Pericol ecologic major la Tulcea. Mii de leșuri lângă Dunăre

Pericol ecologic major la Tulcea. Mii de leșuri lângă Dunăre

Mii de leșuri de animale, sânge, oase, au fost găsite pe un câmp din apropierea localității Smârdan, din județul Tulcea. Pericolul ecologic a fost sesizat de Garda Națională de Mediu.

Reprezentanți ai Poliției, Gărzii de Mediu, DSP, DSV , mascați, coordonați de Parchetul Curții de Apel Constanța, au descins la Tulcea. Vizată a fost firma care, în urma cu un an, a câștigat incinerarea celor 14.000 de cadavre al oilor din nava răsturnată în portul Midia. Perchezițiile au avut loc la domiciliul patronului și la crematoriul din localitatea Smârdan.

Firma de incinerare a intrat în vizorul organelor de anchetă în urma unei sesizări la Garda de Mediu. Pe o suprafață de două hectare, în spatele crematoriului,  au fost descoperite, îngropate, cantități uriașe de leșuri de animale. Excavatorul a scos și oase, saci cu resturi de cadavre de animale, deșeuri de abator.

Oi putrezite, îngropate, nu incinerate 

Anchetatorii suspectează că în loc să fie incinerate,  o mare parte din cadavrele oilor de la Midia au fost îngropate în groapa de la Smârdan. Firma obținuse 1,5 milioane de euro pentru  incinerarea oilor. Pe lângă oile putrezite, pe câmpul din spatele crematoriului au fost  găsite și resturi de alte animale. Oase de bovine, porcine, crotalii,  deșeuri de abator.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit anchetatorilor , incineratorul din județul Tulcea, colectează deșeuri de animale din 7-8 județe din estul țării. Așa se explică uriașele cantități de leșuri depozitate în spatele crematoriului de la Smârdan, care ar fi trebuit incinerate. Cantitățile masive de masă animală intestinală și de sânge de pe câmp au fost asociate și cu existența unor concentrații de antrax.

Anchetă de proporții la incinerator

Reprezentanți ai DSV Tulcea susțin însă că, cel puțin în cazul oilor moarte de pe nava Queen Hind, de la Midia, nu sunt suspiciuni de antrax. Animalele trimise la export sunt crotaliate și vaccinate, având autorizație sanitar- veterinară. Pericolul ecologic este însă major, având în vedere că depozitul ilegal de cadavre de animale este într-o zonă mlăștinoasă. La doar doi pași de Dunăre.

Anchetatorii au ridicat documente de la sediul firmei de incinerare. Au dispus efectuarea de expertize pentru identificarea leșurilor și a oaselor. Se anunță o anchetă de proporții. Administratorul firmei poate fi cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de mediu. Poluare și încălcarea regimului deșeurilor.  Prefectul de Tulcea, Cristian Iordan, a declarat, pentru EVZ, că așteaptă, și el, raportul „instituțiilor  abilitate”.