PERICOLELE ASCUNSE de pe PLAJĂ. La ce trebuie să fim ATENȚI pe LITORAL? Cei 5 ADVERSARI ai sănătății

PERICOLELE ASCUNSE de pe PLAJĂ. La ce trebuie să fim ATENȚI pe LITORAL? Cei 5 ADVERSARI ai sănătății

Sezonul de plajă a început, chiar dacă vremea pare să fie puțin mai capricioasă decât s-ar fi așteptat fanii mersului pe litoral. Totuși, cei care merg să se bucure de soare, nisip și apă trebuie să fie atenți la mai mult decât mizeriile care se găsesc pe plajă, pentru că există pericole ascunse pentru sănătate la tot pasul.

Majoritatea microbilor care se găsesc în nisip sunt inofensivi pentru oameni, dar unii dintre ei sunt purtători ai unor boli care pot deveni periculoase. Cei mai periculoși cinci patogeni sunt: viermii cu cârlig, stafilococul auriu MRSA, bacteriile care dau infecții stomacale, ciupercile și viermii circulari, conform Live Science.

În ceea ce privește viermii cu cârlig, aceștia pot infecta atât oameni, cât și animale și pot ajunge să îi infecteze pe turiștii de pe plajă prin nisip sau sol contaminat, conform datelor Centrului pentru Controlul Bolilor din SUA (CDC). Ouăle acestor viermi sunt transmise prin intermediul materiilor fecale animale, care ajung ulterior în nisip, iar oamenii pot fi infectați dacă se așează în locurile respective sau calcă desculți în acea zonă. Din fericire, aceștia nu pot trăi mai mult de șase săptămâni în corpul uman.

MRSA este o varietate ultra-rezistentă a stafilococului auriu și, de obicei, se găsește în spitale, dezvoltând rezistență la antibiotice, dar poate apărea și în mediul exterior, pe plajă. bacteria poate cauza infecții de piele și este rezistentă la multe tipuri de medicamente. unii purtători pot fi infectați nazal sau cutanat cu această bacterie, fără să își dea seama. Dacă o persoană are o rană deschisă, MRSA poate cauza infecții periculoase.. Uneori, bacteria se găsește și în apa de mare, conform sursei citate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bacteriile stomacale pot fi contractate prin înghițirea apei de mare, dar, spune un studiu recent, poate veni și din nisip. Există o corelație între săpatul în nisip sau a fi îngropat pe plajă și infecțiile gastrointestinale, cu E.coli sau Salmonella, dar nu a putut fi demonstrată o cauzalitate directă.

Ciupercile, în clar, cele din grupul dermatofite, pot cauza infecții ale pielii sau ale unghiilor și pot fi transmise prin contactul direct cu oamenii, animalele sau nisipul. O infecție arhicunoscută este candidoza, care reprezintă un pericol în apă și pe plajă.

În ceea ce privește viermii circulari, cum ar fi Toxocara canis, pot infecta oamenii în situația în care aceștia înghit sol care a fost atins de excrementele câinilor în care se dezvoltase parazitul.