Editura Evenimentul si Capital

Pericolul închiderii RAAN. Severinul, amenințat de o „bombă” chimică

Uzina de apă grea, aflată la doar 7 kilometri de Drobeta Turnu Severin, lucrează cu hidrogen sulfurat, un gaz inflamabil și toxic
Autor: | | 1 Comentarii | 1094 Vizualizari

Moartea iminentă a producției de apă grea de la Turnu Severin riscă să se transforme nu numai într-o bombă socială, prin complexitatea efectelor concedierilor masive, ci și într-o problemă de siguranță, care amenință severinenii

Peste 2.000 de angajați își vor pierde locurile de muncă la RAAN, iar zilele trecute Guvernul a alocat deja bani pentru disponibilizarea acestora și a luat decizia închiderii controlate a RAAN. EVZ vă prezintă în detaliu povestea distrugerii unei foste perle a economiei Românești, chiar și în ultimii ani, când a fost în insolvență, adică din 2013 încoace.

Astfel, în ciuda onorariului deloc mic - 30 mii de euro lunar, plus 3% din sumele distribuite creditorilor – administratorul judiciar, Tudor Ion, a propus un plan de reorganizare nerealist. Acesta își asuma plata, în decursul a 3 ani, a datoriilor acumulate în ultimii 10 ani, lucru imposibil de realizat. Care era scopul? Planul oferea timp celor care doreau să împartă cât mai profitabil zestrea muribundei regii.

Tabloul creditorilor a intrat sub dominația grupului de firme CONFORT, principalul beneficiar al miliardelor cheltuite pe contracte falimentare. Planul de reorganizare prevedea dublarea producției de energie electrică, la 1.057.000 MWh/an, triplarea producției de apă grea și inventează încasări lunare de 800.000 euro din vânzarea de apă super-ușoară, deși până acum RAAN a vândut doar cantități infime. În schimb, nu spune nimic referitor la restructurare, la denunțarea contractelor dezavantajoase, la reducerea schemei de personal, acționarea în justiție a firmelor care au păgubit regia, lucruri care ar fi putut să aducă pe linia de plutire agentul economic intrat în insolvență. „De fapt, administratorul judiciar Tudor Ion a mers pe linia minimei rezistențe, concentrându- se pe încasarea onorariului deloc de neglijat, până acum acesta primind peste 4 milioane lei”, dezvăluie surse bine informate. Pentru producția RAAN nu s-au găsit și clienți. Procesul de preluare a apei grele produse deja de către stat a fost sistat, deoarece rezervele necesare au fost deja constituite.

Motiv de sancțiuni europene

Din 2013, RAAN a acumulat datorii suplimentare de peste 310 milioane lei, cel mai mare creditor fiind Complexul Energetic Oltenia, cu peste 125 milioane lei și statul, cu peste 100 milioane lei. În plus, sunt probleme mari și pe linie de protecție a mediului, de neacceptat la nivelul Uniunii Europene: RAAN nu și-a achitat obligația cumpărării certificatelor de emisii gaze cu efect de seră, aferente emisiilor produse de termocentrala Halânga în anul 2014.

Cine profită din falimentul RAAN

Anterior intrării în in solvență, zeci de firme mulgeau milioane de lei de pe urma contractelor cu RAAN. Printre acestea, cea a prietenului primarului Constantin Gherghe, o firmă de pază, ce încasa circa două milioane de euro pe an de la RAAN. Tot de la RAAN mulgea bani grei și firma omului de afaceri orșovean Constantin Popescu, aflat în prezent sub control judiciar în Dosarul Duicu, firmă care închiria de formă utilaje regiei și încasa milioane de lei. Unul din profitorii falimentului RAAN poate fi primarul Severinului, ce promovează interesele unui om de casă, Constantin Isvoranu, care spune că poate construi o centrală termică mai mică pe platforma CELROM, și ar fi făcut deja o prospectare a pieței, pentru utilaje second hand.

Jaful de la instalația de șlam dens

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate