Editura Evenimentul si Capital

Peste 4.400 de produse tradiționale românești înregistrate

Autor: | | 0 Comentarii | 821 Vizualizari

Povila de Bărgău, păsatul momârlănesc și țuica de Morărești sunt doar câteva din sutele de produse tradiționale înregistrare în UE și de care nu mulți români au auzit. Fiecare produs are alături de rețeta secretă o poveste proprie și cu siguranță un gust special.

În 2005, la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) au fost înregistrate 280 de produse tradiționale, urmând ca până la finalul anului 2013 numărul produselor tradiționale atestate să ajungă la 4.400. România a devenit astfel țara cu cele mai multe produse atestate ca fiind tradiționale din UE. Anul acesta, MADR a atestat 110 produse tradiționale și a respins alte 119 documentații. Viorel Morărescu, director general MADR a de clarat că motivul respingerii au fost condițiile noii legis lații din domeniu, fiind neîndeplinite de majoritatea celor ce au depus actele.

Păsatul momârlănesc

Mâncarea tradițională a oierilor din tată în fiu, este și ea un produs tradițional din anul 2012. Omul de afaceri Emil Părău a înregistrat mai multe rețete tradiționale, prin acestea regăsindu-se si păsatul momârnlanilor. „Păsatul este compus din boabele de porumb, sparte în trei. Se cerne și, ce rămâne din boaba mai groasă un pic se elimină, se aruncă, și boabele sparte se introduc în apa fiartă. Trei ore trebuie să fiarbă și, în aceste trei ore vine introdus în el ulei și brânza ultima dată, după ce luăm jos de pe foc, margarină și unt. Sare se pune după gust”, explică momârlanul Dorel Călina, supranumit și „Primarul momârlanilor”.

Povila de Bărgău

Un magiun ce poartă un alt nume pitoresc a fost atestat ca fiind produs tradițional. Povila de Bârgău este un produs preparat 100% din prune, fiert în cazan de cupru, precum celebra țuică de Bistrița- Năsăud, fără zahăr. „Multă lume face magiunul acesta acasă, dar ce vrem noi să facem este să-l promovăm și să obținem pentru el, dar și pentru alte produse, aprobări pentru a fi recunoscute ca produse tradiționale. Sunt, din păcate, o mulțime de produse tradiționale românești de care nu a auzit prea multă lume. Cea mai de succes descoperire a noastră este Povila de Bârgău. Este un magiun din prune fără zahăr adăugat, făcută în ceaun din cupru, ceea ce îi dă un gust deosebit”, a spus Doina Monda, președinta organizației A.F.I Profamilia.

Delimitarea produsului tradițional de cel industrial se face prin cantitatea de producție, tradiționalitatea însemnând o activitate manuală.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate