PERSONAJUL SĂPTĂMÂNII. Alina Gorghiu, primul urmaș în fustă al Brătienilor

PERSONAJUL SĂPTĂMÂNII. Alina Gorghiu, primul urmaș în fustă al Brătienilor

Avocat, deputat, și, mai nou, președinte al PNL. La doar 36 de ani, este prima femeie care a reușit această performanță.

Numirea Alinei Gorghiu la șefia PNL a fost surpriza politică a sfârșitului de an. Când toată lumea se aștepta ca lupta pentru succesiunea lui Klaus Iohannis la șefia PNL să se ducă între Teodor Atanasiu și Ludovic Orban, susținerea președintelui ales pentru candidatura Alinei Gorghiu dădea peste cap toate calculele. Beneficiind de sprijinullui Teodor Atanasiu, a cărui consilieră a fost, pe vremea când acesta era președintele Autorității Naționale pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Gorghiu a câștigat detașat în fața lui Orban.

În vârstă de 36 de ani, a avut o ascensiune fulminantă în ultimele luni: din simplu parlamentar a devenit prim-vicepreședinte și purtător de cuvânt al PNL, perioadă care a coincis cu campania lui Klaus Iohannis pentru alegerile prezidențiale. A devenit unul dintre principalii comunicatori ai partidului, fiind o figură vizibilă în campania electorală din această toamnă. Alina Gorghiu este însă membru PNL de la 24 de ani, îndeplinind mai întâi funcția de consilier local al Sectorului 5 și devenind deputat din 2008. „În politică am început de jos, am făcut de toate: de la lipit afișe, până la ședințele târzii și vocale de campanie, am făcut zeci de planuri și am dezbătut proiecte”, spunea Alina Gorghiu.

Mandatul său la conducerea PNL este unul cu perioadă determinată: până în 2017, atunci când ar trebui să se încheie procesul de fuziune cu PDL. Gorghiu nu are o misiune deloc ușoară: trebuie să facă față președintelui PDL, Vasile Blaga, care dorește să acapareze controlul asupra întregului PNL. De altfel, aceasta este prima temere în privința sa în calitate de șef al PNL: că lipsa de experiență își va spune cuvântul și nu va reuși să țină sub control partidul, cunoscut pentru numeroasele sale facțiuni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alina Gorghiu a generat controverse atunci când s-a numărat printre inițiatorii unui proiect de lege care prevedea ca Registrul Comerțului să treacă din subordinea Ministerului Justiției în cea a Camerei de Comerț și Industrie a României, condusă de Mihail Vlasov- judecat acum sub control judiciar într-un dosar în care este acuzat că a primit mită 200.000 de euro de la un om de afaceri.

Merită remarcat și faptul că a fost președinta comisiei parlamentare de anchetă în cazul Monica Iacob Ridzi, aceasta recomandându-le procurorilor să înceapă urmărirea penală în cazul Ridzi „pentru săvârșirea infracțiunilor de delapidare și abuz în serviciu contra intereselor publice”.

Doctor în Drept

Absolventă a Facultății de Științe Juridice și Administrative din cadrul Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”, Gorghiu este doctor în drept din 2012, titlul fiind obținut la Universitatea AL. I. Cuza din Iași. Ea are propriul birou de mediator și cabinet de avocat și este director executiv în Asociația Centrul Avocaților Mediatori. După ce în presă au apărut speculații privind un eventual plagiat, Gorghiu a infirmat ferm această posibilitate. „Doctoratul meu e unul dintre puținele lucruri de care sunt sigură. Cine vrea să-l studieze, îl pun la dispoziție în format electronic. Teza mea de doctorat îi poate ajuta foarte mult pe cei care vor lucra la viitoarea lege a votului, pentru că lucrarea se numește «Infracțiuni Contra Drepturilor Electorale»”, a punctat Gorghiu.

Când termină cu politica, Alinei Gorghiu îi place să se deconecteze organizând întâlniri lungi cu prietenii, mergând cu bicicleta și, din când în când, gătind.

Controversă din prima săptămână

La doar câteva zile de la desemnarea sa în funcția de președinte al PNL, Alina Gorghiu a reușit să producă o adevărată revoltă împotriva sa în mediul online și în rândul susținătorilor lui Iohannis. Deși angajații Antenei 3 au linșat mediatic PNL încă de la ruperea USL și în campania electorală, prima emisiune la care a participat Alina Gorghiu în noua postură a fost la postul deținut de familia Voiculescu. În plus, ea i-a luat apărarea lui Mircea Badea, care s-a arătat revoltat că nu a fost lăsat să participe la Cotroceni la ultima conferință de presă a președintelui Traian Băsescu. „Mircea Badea trebuia primit la conferință, așa cum s-a întâmplat cu ceilalți ziariști. (...) Dl președinte Băsescu m-a comparat, când am citit raportul Ridzi în Parlament, cu Ana Pauker. Țin minte că m-a usturat, m-a durut eticheta nedreaptă. Cred că e la fel în cazul jurnaliștilor al căror acces este refuzat de omul care ocupă efemer locul de la Cotroceni”, a spus Gorghiu.