Editura Evenimentul si Capital

Pentru prima oară SRI va face anchetă penală. EVZ vă prezintă opinii pro și contra

Organele SRI nu pot efectua acte de cercetare penală, nu pot lua măsura reţinerii sau arestării preventive şi nici dispune de spaţii proprii de arest.
Autor: | | 3 Comentarii | 779 Vizualizari

Prin ordonanța de urgență 6/2016, care avea drept scop să rezolve problema interceptărilor, guvernul Cioloș a stabilit că SRI poate face cercetare penală. Decizia a generat controverse puternice.

Criticii OUG 6/2016 susțin că posibilitatea ca SRI să fie „organ de cercetare specială penală” înseamnă reînvierea Direcției a VI-a a Securității. Iritat de acuzații, premierul Cioloș a răspuns pe Facebook, afirmând că este „o interpretare nefondată”. Iată controversatul articol din ordonanță:


„Organele SRI nu pot efectua acte de cercetare penală, nu pot lua măsura reţinerii sau arestării preventive şi nici dispune de spaţii proprii de arest. Prin excepţie, organele SRI pot fi desemnate organe de cercetare penală speciale conform art. 55 alin. (5) şi (6) din Codul de procedură penală pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică, conform prevederilor art. 57 alin. (2) teza finală din Codul de procedură penală”. Odată cu publicarea în Monitorul Oficial, ordonanța își produce efectele și doar Avocatul Poporului o poate ataca la CCR. Mandatele de supraveghere tehnică sunt emise de judecători.

  • APĂRARE

Kovesi: SRI nu se poate implica în cazuri de corupție

Laura Codruța Kovesi a precizat, ieri, la Adevărul Live, că această OUG este o soluţie provizorie pentru a putea respecta decizia CCR. „În acest moment, avem garanţia că în timpul în care poliţiştii din DNA introduc datele în centrul naţional de interceptare suntem singurii care avem acces la acele date. Dacă cineva încearcă din afara DNA să afle ce număr de telefon am băgat în acest sistem, poate fi prins. Or accesul fără drept într-un sistem informatic constituie infracţiune“, a punctat șefa DNA. „Această propunere a venit de la CSAT unde participă mai mulţi miniştri. La momentul la care am participat la adoptatea acestei Ordonanţe, noi ne-am axat pe activitatea DNA şi abia apoi am văzut această propunere (ca SRI să fie organ de cercetare - n.r.), venită din partea CSAT. Sunt două chestiuni aici, această calitate de cercetare care a fost dată SRI nu poate fi utilizată în cazuri de corupţie sau de crimă organizată, ci strict în cazuri de terorism, spionaj, trădare“, a mai spus Kovesi.


FOTO: Laura Codruța Kovesi Zegrean: Prin OUG s-a spus lucrurilor pe nume

Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat marţi că decizia Curţii pe tema interceptărilor nu este un atac la adresa SRI. El a precizat că prin ordonanţa prin care SRI a devenit organ de cercetare penală specială în cazuri de siguranţă naţională şi de terorism, atribuţiile Serviciului nu au fost lărgite. „Mai degrabă aş spune că s-a spus lucrurilor pe nume. Sigur că sunt anumite activităţi specifice pe care ei le fac. Nu poţi să pui la pisică clopoţei şi să o trimiţi să prindă şoareci”, a spus Zegrean.


FOTO; Augustin ZegreanCioloș: SRI, organ de urmărire penală sub control judecătoresc

Premierul Dacian Cioloş a precizat că SRI nu va putea fi organ de urmărire penală decât pentru cazuri privind siguranţa naţională şi terorismul (conform legii de funcţionare a SRI) şi doar, exclusiv sub control judecătoresc, în prezenţa unui procuror. „Restul e interpretare nefondată’’, a răspuns premierul duminică seara pe Facebook unui reproş potrivit căruia prin schimbările din OUG privind interceptările ar fi reînfiinţat Direcţia VI - anchete penale - a Securităţii.


FOTO:Dacian CioloşAmbasada SUA a salutat eforturile Guvernului

Ambasada SUA a salutat eforturile Guvernului de a alinia legea la recenta decizie a CCR privind folosirea probelor obţinute prin supraveghere tehnică. Și ambasada Marii Britanii a reacţionat, manifestându- şi încrederea că „România va face în aşa fel încât să aibă capacitatea de a realiza şi folosi produsul acestor interceptări, respectând legislaţia şi Constituţia.”


FOTO:Hans Klemm, ambasador SUA  • ACUZARE

UNJR: O întoarcere la trecutul comunist

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) a condamnat faptul că Guvernul a acordat SRI statutul de „organ special de cercetare penală” şi a solicitat Avocatului Poporului sesizarea CCR. „Atribuirea dreptului de a face acte de cercetare penală unui serviciu secret ne duce înapoi în era comunistă şi compromite independenţa anchetelor şi implicit independenţa justiţiei”, se arată într-un comunicat al UNJR. În comunicat se mai afirmă că dubla subordonare a ofiţerilor de informaţii, creată prin această ordonanţă, faţă de procuror pe de-o parte şi faţă de superiorii din SRI pe de altă parte, va crea probleme legate atât de securitate, cât şi de dreptul la un proces echitabil. UNJR atrage atenţia că orice probe strânse în baza ordonanţei ar putea fi periclitate, motiv pentru care constituţionalitatea ei trebuie verificată în integralitate de îndată.


FOTO: Dana Gârbovan, președinte UNJRAMR: SRI poate lua chiar măsura reținerii

Asociația Magistraților din România (AMR) consideră că a fost extinsă „în mod nepermis” aria organelor de cercetare penală speciale, reglementare existentă şi în prezent, dar care a vizat numai ofiţerii anume desemnaţi de către comandanţii unităţilor militare, comandanţii de garnizoană, comandanţii centrelor militare şi căpitanii porturilor. „Atribuirea calităţii de organ de cercetare penală specială SRI cu toate implicaţiile ce decurg din această calitate, anume posibilitatea de a lua chiar şi măsura reţinerii şi de a deţine spaţii proprii pentru aducerea la îndeplinire a acestei măsuri (...) conduce la pierderea tuturor progreselor înregistrate în ultimii 26 ani împotriva concepţiilor şi practicilor unui stat totalitar, cum a fost cel anterior anului 1989, întemeiat pe organe de forţă”, susține AMR. În consecință, și această asociație sesizează Avocatul Poporului în legătură cu posibila neconstituționalitate a OUG 6/2016. AMR critică și faptul că tot SRI va asigura suportul tehnic pentru interceptări.


FOTO: Gabriela Baltag, președinte AMRAsociația procurorilor cere „corectarea inadvertențelor”

Asociația Procurorilor din România cere Parlamentului să corecteze „inadvertențele” din ordonanță. „Să nu lăsăm ca un act provizoriu să acţioneze ani de-a rândul până când Parlamentul să se pronunţe asupra acestuia şi nici să nu lăsăm doar Curţii Constituţionale sarcina corectării exceselor normative”, afirmă APR, într-o scrisoare deschisă.


FOTO:Constantin Sima, președinte Asociația procurorilorCRJ: Ca înainte de 1989

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) susține că dreptul SRI de a strânge „probe valabile, dar clasificate” este „ca în 1989. „Cum punerea în executare a mandatelor este procedeu probator (conform parag. 33 şi 34 din Decizia CC nr. 51/2016), iată că sunt mandatate (structuri militare fiind şi cu toată activitatea clasificată secret de stat) să strângă probe valabile (dar clasificate) în procesul penal. Ca înainte de 1989. Cu un control parlamentar inexistent. Fără dezbatere publică”, se arată într-un comunicat al CRJ. Acest ONG a mai arătat că ordonanța a fost adoptată „într-un secret aproape total” și are „parte de o tăcere aproape deplină”.


FOTO:Georgiana Iorgulescu, președinte CRJBăsescu: Ordonanță neconstituțională?

Fostul președinte Traian Băsescu a avut mai multe postări pe Facebook pe tema OUG 6/2016, apreciind că ar putea fi neconstituțională și nu va funcționa. El a arătat că, potrivit articolului 115 din Constituție, ordonanțele de urgență nu pot reglementa drepturile și libertățile prevăzute de legea fundamentală. „Eu cred că avocaţii, în procesele penale, vor exploata la sânge cele două articole din Constituţie şi foarte probabil daunele produse dosarelor penale de domnii Iohannis şi Cioloş prin avizarea în CSAT, respectiv aprobarea în Guvern, vor fi majore”, a scris Băsescu.


FOTO: Traian Băsescu


Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate