Editura Evenimentul si Capital

„Peștele mare îl înghite pe cel mic”, faza pe Sănătate. Cazul „Hexi Pharma”, etapă în monopolizarea pieței românești de dezinfectanți. CITIŢI ÎNTREAGA ANCHETĂ

Banalii dezinfectanți se dovedesc a fi o veritabilă mină de aur, pentru care se pot da lupte crâncene
Autor: | | 6 Comentarii | 4520 Vizualizari

Bugetul Sănătății este unul de aproximativ 6 miliarde de euro anual. Numărul firmelor importatoare de medicamente, tehnică și servicii este din ce în ce mai mic, drept pentru care concurența dintre ele materializează din ce în ce mai teribil principiul „peștele mare îl înghite pe cel mic”. Expresia nu mai este doar o metaforă, „peștele cel mic” ajunge chiar să fi e sfârtecat în bucăți. Așa s-ar putea rezuma Cazul Hexi Pharma. Numai că având ceva vocație pedagogică, am simțit nevoia să caut o explicație mai amplă, în măsură să ofere cititorului o înțelegere ceva mai profundă asupra a ceea ce se întâmplă.

Ca să putem pricepe resorturile și așezarea în contextul efectelor urmărite de Scandalul Hexi Pharma, trebuie să aruncăm o privire asupra metodelor de preluare a piețelor, în general, cu aplicare directă la cea a pieței de dezinfectanți din România. Foarte important este să avem în vedere cum se acaparează o piață de desfacere dintr-o țară emergentă precum România, de către o societate străină sau o multinațională prin pârghia capitalului, cu concursul unui Guvern prietenos.

De aici a început totul!

Potrivit surselor EvZ, așa cum a arătat ziarul nostru zilele trecute, „francezii de la Anios (n.m. - lider de piață în România) i-ar fi mandatat pe reprezentanții lor locali, GB Indco, să-i facă o ofertă totală lui Dan Condrea. Zis și făcut! S-au întâlnit cu Dan Condrea și i-ar fi propus 5 milioane de euro pentru a-și vinde business- ul. Ce intra aici? În afară de fabrica Hexi Pharma, depozitele de la Mogoșoaia și restul mijloacelor fixe, francezii erau interesați mai mult de infrastructura și de rețelele dezvoltate de Condrea în mediul spitalicesc. Dan Condrea n-ar fi cerut timp de gândire, răspunzând că pentru 8 milioane de euro își vinde afacerea pe loc. A specificat însă, că prețul nu este negociabil. Tatonările celor de la GB Indco au mai continuat o perioadă, dar, cum patronul Hexi Pharma a fost de neclintit, negocierile s-au sistat, iar relațiile de colaborare s-au rupt definitiv“. De acolo a început totul, dar asta știm deja!


„Francezii de la Anios i-ar fi mandatat pe reprezentanții lor locali, GB Indco, să-i facă o ofertă totală lui Dan Condrea”.


În continuare, să încercăm să anticipăm destinul imediat viitor al firmei Anios - deja lider de piață în România prin intermediul distribuitorului său, GB Indco - consolidat de dispariția lui Dan Condrea și Hexi Pharma.

ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

O tranzacție de multe milioane

Ecolab Inc., o multinațională cu sediul în SUA, un colos mondial cu afaceri și în domeniul serviciilor spitalicești, este într-o plină acțiune de preluări, care îi vor asigura o poziție privilegiată pe piața mondială a dezinfectanților. Într- o primă etapă, acum niște ani, Ecolab Inc. a răscumpărat acțiunile Henkel, pentru 1 miliard de dolari. Ca să venim la ceea ce ne interesează, acum achiziționează firma Anios, lider european marcant, comerciant de produse pentru igienă, dezinfecții și asistența medicală, prezentă în peste 85 de țări, cu vânzări de 220 milioane €, în 2015. Tranzacția este ca și încheiată, a obținut deja avizele organismelor anti-monopol. Astfel, așa cum am spus, Ecolab va deveni un lider mondial care își va atașa și România în portofoliu.


Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, o firmă râvnită de un colos pe care este greu să-l refuzi FOTO:AGERPRES


Fără Guvern și fără presă nu se poate!

Concomitent cu adăugarea la cota de piața a colosului Ecolab Inc. a cotei românești deținută de Anios, este imperios necesară și creșterea acestei cote, pentru ca Ecolab Inc. să dețină cât mai mult din piața românească. Pentru asta, în prima fază sunt și vor fi în continuare eliminați micii competitori, așa cum am văzut deja, cu consecință suplimentară victimele colaterale din rândul micilor afaceri românești, legate pe orizontală de firmele care trebuie eliminate. Operațiunile de acest fel sunt sprijinite și girate de factorii locali importanți, atât cei decidenți, cât și cei de influență: Guvern, ANAF, servicii de informații, ONG-uri, presă și televiziuni.

