Editura Evenimentul si Capital

Când și cum se face revizuirea medicală la pensionarii de invaliditate

Pensionarii de invaliditate au obligaţia de a urma programele recuperatorii prescrise de medicul expert al asigurărilor socialernFOTO: SHUTTERSTOCK
Autor: | | 0 Comentarii | 1398 Vizualizari

În sistemul public de pensii din România, persoanele care și-au pierdut capacitatea de muncă din cauza unor boli obișnuite sau a unor accidente care nu au legătură cu munca benefi ciază de pensie de invaliditate. Periodic, însă, o parte dintre ei trebuie să se prezinte în fața unei comisii de experți pentru revizuirea dosarului medical

Doamna Ioana P. Din București a trimis redacției următorul mesaj: „Soțul meu e pensionat pe caz de invaliditate. Ne cheamă anual la revizuire. E normal? Care sunt condițiile în care legea ne impune să facem revizuirea?”

Potrivit legii, pensionarii de invaliditate sunt supuși revizuirii medicale periodic, în funcție de afecțiune, la intervale cuprinse între un an și 3 ani, până la împlinirea vârstelor standard de pensionare, la termenele stabilite de medicul expert al asigurărilor sociale sau de către comisiile centrale de expertiză medico-militară.

După fiecare revizuire medicală, medicul expert al asigurărilor sociale, respectiv comisiile centrale de expertiză medico-militară emit o nouă decizie medicală asupra capacității de muncă, prin care se stabileşte, după caz:

1) menţinerea în acelaşi grad de invaliditate; 2

) încadrarea în alt grad de invaliditate;

3) redobândirea capacităţii de muncă.

În situațiile 2 și 3, dreptul la pensie de invaliditate se modifică sau încetează începând cu luna următoare celei în care s-a emis decizia medicală asupra capacităţii de muncă, emisă în urma revizuirii medicale.

Pot pierde pensia

Atenție, neprezentarea, din motive imputabile pensionarului la revizuirea medicală atrage suspendarea plăţii pensiei începând cu luna următoare celei în care era prevăzută revizuirea medicală sau, după caz, încetarea plăţii pensiei, în condiţiile legii, notează reprezentanții Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP). De asemenea, revizuirea medicală se poate efectua și la cererea pensionarilor, dacă starea sănătății lor s-a ameliorat sau, după caz, s-a agravat.

Cine nu este obligat să meargă la revizuirea medicală

CNPP precizează și că nu mai sunt supuși revizuirii medicale periodice pensionarii de invaliditate care:

● prezintă invalidități care afectează ireversibil capacitatea de muncă;

● au împlinit vârstele standard de pensionare prevăzute de lege;

● au vârsta mai mică cu până la 5 ani față de vârsta standard de pensionare și au realizat stagiile complete de cotizare, prevăzute de lege.
Alte articole din categoria: Social

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
12:56 ATACUL din MANCHESTER a fost anunțat cu PATRU ORE înainte de a fi comis. Cum și-au bătut joc TERORIȘTII de SECURITATEA BRITANICĂ 12:42 REACȚII din toată lumea la ATACUL TERORIST din Manchester. Ce spun politcienii, artiștii, sportivii. Oasis, Take That și David Beckham se declară DEVASTAȚI 10:56 ISIS după atentatul din Manchester: „Mai avem. Omorâți-i pe toți și peste tot” 10:56 Nicki Minaj, Chris Brown, Taylor Swift şi Cher, printre vedetele care au reacţionat după explozia de la concertul Arianei Grande din Manchester 10:19 DE ULTIMĂ ORĂ. ALERTĂ TERORISTĂ în Londra 09:03 Atacurile TERORISTE care au lovit MAREA BRITANIE din 1998 până în 2017 08:44 Marea Britanie sub TEROARE. Theresa May și Jeremy Corbyn își SUSPENDĂ CAMPANIA ELECTORALĂ 08:30 „Tablou” ÎNGROZITOR al exploziei din Manchester - Panica imensă şi haos de nedescris: oamenii urlau, fugeau şi se împingeau. Mulţi copii singuri care plângeau. 08:27 Măsuri EXTRAORDINARE de SECURITATE la New York, după ATENTATUL de la Manchester 08:26 COBRA intră în acțiune! ÎNTRUNIRE de URGENȚĂ după evenimentele din MANCHESTER 08:16 LIVE. MAREA BRITANIE SUB TEROARE. A fost arestat primul suspect. 22 de oameni au murit. Sunt zeci de răniţi - VIDEO și IMAGINI ȘOCANTE 07:53 Marea Britanie sub TEROARE. Cum poți AFLA, pe Facebook, dacă PRIETENII sau RUDELE sunt în siguranță după atentat 07:10 Marea Britanie sub TEROARE. MAE a înființat un TELEFON SPECIAL pentru posibilele VICTIME 06:53 Marea Britanie sub TEROARE. Manchester Arena, locul atentatului, a doua cea mai mare sală de concerte din Europa

Articole salvate