Peste 4.400 de produse tradiționale românești, înregistrate în UE

Peste 4.400 de produse tradiționale românești, înregistrate în UE

Povila de Bărgău, păsatul momârlănesc și țuica de Morărești sunt doar câteva din sutele de produse tradiționale înregistrare în UE și de care nu mulți români au auzit. Fiecare produs are alături de rețeta secretă o poveste proprie și cu siguranță un gust special.

În 2005, la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) au fost înregistrate 280 de produse tradiționale, urmând ca până la finalul anului 2013 numărul produselor tradiționale atestate să ajungă la 4.400. România a devenit astfel țara cu cele mai multe produse atestate ca fiind tradiționale din UE. Anul acesta, MADR a atestat 110 produse tradiționale și a respins alte 119 documentații. Viorel Morărescu, director general MADR a de clarat că motivul respingerii au fost condițiile noii legis lații din domeniu, fiind neîndeplinite de majoritatea celor ce au depus actele.

Păsatul momârlănesc

Mâncarea tradițională a oierilor din tată în fiu, este și ea un produs tradițional din anul 2012. Omul de afaceri Emil Părău a înregistrat mai multe rețete tradiționale, prin acestea regăsindu-se si păsatul momârnlanilor. „Păsatul este compus din boabele de porumb, sparte în trei. Se cerne și, ce rămâne din boaba mai groasă un pic se elimină, se aruncă, și boabele sparte se introduc în apa fiartă. Trei ore trebuie să fiarbă și, în aceste trei ore vine introdus în el ulei și brânza ultima dată, după ce luăm jos de pe foc, margarină și unt. Sare se pune după gust”, explică momârlanul Dorel Călina, supranumit și „Primarul momârlanilor”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Povila de Bărgău

Un magiun ce poartă un alt nume pitoresc a fost atestat ca fiind produs tradițional. Povila de Bârgău este un produs preparat 100% din prune, fiert în cazan de cupru, precum celebra țuică de Bistrița- Năsăud, fără zahăr. „Multă lume face magiunul acesta acasă, dar ce vrem noi să facem este să-l promovăm și să obținem pentru el, dar și pentru alte produse, aprobări pentru a fi recunoscute ca produse tradiționale. Sunt, din păcate, o mulțime de produse tradiționale românești de care nu a auzit prea multă lume. Cea mai de succes descoperire a noastră este Povila de Bârgău. Este un magiun din prune fără zahăr adăugat, făcută în ceaun din cupru, ceea ce îi dă un gust deosebit”, a spus Doina Monda, președinta organizației A.F.I Profamilia.

Delimitarea produsului tradițional de cel industrial se face prin cantitatea de producție, tradiționalitatea însemnând o activitate manuală.

Exceptând pâinea, pentru produsele tradiționale se poate produce o cantitate de 150 de kilograme de produs pe zi și 400 de kilograme de produs sau de litri pe zi, pentru mai multe produse.

Pentru pâine se pot produce 300 de kilograme pe zi sau 800 de kilograme pentru mai multe produse de panificație pe zi. Pentru ca produsele tradiționale să fie atestate, conform noii legislații, producătorii au termen limită pentru înregistrare, data de 11 septembrie 2014.

„Țuica de Morărești”

„Țuica de Morărești” produsă de Vasile Buzdugan din comunca Morărești, județul Argeș, este un produs atestat din anul 2009. Din anul 1990 familia Buzdugan dezvoltă activitatea într- o manieră modernă, însă păstrează caracterul tradițional al distileriei. Țuica este produsă din borhot de prune, obținut din fructele crescute în livada proprie. Dacă până în februarie 2015 nu este depus caietul de sarcini la Comisia Europeană, familia Buzdugan își va pierde indicația pentru „Țuica de Morărești”. Compania lucrează împreună cu reprezentanții Ministerului Agriculturii pentru a depune actele fără a depăși deadline-ul stabilit de Comisia Europeană.