Performanţă incredibilă a femeilor în lumea arabă! Singura orchestră simfonică din lume formată exclusiv din nevăzători

Performanţă incredibilă a femeilor în lumea arabă! Singura orchestră simfonică din lume formată exclusiv din nevăzători

Al Nour Wal Amal este unul dintre cele mai remarcabile ansambluri muzicale din lume. Este alcătuit din aproximativ 48 de femei oarde din Cairo care trebuie să se bazeze exclusiv pe memoria lor atunci când interpretează compoziții complicate de compozitori clasici precum Mozart, Brahms, Strauss sau Ceaikovski.

Credeţi că a învăţa să cântaţi la instrumente precum vioară, violoncel sau flaut este un proces dificil?! Vă puteți imagina stăpânirea oricăruia dintre ele fără a putea vreodată să le vedeți? Asta trebuie să facă membrii orchestrei Al Nour Wal Amal. Și, odată ce au reușit să-și stăpânească instrumentul ales, trebuie să-și pregătească memoria pentru a putea mememora până la 45 de compoziții, pentru a putea realiza un concert complet.  Chiar dacă pare imposibil 48 de femei din Egipt sunt dovada vie că orice este posibil.

Orchestra a susţinut concerte în toată lumea

Fondată în 1954, Asociația Al Nour Wal Amal a devenit prima asociație non-guvernamentală din Orientul Mijlociu care ajută fetele și femeile cu deficiențe de vedere.Organizaţia le oferă sprijin pentru educație, formare profesională, oportunități de angajare și ajutor pentru a le ușura integrarea în societate. Una dintre cele mai frumoase realizări a fost aceea de a reuni o orchestră de muzică clasică formată exclusiv din femei complet oarbe sau cu vederea grav afectată, în anii 1960. Ansamblul a început cu 15 membri, dar de-a lungul anilor a crescut într-un grup de 48 de femei, care a susţinut de atunci concerte pe cinci continente.

Fetele exsersează ani de zile până sunt primite în ansamblu Fetele care aspiră să devină membre ale orchestrei Al Nour Wal Amal trebuie să învețe mai întâi să cânte la un instrument dintr-una din cele patru secțiuni principale – vioară, harfă, instrumente de suflat și percuție. În acest scop, ele fac repetiţii peste cinci ore pe zi, sub îndrumarea profesorilor din academia muzicală, conservatorul și Orchestra Simfonică din Cairo, uneori timp de mai mulți ani. După ce au învăţat să folosească instrumentele, femeile se mută la antrenamentele de memorie. Dirijorul le ghidează vocal Muzicienii încep prin citirea pieselor din cărţi în braille, memorând și repetând în mod individual, până când reuşesc. Dar cea mai grea parte vine atunci când ele trebuie să interpreteze piesele ca un grup. Deoarece nu au planşele cu notele muzicale în fața lor și nu pot vedea dirijorul în timpul concertelor, membrele formației Al Nour Amal Orchestra trebuie să se bazeze pe ghidarea vocală a dirijorului pentru a-și îndeplini rolul la fix. Din nou, pare aproape imposibil, dar violonistul Shaimaa Zakaria spune că a devenit a doua natură pentru ea și colegele ei. "Urechea mea știe că după o anumită notă voi începe să cânt. Aşadar, suntem conduse şi de muzică. Nu cred că există provocări speciale doar pentru că nu putem vedea, dar vă pot spune că ajungem la un punct în care ne interpretăm simfonii clasice doar bazându-ne pe urechi, fără note, și asta nu poate face nici un alt muzician", spune Zakaria . Unii spectatori află abia la final că sunt nevăzătoare Muzicienii orbi sunt aparent atât de buni la ceea ce fac ei că uneori oamenii nu pot nici măcar să spună că sunt orbi. Amal Fekry, vicepreședinte al organizației Al Nour amal Amal, amintește de o persoană care le spunea tuturor cât de mult s-a bucurat de concert şi întreba de ce fetele au interpretat fără plaşe cu note în faţă. Atunci a aflat că erau oarbe. "A fost atât de uimit și fascinat că a aranjat să susţinem un concert în Malta", spune Fekry.

Au rămas fără finanţare după Primăvara Arabă

Ne puteți urmări și pe Google News
Al Nour wal Amal este singura orchestră de muzică clasică din lume formată exclusiv din persoane nevăzătoare, dar, în ciuda faptului că se bucură de un mare succes și interpretează în întreaga lume, asociația se străduiește să țină ansamblul împreună. Sprijinul acordat de guvernul egiptean a încetat după evenimentele din ianuarie 2011, când a avut loc Primăvara Arabă şi regimul Hosmi Mubarak a fost îndepărtat de la putere, şi au fost forțați să se bazeze foarte mult pe donații. Asociaţia are nevoie de fonduri în special pentru a plăti profesorilor de muzică și de a obține instrumente de calitate pentru a-și îmbunătăți sunetul.