Editura Evenimentul si Capital

PENSII speciale și pentru PROFESORI! Cine a avut inițiativa

Autor: | | 8 Comentarii | 2102 Vizualizari

După ce s-au văzut cu pensiile lor speciale, parlamentarii s-au gândit și la alții. Au rezolvat problema aleșilor locali, în ultima şedinţă de plen a sesiunii parlamentare, iar 15 parlamentari au inițiat un proiect de lege care prevede introducerea pensiei de serviciu și pentru cadrele didactice. Profesorii din învăţământul preuniversitar, cu o vechime efectivă de 30 de ani în învăţământ, ar putea beneficia, la împlinirea vârstei legale de pensionare, de pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni.

"Nişte oameni care o viaţă întreagă primesc nişte salarii de mizerie, vă daţi seama că ajung să aibă o pensie tot de mizerie, din păcate să le dăm posibilitatea de a primi, aşa cum primesc şi alţii, care nu ştiu dacă sunt mai importanţi sau la fel de importanţi pt interesul ţării, o pensie de serviciu", a declarat senatorul PSD, Cătălin Croitoru, citat de realitatea.net.

Proiectul, inițiat de 15 deputaţi şi senatori, majoritatea de la PSD şi doi neafiliaţi, a fost depus la Parlament pe 21 decembrie. Acesta prevede are un articol unic care prevede că "personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi control, cu o vechime efectivă de cel puţin 30 de ani în învăţământ, beneficiază, la împlinirea vârstei legale de pensionare, de pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării".

În expunerea de motive se precizează că, în prezent, Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 prevede la art 284, alin.1 că personalul didactic beneficiază de pensie în condiţiile legii privind asigurările sociale şi pensile din sistemul public. În acelaşi timp, spun iniţiatorii, legea defineşte învăţământul ca "prioritate naţională". Autorii propunerii mai susţin că, la fel ca magistraţii, profesorii sunt îndreptăţiţi să beneficieze de pensii speciale.

"Uzura (fizică şi psihică) generate de exercitarea muncii de formare a tinerilor e cel puţin egală cu aceea a magistratului. Complexitatea meseriei de dascăl cere un efort susţinut şi permanent de pregătire şi perfecţionare pe toată durata activităţii. Dascălul este nevoit să facă faţă stresului accentuat al meseriei în aşa fel încât să nu se resimtă efecte negative în interacţiunea cu elevii", se arată în expunerea de motive.

Guvernul Cioloş ar putea sesiza Curtea Constituţională în cazul pensiilor speciale pentru aleşii locali, posibilitatea unei asemenea acţiuni fiind analizată "foarte serios" în prezent, urmând să fie pusă în practică în perioada imediat următoare, dacă se va ajunge la o concluzie în acest sens.

Primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de CJ ar putea primi, potrivit unor calcule efectuate de mediafax.ro, pensii speciale de la 1.500 la 6.500 de lei, printre beneficiari figurând Liviu Dragnea sau foştii edili Sorin Oprescu,Marian Vanghelie şi Andrei Chiliman, dacă nu sunt condamnaţi definitiv.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, săptămâna trecută, proiectul de lege  de modificare a Statutului deputaților și senatorior, care prevede acordarea unor pensii speciale acestora.  

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate