Editura Evenimentul si Capital

PENSII. De azi, la chioșcuri, găsiți Colecția „Ghidul pensiilor”! Modificările aduse Legii pensiilor în 2016

Colecția „Ghidul pensiilor” cost ă 4,80 lei
Autor: | | 0 Comentarii | 3778 Vizualizari

Pensii și modificări. Anul acesta, parlamentarii și guvernanții au adus mai multe modificări legislației care reglementează ieșirea din activitate, față de momentul în care jurnaliștii EVZ au compus cele șapte volume din „Ghidul pensiilor”.

 Vă prezentăm modificările care au intrat, deja, în vigoare.

De la 1 ianuarie anul curent au intrat în vigoare mai multe modificări importante la Legea pensiilor. În primul rând, a fost majorată valoarea punctului de pensie, la 871,7 lei, indicele de corecție fiind de 1.09. De asemenea, pentru anul în curs, câștigul salarial brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 2.681 de lei (față de 2.415 lei cât era anul trecut). De la aceeași dată, venitul impozabil lunar din pensii se stabilește prin deducerea din venitul de pensie a contribuției individuale de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit legii și a sumei neimpozabile lunară de 1.050 lei.

Cât plătim în 2016 pentru CAS

Pentru anul în curs, cotele de contribuție de asigurări sociale (aprobate prin aprobat prin Legea nr. 340/2015, publicată în Monitorul Oficial nr. 942 din 19 decembrie 2015) se stabilesc astfel:

● 26,3% pentru condiții normale de muncă, din care 10,5% este contribuția individuală și 15,8% este contribuția datorată de angajator;

● 31,3% pentru condiții deosebite de muncă, din care 10,5% este contribuția individuală și 20,8% este contribuția datorată de angajator;

● 36,3% pentru condiții speciale de muncă și pentru alte condiții de muncă, din care 10,5% este contribuția individuală și 25,8% este contribuția datorată de angajator.

Legea mai stabilește că, în cota de contribuție individuală de asigurări sociale, este inclusă și cota de 5,1% aferentă fondurilor de pensii administrate privat (prevăzută de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat).

Ajutorul de deces, majorat

Anul acesta a fost majorat și cuantumul ajutorului de deces. În cazul decesului asiguratului sau pensionarului, ajutorul de deces, care se achită în termen de 24 de ore de la solicitare, este de 2.681 de lei (față de 2.415 de lei în 2015) , în timp ce, în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului, ajutorul este de 1.341 de lei (față de 1.208 lei în 2015).

Tot de la 1 ianuarie, anul curent, cuantumul indemnizației pentru însoțitor, în cazul pensionarilor de invaliditate încadrați în gradul 1 de invaliditate, este egal cu 80% din valoarea unui punct de pensie, respectiv de 698 de lei.

Penalizarea pentru pensionare Pensii speciale pentru parlamentari antricipată, mai mică

Începând cu 17 iulie 2016, a scăzut procentul de diminuare în cazul pensiei anticipate parțiale. Valoarea acesteia se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, conform tabelului (foto). Atenție, reducerea vârstei standard de pensionare prevăzută la această categorie de pensie nu se cumulează cu nicio altă reducere reglementată de legea cadru sau de alte acte normative cu caracter special.Pensia anticipată parţială fără penalizare

Prin același act normativ, a fost extinsă sfera persoanelor care beneficiaza de reducerea vârstei standard de pensionare. Astfel, persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă datorită extracţiei şi prelucrării minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice, precum şi a emisiilor de amoniac şi derivate, respectiv Baia Mare, Copşa Mică, Zlatna şi Târgu Mureş, pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea pentru pensionarea anticipată parţială.

Pensii speciale pentru parlamentari

Sute de foşti parlamentari încasează, de la 1 august, pensii speciale. O astfel de pensie ajunge la circa 1.550 de lei pentru un mandat încheiat, 3.100 de lei pentru cei cu două mandate şi 4.600 de lei pentru cei cu trei. Deputaţii şi senatorii beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar numai după ce încetează activitatea de parlamentari. Acest drept li se suspendă dacă ajung din nou să dețină un fotoliu în Legislativ. De asemenea, nu primesc această indemnizație cei care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea, în calitate de deputat sau senator, a unei infracţiuni de corupţie prevăzută la art. 289 - 291 din Legea Codului Penal.

Primarii, lăsați fără pensiile speciale acordate

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Social

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate