Peripeții în autobuzele supraetajate! Circuitul turistic care ne face de rușine

Peripeții în autobuzele supraetajate! Circuitul turistic care ne face de rușine

În trei zile, de cinci ori am urcat în autocarele roșii cu etaj! În trei cazuri nu a funcționat ghidul audio, iar când a mers, am constatat că organizatorii au „uitat” cu desăvârșire de obiective importante ale Bucureștiului

Din 15 mai, autobuzele supraetajate ale Bucharest City Tour, 4 la număr, șiau reluat traseul prin Capitală. Însă, cu nimic nou sub soare, ba chiar cu multe probleme. Traseul este același din 2011 încoace, adică are 14 stații: Piaţa Presei, Muzeul Satului, Arcul de Triumf, Piaţa Victoriei, Calea Victoriei, Palatul Parlamentului, Piaţa Unirii, Universitate, Piaţa Romană, Piaţa Victoriei, Piaţa Charles de Gaulle, Şos. Kiseleff şi, din nou, Piaţa Presei. Teoretic, un tur ar trebui să dureze circa 50 de minute, dar cu traficul din București, în cel mai fericit caz faci cu 30 de minute mai mult.

Din start, numai probleme

Încă din prima zi, totul a mers pe dos. Vineri, într-unul dintre autobuze, sistemul audio a căzut, așa că turiștii care au avut ghinionul să se afle în el au căscat ochii de pomană la monumentele din oraș. Nu le explica nimeni unde sunt și ce văd. La fel și luni, din trei autobuze testate, doar într-unul funcționa ghidul audio.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Dimineaţa, la prima cursă, au mers cu noi (reprezentanţii RATB - n.r.) şi ghidurile funcţionau! La a doua cursă, s-au stricat. Am anunţat şi or să le repare”, a spus, vineri, casierița Atena.

„Ghidurile audio sunt cele de anul trecut, cele noi vin în 10 zile”, a explicat Constantin Tobescu, directorul Direcţiei Relaţii Publice - RATB. Dar ce folos? La bord nu există ghiduri scrise, iar harta pe care ți-o înmânează, la cerere, casierița, e doar atât: o hartă care, pe o față, are o listă cu 26 de monumente și una cu 14 stații, iar pe cealaltă, ruta autobuzelor care circulă noaptea, liniile expres, câteva muzee și excursii și-n rest multe reclame. Și hărțile sunt tot rămase de anul trecut.

Chiar dacă merge ghidul audio, dai de alte belele. Spre exemplu, prima stație e la Piața Presei. Ca să ajungi acolo, însă, faci slalom printre bolovani, betoniere, excavatoare și alte mașinării care lucrează, de doi ani, la pasajul subteran. Orice ai face, nu scapi neprăfuit. Odată ajuns în stație, dacă nu ai norocul să prinzi, din prima, autobuzul, poți aștepta și 20 de minute, iar odată urcat, mai stai în trafic încă pe atât, până când mașina se strecoară pe șoseaua Kiseleff.

FOTO: Cum ghidurile audio nu funcționau, turiștii nu aveau altă distracție decât să-și facă poze de grup

Partea proastă este că, deși stai pe scaun atâta amar de vreme, habar n-ai ce e în jur. Niciun cuvânt, în audioghid, despre Casa Presei sau despre Piață. Pe Kiseleff, același ghid te bagă ușor în ceață. Undeva, pe stânga, este Muzeul Satului, dar de sus, dintre copacii verzi, n-ai decât să presupui unde este. Nu există vreun semn care să ți-l arate clar. Și nici n-o să auzi vreo vorbă despre Palatul Elisabeta, reședința Familiei Regale a României.

De la Arcul de Triumf, până aproape de Piața Victoriei, liniște t o t a - lă. Măcar nu au omis M u z e u l Țăranului, Muzeul Antipa, cel de Geologie sau Guvernul.

Revoluția, doar numele unei stații

Traseul coboară, apoi, pe Calea Victoriei, dar nicio vorbă despre istoria străzii. Un pic mai târziu, în cască auzi sec: „Urmează stația Piața Revoluției!”, apoi curge descrierea Muzeului Național de Artă, a Ateneului și a Bisericii Kretzulescu. Niciun pâs despre Revoluția din 1989 sau măcar ceva despre Memorialul Renașterii, uriașul băț cu un cartof în vârf. În schimb, descrierea Casei Armatei (Cercul Național Militar) sună ca la emisiunea ostășească de la TVR.

Până la capătul turului, organizatorii reușesc să rateze și alte obiective importante: Universitatea nu există, nici grupul de statui de vizavi de ea, apoi Muzeul Sporturilor, Mănăstirea Cașin și Agronomia sunt date uitării. Iar Arcul de Triumf îl descriu doar la dus. La întors, nu!

Parlamentul, ratat două zile la rând

Până și imensa clădire a Parlamentului României poate fi ratată. Și încă de două ori la rând. Cum? Păi, dacă nu funcționează ghidul audio și nu ești bucureștean sau măcar român ca să recunoști imensul edificiu, treci prin fața lui și te uiți ca curca- n lemne.

FOTO:Palatul Parlamentului dispare din circuit dacă în Piața Constituției sunt crosuri sau concerte

A pățit-o, vineri, Maritsa, o turistă din Serbia, care ridica, nedumerită, din umeri, și-mi făcea semne spre Casa Poporului. „Ce e aici? Că este așa de mare...”, m-a întrebat femeia, într-o engleză aproximativă. „Parlamentul României. A doua clădire, ca mărime, din lume”, i-am răspuns. „A, da?! Foarte tare! Nu merg ghidurile audio, dar măcar dacă ne-ar explica cineva câte ceva despre clădirile acestea ... Mulțumesc frumos!”, mi-a replicat, fericită că măcar atât a aflat și ea pe tot traseul.

Iar dacă mergi cu în tur în weekend, este posibil ca nici măcar prin fața clădirii să nu treci. De obicei, în Piața Constituției, dar și pe Bulevardul Unirii sunt restricții de circulație la sfârșit de săptămână, din cauza unor evenimente sportive sau culturale. În astfel de cazuri, autobuzele supraetajate vin din Calea Victoriei direct în Piața Unirii. Partea proastă e că, deși zărești Parlamentul, din materialul audio dispare brusc și descrierea lui. Așa că... există, dar lipsește cu desăvârșire.

RATB o face pe vinovatul fără vină

Deși problemele circuitului sunt multe, oficialii RATB găsesc explicații. „Informația de pe ghiduri a fost astfel structurată, încât să ne putem încadra în timpul parcurs de autobuze în fiecare zonă. (...) Oferind mai multe informații, nu ne putem încadra (...) Sistemul audioghid este automat, bazat pe coordonata geografică (GPS). La atingerea unor coordonate geografice prestabilite, calculatorul transmite înregistrarea audio corespunzătoare. (...) În cazul defectării senzorului GPS, sistemul nu va funcționa. Fiind abia la începutul sezonului, hărțile sunt încă cele de anul trecut, însă, săptămâna viitoare vor veni hărțile noi”, se arată în răspunsul oficial. Până atunci, însă, fac reclamă gratuit celor care au plătit doar pentru anul trecut! Iar turiștii trebuie să suporte!