Perdele forestiere, de-a lungul autostrăzilor din Constanța

Perdele forestiere, de-a lungul autostrăzilor din Constanța

Peste 100 de hectare de perdele forestiere vor fi plantate de-a lungul autostrăzilor A2 și A4 din județul Constanța. Proiectul a fost inițiat de Romsilva Constanța, perdelele forestiere fiind necesare pentru protecția căilor de comunicație.

Județul Constanța este unul dintre cele mai deșertificate din România, fondul forestier fiind sărăcăcios din cauza climatului  vântos și secetos. Dacă în urmă cu 50 de ani, la nivelul județului Constanța existau 6000 de hectare de perdele forestiere, astăzi abia dacă mai există câteva sute, amplasate răzleț. Din dorința de a se lărgi suprafața agricolă a țării, comuniștii au distrus perdelele forestiere din județul Constanța, care fuseseră inființate în anii 30-40 în Dobrogea de Nord, dar și de Sud, în Cadrilater. Vecinii bulgari nu le-au distrus, sunt prezente și astăzi, despărțind terenurile agricole de arterele rutiere, până la Varna.

Abia acum, potrivit directorului Romsilva Constanța, Ion Bogdan, se fac demersuri pentru promovarea prin Hotărâre de Guvern, a unor proiecte de amplasare a 100 de hectare de perdele forestiere de-a lungul Autostrăzii 2 de la Medgidia până la Cumpăna în zona vânturilor dominante pe nord și pentru A4, de la Constanța la Ovidiu. Sunt perdele forestiere pentru protecția căilor de comunicație, nu pentru cea a culturilor agricole.

Și totuși, în sudul județului Constanța, la Viișoara, pe o suprafață de peste 250 de hectare, se întinde cel mai mare câmp de perdele forestiere din România plantate de fermierul Gheorghe Albu, pe banii lui. Perdele forestiere care îi protejează via și livezile. Cu excepția zonei de sud a județului, unde sunt câteva păduri bătrâne, Constanța nu prea are fond forestier. Dar mai deșertificate decât Constanța sunt însă, potrivit specialiștilor, județele Teleorman și Călărași.

Ne puteți urmări și pe Google News