PERCHEZIȚII în București la HOȚII DE CURENT. Instalații CLANDESTINE pentri FURT DE ENERGIE descoperite în Tei Toboc

PERCHEZIȚII în București la HOȚII DE CURENT. Instalații CLANDESTINE pentri FURT DE ENERGIE descoperite în Tei Toboc

Poliţiştii bucureşteni au făcut mai multe percheziții în cartierul Tei Toboc unde au descoperit instalații clandestine „originale” de furt de curent electric. În urma verificărilor făcute, angajații ENEL, care i-au însoțit pe polițiști, au constatat faptul că, la adresele controlate în cartierul Tei Toboc, erau executate şi folosite instalaţii clandestine improvizate în scopul racordării directe la reţeaua de energie electrică sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare.

Poliţiştii Capitalei şi reprezentanți din cadrul companiei furnizoare de energie electrică, au acţionat în sectorul 2 al Capitalei controlând mai multe imobile, în vederea prevenirii şi combaterii infracţiunilor de furt de energie electrică, transmite Poliția Capitalei.

Totodată, poliţiştii Capitalei, sub coordonarea Parchetului Judecătoriei Sectorului 2, au efectuat o percheziţie domiciliară la o adresă din sectorul 2, într-un caz de furt din locuinţă.

În urma acestor acţiuni, poliţiştii bucureşteni au constatat faptul că, la adresele controlate în cartierul Tei Toboc, erau executate şi folosite instalaţii clandestine improvizate în scopul racordării directe la reţeaua de energie electrică sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare.

Mai mult, la percheziţia efectuată, poliţiştii bucureşteni au identificat mai multe bunuri, printre care și icoane, despre care există suspiciunea că ar fi provenit din săvârşirea unei infracţiuni de furt, din data de 3 mai a.c., când persoane necunoscute ar fi pătruns într-un imobil nelocuit, de unde ar fi reuşit să sustragă bunuri.

În urma controalelor efectuate, poliţiştii bucureşteni au identificat, depistat şi condus 18 persoane la sediul Secţiei 7 Poliţie, întocmind totodată dosare penale pentru săvârşirea infracţiunii de furt de energie electrică.

Poliţiştii Capitalei continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt.

Controale la nivel național

Enel Distribuție Muntenia a transmis că a intensificat acțiunile de control pentru a preveni astfel de incidente si pentru a depista Situațiile care pot pune în pericol buna funcționare a rețelei de distribuție si a serviciilor aferente. Mai mult, la nivel național (în baza Protocolului de colaborare) Enel împreună cu Reprezentanți ai Poliției Române si ai Jandarmeriei Române desfăsoară activități de identificare a persoanelor bransate ilegal la rețeaua de energie electrica sau a unor bransamente si instalații electrice realizate artizanal. Astfel de verificări în comun au loc în fiecare săptămână.

200 de infracțiuni în 11 zile

Astfel, în urma unor acțiuni, desfășurate în perioada 17-28 martie, dedicate prevenirii si combaterii furturilor de energie electrică, coordonate de Direcția de Ordine Publică din cadrul I.G.P.R., s-au constatat peste 200 de infracțiuni în Bucuresti, prevăzute de Legea nr. 123/2012 privind energia electrică si gazele naturale. În toate cazurile, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârsirii infracțiunii de furt de energie electrică.

Pierderi de 20 de milioane de euro

În 2013, în România, Enel a înregistrat la nivelul consumatorilor casnici pierderi ca urmare a bransamentelor ilegale în valoare de aproximativ 5% din energia distribuită, ceea ce reprezintă un impact negativ de aproximativ 20 milioane euro în veniturile si EBITDA companiei. Anul trecut, în urma controalelor efectuate cu sprijinul Poliției Române au fost întocmite aproape 1.200 de plângeri penale. Dorim să atragem atenția că bransamentele ilegale si instalațiile electrice improvizate, pe lângă faptul că pun în pericol viața celor care le utilizează, pot fi oricând sursa unui incendiu de proporții. Mai mult, astfel de bransamente perturbă buna funcționare a rețelelor de distribuție, determină situații de supraconsum si sunt, de multe ori, cauza unor întreruperi în alimentarea cu energie electrică, afectând astfel consumatorii bransați legal.

Din păcate, astfel de tentative au loc chiar si în zonele în care s-au executat recent investiții pentru modernizarea completă a rețelei de energie electrică, astfel încât sunt deteriorate echipamente nou instalate.

Trei ani de închisoare pentru furt de energie

În toate aceste situații sunt incidente prevederile Noului Cod Penal referitoare la infracțiunea de furt, coroborate cu cele ale legislației speciale, respectiv Legea Energiei Electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012 care la articolul 92 prevede: “(1) Deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcționării echipamentului de măsurare a energiei electrice livrate ori modificarea fără drept a componentelor instalațiilor energetice constituie infracțiune si se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. (2) Executarea sau folosirea de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare constituie infracțiune si se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”