Editura Evenimentul si Capital

Peripețiile unei tinere românce care a studiat în patru țări diferite

14-06/mba-465x390
Autor: | | 6 Comentarii | 581 Vizualizari

Atunci când îți petreci adolescența absorbind ca un burete lecțiile vieții, dar și pe cele predate de dascăli, viața de adult te răsplătește cum nu se poate mai frumos.

Cristina Trifu (31 de ani) trăiește de trei ani în Belgia, o țară cunoscută românilor pentru ciocolata, berea și bicicletele sale. Până să locuiască aici, a cutreierat lumea în lung și-n lat, mânată de o dorință nestăpânită de cunoaștere, astfel că CV-ul său seamănă mai mult cu un itinerar turistic început la Sibiu, orașul natal și continuat în Franța, Germania și Italia. Astăzi, se află în conducerea uneia dintre cele mai prestigioase școli de business din Europa și spune că educația a ajutat-o să devină cea mai bună versiune a sa.

Călătoriile spre diversele destinații de studiu, spune Cristina, i-au oferit tot ceea ce nu găsise în propria țară: “România nu era suficientă. Deși aveam o viață socială destul de frumoasă, nu mă simțeam împlinită din punct de vedere intelectual și profesional. În momentul de față, duc viața pe care o doream. Este un sentiment incredibil să mergi la birou în fiecare zi cu plăcere, iar nu cu gândul «Ah, iar e luni, abia aștept sa fie vineri» ”.

Povestea sa este cu atât mai interesantă cu cât nu și-a imaginat nicio secundă că va pleca să învețe în străinătate, darămite să mai și rămână acolo. În 2001, a devenit studentă la două facultăți din cadrul Universității “Lucian Blaga” din Sibiu, Drept și Relații Internaționale, cu gândul de a face carieră în domeniul juridic. Trei ani mai târziu însă, a prins gustul străinătății, printr- o bursă Erasmus, în Rennes, Bretania. “Pe vremea aia era foarte normal să mergi în altă țară, cu Erasmus, lucru pe care- l vedeam cu puțină invidie la ceilalți prieteni din Europa de Vest. Câtă muncă a trebuit să depun eu să ajung acolo-interviuri, teste etc, spre deosebire de ei care erau acolo să învețe tot ce eu trebuia deja să fi demonstrat că știu ca să pot participa”, povestește tânăra.

Un master ca o croazieră

Așa a început ceea ce avea să fie un adevărat periplu educațional prin lume. Masterul urmat la Institutul European, în perioada 2006-2007, i-a dat posibilitatea să învețe într-un an cât alții în șapte. Programul, desfășurat în trei dintre cele frumoase metropole de pe Glob, Nisa, Berlin și Roma, a reprezentat un mix fascinant între o vacanță și un antrenament mental intens.

„La vremea respectivă, costa în jur de 7.000 de euro și am primit bursa integrală de studii, plus cazare și suma lunară în jur de 200 euro, care ar fi acoperit masa. Evident, Coasta de Azur e foarte frumoasă. E soare tot timpul, mare, deci era atmosfera perfectă! Pe de altă parte, nu a fost o «excursie», trebuia să muncim din greu pentru examene, pentru proiecte, aveam simulări de câteva zile încontinuu. Absolvenții acestei instituții sunt azi secretari generali de asociații nonguvernamentale, lucrează la ONU etc. Eseurile și proiectele și mai ales lucrarea de diplomă trebuiau bine fundamentate și nu doar un copy-paste ordinar; te simțeai mândru de cercetarea pe care ai făcut-o”, își amintește Cristina.

Prețul de a fi un om de carieră

Job-ul îi asigură un trai îndestulător, însă este departe de a se relaxa, petrecându-și mare parte din timp în aer, zburând către următoarea întâlnire de serviciu.

“Să spunem că am un salariu suficient de mare încât să nu trebuiască să mă gândesc foarte mult dacă pot să ies la o cină în oraș sau nu sau dacă îmi pot permite o rochie în plus. Sigur că sunt luni în care trebuie să economisești, însă cu economiile acelea chiar poți face ceva în vacanță. Duc din păcate un stil de viață foarte agitat – jobul meu implică multe călătorii, stau câte 8-9 ore în avion, apoi în mașină. În timpul liber, încerc să cunosc și țara în care locuiesc”.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Educaţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate