Editura Evenimentul si Capital

PERICOL DE EXPLOZIE la una din platformele româneşti de extracţie de petrol din Marea Neagră - EXCLUSIV EVZ

Secţia centrală a OMV-Petrom. Flacăra era mai înaltă decât arzătorul care în poză funcţionează normal.
Autor: | | 5 Comentarii | 5840 Vizualizari

Unitatea de calcul responsabilă pentru controlul de la distanţă a valvelor instalaţiei a fost blocată câteva ore bune.

Astăzi, 13 mai 2017, în câmpul petrolifer maritim exploatat de OMV PETROM, din dreptul Gurii Portiţei, în largul Mării Negre, la platforma centrală, în intervalul orar aproximativ 09.00-11.30 a avut loc o situaţie de “urgenţă/criză” identificată din exterior prin flacăra extraordinar de mare a arzătorului de gaze. Echipajele tuturor navelor care tranzitau zona în acea perioadă au putut vedea neobişnuita flacără.

Din informaţii neoficiale, situaţia de criza a fost cauzată de blocarea unităţii de calcul PC responsabile pentru controlul de la distanţă a valvelor instalaţiei de producţie. Fapt care a generat o acumulare periculoasă de gaze. A fost nevoie să se reseteze întreg sistemul pentru a se reveni la normal. Pe durata acestei resetări toate gazele au fost dirijate către arzător pentru a fi gestionate în siguranţă. De remarcat că flacăra a fost vizibilă de la o distanţă foarte mare, fiind cel puţin la fel de înaltă cât pilonul arzătorului.

Nu este câtuşi de puţin exclus, ba chiar foarte probabil, ca blocajul computerului să fi fost provocat de atacurile cibernetice mondiale, din ultimele 24 de ore. Oricum, datorită profesionalismului petroliştilor noştri situaţia de criză a fost gestionată fără niciun incident. În cazul unui sinistru, costurile ar fi fost incalculabile.

Reacția OMV

Contactată de EVZ, doamna Ramona Zamfirescu, purtătoarea de cuvânt a OMV-Petrom a negat că un astfel de incident ar fi avut loc. Reproducem declaraţia oficială a purtătoarei de cuvânt Ramona Zamfirescu: "Pe platforma noastră n-a avut loc niciun eveniment neobişnuit, în cadrul operaţiunilor noastre. Deasemenea, menţionăm că nu a fost detectat niciun atac cibernetic".

Declaraţia e cel puţin ciudată, în contextul în care, reiterăm, sursele noastre, aflate la faţa locului, ne-au confirmat punctual toate informaţiile din prezentul articol.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate