONDAMNARE, în LUPTA IMEDIATĂ contra Statului Paralel 09:50 Reacţie DURĂ a ICCJ după declarațiile social-democraților. Replica lui Toader: „Să ne cunoaștem și sa ne respectăm competențele” 08:57 EXPLOZIV - Dragnea a DEMISIONAT din TOATE FUNCȚIILE după ce a fost CONDAMNAT în 2015. Ce va face acum liderul PSD? 08:56 MIRCEA BADEA și CONDAMNAREA lui DRAGNEA. Reacție UIMITOARE din partea prezentatorului cu privire la șeful PSD 08:52 Pentru salvarea PSD și a guvernării, Liviu Dragnea trebuie să facă pasul înapoi! Gândul lui Ion Cristoiu 19:10 DECIZIE UNANIMĂ a CEx PSD: SUSȚINERE pentru Dragnea și Dăncilă; ACCELERAREA modificărilor la Legile justiției și Coduri; CONSOLIDAREA Curții Constituționale - DOCUMENT 15:49 Protest al USR în fața biroului lui Dragnea. Ce i-au transmis liderului PSD 14:35 Orban, apel la PSD înainte de CEx. „Trebuie să aleagă între a fi FIDELI României și a fi SLUGI” 08:26 Sorina Matei, despre DRAGNEA și MODIFICAREA LEGILOR: „N-AI CUM CU ĂȘTIA!”

Articole salvate