„Normele europene” vor fi pretextul de aur!

Pentru ca scopul final, obținerea de profituri maxime, să fie atins, este obligatorie etapa ultimă, aceea de creare a unei piețe proprii reale, una umflată la maxim și în care entitățile românești să nu joace decât rolul de client, adică al aceluia care plătește. Acest obiectiv se va atinge prin introducerea unor „norme europene” de consum pentru dezinfectanți în spitale. Explicația va fi că pentru ca un spital să fie ferit de probleme legate de infecții, el trebuie să aibă un grad standard de igienă, pentru asigurarea căruia va trebui ca el să consume dezinfectanți în baza unor normative, unor protocoale, care se vor raporta obligatoriu la numărul total de paturi și la numărul de metri pătrați. Adică, un anumit consum pe metrul pătrat și pe pat. În acest mod, consumul global de dezinfectanți va crește de cel puțin 3-4 ori, pentru că până acum, cele mai multe spitale cumpărau cantități care să le asigure consumuri mici, exclusiv pe baza criteriului „eficiență”, și pentru că nu erau „presate” în sensul achizițiilor „fără număr”. Sensibilizarea opiniei publice pe subiect s-a facut deja, așa cum s-a văzut din momentul declanșării „Scandalului Colectiv”, cu al său Episod II, „Afacerea Hexi Pharma”. Acum tot românul știe ce-i aia infecție nosocomială, septic și antiseptic. Un exemplu de manual, pe subiectul campaniilor de impunere a unei teme pe agenda publică.


Sensibilizarea opiniei publice pe subiect s-a făcut deja, așa cum s-a văzut din momentul declanșării „Scandalului Colectiv”, cu al său Episod II, „Afacerea Hexi Pharma”.


Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Tema zilei
08:10 IMAGINILE unui DESTIN NEMERITAT! Cum arăta BAGAJUL cu care Regele Mihai a plecat din România - Foto 07:52 Sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai ajunge miercuri în România 11:58 SCANDAL la PRIVEGHIUL Regelui Mihai! Două TELEVIZIUNI naționale se CEARTĂ lângă SICRIUL monarhului 08:08 Traian Băsescu LOVEȘTE fără MILĂ Casa Regală. Declarația care a UIMIT pe toată lumea 15:41 Nepoata NECUNOSCUTĂ a Regelui Mihai. O poveste cu PRINȚESE 20:32 RISC URIAȘ pentru Principesa Margareta. Ar putea PIERDE TOTUL într-o singură zi. Următoarea săptămână este CRUCIALĂ 14:03 Repetiții pentru FUNERALIILE REGALE. Traficul rutier a fost DEVIAT. ANUNȚ de ultimă oră al POLIȚIȘTILOR! Care sunt STRĂZILE BLOCATE 13:37 PRIMUL reprezentant al unei CASE REGALE europene își anunță PARTICIPAREA la funeraliile Regelui Mihai 19:35 PSD a anunțat că IESE în STRADĂ. Unde vor fi prezenți 12:01 Toți l-am CÂNTAT, dar NU-I ȘTIM POVESTEA. Cântecul COMPUS SPECIAL pentru REGELE-COPIL. EXCLUSIV EvZ 10:22 BREAKING NEWS! Programul OFICIAL al funeraliilor Regelui Mihai I al României 09:05 Impresiile infirmierei care l-a îngrijit pe Regele Mihai: „Era adorabil...” 18:28 REGELE MIHAI a fost ULTIMUL MOȘTENITOR AL BIZANȚULUI, EPISCOP și membru pe viață al SINODULUI BOR 18:27 VIITORUL statut al CASEI REGALE a fost explicat PE ÎNŢELESUL TUTUROR de un avocat cunoscut 18:23 Înmormântarea Regelui după apusul soarelui este perfect ortodoxă 17:26 Principesa Margareta, ATACATĂ EXTREM de un politician: „Cucoană, opreşte-te” Sursa criticilor? BANII 15:52 SERBĂRILE ȘCOLARE de Crăciun, în PERICOL. Motivul INCREDIBIL pentru care s-ar putea ANULA - Exclusiv EVZ 13:25 A fost Regele Mihai șantajat de ruși? România lui Cristoiu 12:06 DECIZIA Casei Regale ESTE CLARĂ. Nu există ALTĂ VARIANTĂ 19:32 ANUNȚ de la Principele Nicolae. Cum va participa la înmormântarea bunicului său, Regele Mihai. Încă așteaptă...

Articole salvate