Petcu: Evoluția prețurilor la energie electrică și gaze, afectate de condițiile meteo

Petcu: Evoluția prețurilor la energie electrică și gaze, afectate de condițiile meteo

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a spus, joi, la audierea comisiei parlamentare de anchetă ANRE, că de la 1 ianuarie nu vor mai exista tarife reglementate și aprobate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei. Creșterea prețurilor la energia electrică și gaze a fost cauzată de condițiile meteo, în sensul în care seceta a dus la lipsa energiei hidro, iar lipsa vântului în perioada verii a avut ca efect lipsa energiei eoliene, a explicat ministrul. El a adăugat că, în aceste condiții, a fost nevoie de utilizarea energiei pe bază de cărbune, o variantă mai scumpă comparativ cu alte surse de energie.

Principalele declarații ale ministrului Energiei:

„Aș vrea să încep prin a spune că politica prețurilor nu face parte din atribuția Ministerului Energiei, dar în mandatul meu am acordat atenția prețurilor la energie electrică și gaz. În 2017 au fost două etape a creștere tariferelor. 

Începând cu 1 ianuarie 2018 nu vor mai exista tarife reglementate și aprobate de ANRE.

Ne puteți urmări și pe Google News

Condițiile meteo duc la o scădere a presiunii gazului. Toate aceste aspecte au condus la un context regional și local care a afectat nu doar evoluția prețurilor, ci și siguranța alimentării cu energie electrică și gaze. A contat foarte mult creșterea consumului de gaze și scădera presiunii la transport, dificultpți în activitatea de extracție. Furnizorii au important cantități suplimentare de gaze pe care le-au adus în piață. În sistemul national de transport a intrat gaz mai puțin calitate și s-au creat blocuri pe conducte. Trecând și pe alimentarea bazată pe păcură a compensate alimentarea cu gaz.  

Producția de energie electrică pe bază de hidrocarburi e destul de consistentă. O proastă pregătire a programului de iarnă poate să ducă la sincope majore în sistemul energetic național. Modificările majore de preț au continuat pe parcusul anului pentru că energie electrică pe hidro nu am avut din cauza unei secete severe, nu am avut suficiente precipitații primăvara și vara și s-a resimțit mult în sistemul de lacuri. Pe de altă parte, chiar dacă avem o capacitate de 27% de eoliene, pe toată perioada de vara am avut producții de la 1% până la 10%. 

Neavând vânt puternic sau deloc, atunci nu am putut beneficia în system de energia eoliană. A trebuti să găsim o altă resursă și ea a fost cărbunele. S-a reușit să funcționeze termocentralele din Oltenia să funcționeze la capacitate maximă, astfel încât am reușit să echilibrăm sistemul. Chiar dacă a fost mai scumpă producția cu cărbune, vreau să vă spun că România a fost exportator eficient de energie, chiar dacă s-a produs pe un combustil fosil care nu poate să concureze cu energia eoliană sau de alt tip.

Cred că o piață liberalizată este principalul obiectiv pe care poate să și-l asume ministerul. Avem cantități de energie suficiente atât pentru uz în țară, cât și pentru export. Într-adevăr în perioada de iarna, lucrurile pot în anumite momente să fie undeva în zona de limită. Ca atare am luat unele decizii de a proteja populația de iminența unui black out în sistem. Am luat toate măsurile necesare pentru ca acest lucru să nu se întâmple.”

O nouă şedinţă de anchetă a activităţii ANRE are loc joi, urmând să fie audiaţi ministrul Energiei Toma Petcu şi foştii miniştri Razvan Nicolescu şi Victor Vlad Grigorescu, dar şi Sevil Shhaideh, membru al Comitetului de Audit al OMV Petrom, şi Mihai Busuioc, noul şef al Curţii de Conturi.

Din partea OMV Petrom va mai participa şi Spiridon Cojocaru - membru al Consiliului de Supraveghere şi membru al Comitetului de Audit al OMV Petrom. Invitaţi mai sunt şi reprezentanţi ai Consiliului Concurenţei, ai ANRE şi ai OPCOM.