Editura Evenimentul si Capital

Percheziții la persoane bănuite de BRACONAJ ARHEOLOGIC I UPDATE

Autor: | | 0 Comentarii | 846 Vizualizari

Polițiștii din Caraș-Severin efectuează, în această dimineață, 14 percheziții domiciliare în toate județele din vestul țării, într-un dosar de braconaj arheologic. Persoanele vizate sunt bănuite că au căutat fără drept artefacte istorice, pe care le-au sustras și plasat pe piața neagră.

UPDATE 3: Polițiștii din cadrul IPJ Caraș Severin au transmis că printre cele aproape 5.000 de bunuri culturale mobile de factură arheologică se găsesc fragmente de vase ceramice, obiecte de podoabă, peste 300 de monede antice și medievale, mai multe arme și statuete medievale, unelte și statuete din Neolitic.

 

Grupul era dotat cu 18 detectoare de metale, din care 12 neautorizate. Verificările de specialitate, pentru a se stabili dacă bunurile fac parte din patrimoniul cultural național mobil sunt continuate de specialiști arheologi din cadrul Muzeului Banatului Montan. ”Cercetările continuă sub aspectul comiterii infracţiunilor de acces cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic, fără autorizare prealabilă, furt și constituirea unui grup infracțional organizat”, arată Cecilia Dăneț, ofițerul de presă al Poliției Timiș.

UPDATE 2: Aproape 5.000 de artefacte de patrimoniu, majoritatea din perioada neolitică, de epocă romană sau din Evul Mediu au fost descoperiteîn urma descinderilor de dimineață realizate de polițiștii cărășeni.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin spun că e vorba de un grup infracțional organizat care acționa cu bună știință, folosinde detectoare de metale și apoi efectuând săpături neautorizate în situri arheologice. Obiectele descoperite și le însușeau fără drept, cu scopul de a le vinde, ilegalș, în afara granițelor țării.  

„În urma perchezițiilor au fost identificate şi ridicate un număr de 4.000 – 5.000 de piese de factură arheologică ce pot face obiectul clasării în condiţiile art.11 alin.1, lit.k din Legea nr.182/2000 între care peste 300 monede antice şi medievale, fragmente de vase ceramice, obiecte de podoabă, arme, unelte şi statuete presupus a proveni din perioada Paleolitică şi Neolitică. Cu acelaşi prilej au fost ridicate un număr de 13 detectoare de metale, între care 7 detectoare neautorizate, iar 6 autorizate, referitor la acestea existând bănuiala că au fost folosite fără autorizare prealabilă”, a declarat Laura Iancu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin, potrivit Expres de Banat.

UPDATE 1: Perchezițiile au avut loc în localitățile: Moldova Nouă, Oravița, Bănia, Anina, în Caraș Severin, dar și în Timișoara, Arad și Bihor. În aceste localități ajungea ”marfa” sustrasă ilegal din situri arheologice, pentur a fi vândută.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate