Editura Evenimentul si Capital

Pentagon: 74 de ani de la inaugurare. Povestea celei mai mari clădiri de birouri din lume. Piatra de temelie a fost pusă pe 11 septembrie 1941 și peste fix 60 de ani, în 2001, a fost atacată.

Autor: | | 1 Comentarii | 414 Vizualizari

Pentagon este sediul central al Departamentului (ministerului) Apărării, este cea mai mare clădire de birouri din lume. Este de două ori mai mare decât Merchandise Mart din Chicago și are o suprafață folosibilă de trei ori mai mare decât cea a Empire State Building din New York. Ea a fost construită pe un loc de la Washington care se numea “Fundul Iadului”

Inaugurat în data de 12 mai 1943, Pentagon este un oraș în sine. Aproximativ 23.000 de angajați, cadre militare și civili, contribuie la planificare și execuția planurilor de apărare a SUA.  Aceștia vin zilnic din Washington, D.C. și din suburbiile orașului, folosind cei peste 45 km de drumuri de acces, încorporând benzi expres pentru autobuze și unul dintre cele mai noi sisteme de metrou din țară. Anagjații parchează zilnic 8.770 de mașini în 16 parcări răspândite printre cei 200 de ari de gazon; folosesc 131 de rânduri de scări și 19 scări rulante pentru a ajunge la birouri care ocupă 338.879 de metri pătrați. În interiorul clădirii, angajații au la dispoziție 4.200 de ceasuri, beau apă din 691 de cișmele, folosesc 284 de toalete, consumă 4.500 de căni de cafea și 6.800 de băuturi răcoritoare servite de personalul de 230 de oameni de la un restaurant, două cantine și șapte baruri, înclusiv unul în aer liber. Serviciile tip restaurant sunt contractate de către Pentagon cu o companie privată, civilă.

Are 29 de km de coridoare

Cei 165.000 km de cablu telefonic conectează zilnic peste 200.000 de apeluri telefonice. Oficiul poștal militar procesează lunar 1.200.000 de articole de corespondență. O varietate de biblioteci deservesc munca și activitatea de cercetare a personalului. Doar una dintre ele, Biblioteca Armatei, oferă 300.000 de publicații și 1.700 de periodice în diferite limbi de circulație. În pofida celor aproape 29 km de coridoare, deplasarea între oricare două puncte din clădire nu necesită niciodată mai mult de șapte minute.

Proiectul a fost făcut în patru zile

În vara anului 1941, americanii preconizau deja că urmează să intre în război. La acea vreme, secţiile Departamentului de Război al SUA, precursorul actualului Departament de Apărare, funcţionau în mai multe locaţii din Washington D.C. Cu toate acestea,  în momentul în care generalului Brehon Burke Somervell i s-a cerut să extindă compartimentele, el nu a optat pentru construirea unei noi clădiri, aşa cum era planificat iniţial, ci a decis că este cel mai bine să se realizeze o singură structură, care să adăpostească toate secţiile Departamentului.  În iulie 1941, Somervell a ordonat echipei sale să vină cu un plan de construcţie pentru o clădire în care urmau să îşi desfăşore activitatea  40.000 de angajaţi. Mai mult decât atât, clădirea trebuia să dispună de 10.000 de locuri de parcare şi să nu aibă mai mult de patru etaje. Generalul le-a oferit subordonaţilor săi numai 4 zile pentru a finaliza planul.

Cum i s-a ales forma actuală

Proiectanţii şi-au dat seama că proiectul clădirii nu poate fi transpus în realitate în Washington D.C. şi au hotărât că aceasta trebuie construită pe locul unde se afla Arlington Farm, un centru de agricultură experimentală aflat în administrarea statului american. Pentru că terenul unde urma să fie ridicată construcţia avea forma unui pentagon, arhitectul George Edwin Bergstrom a decis că şi viitoarea clădire a Departamentului de Apărare trebuia să aibă forma unui poligon cu cinci laturi.  Amplasarea clădirii Pentagonului în zona Arlington Farm a fost întâmpinată însă cu rezistenţă atât de preşedintele Comisiei de Arte Frumoase, cât şi de cel al Comisiei Naţionale de Planificare a Parcurilor. În acest sens, Gilmore D. Clarke spunea că structura va bloca vederea asupra oraşului Washington D.C., pe când Frederic A. Delano se opunea spunând că planul va crea probleme pentru traficul din regiune.

Roosevelt a ales locul pe care este construit Pentagonul

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate