Penelopegate: o dramă shakespiriană în prezidențialele din Franța | Corespondență din Paris de la Marcela Feraru

Penelopegate: o dramă shakespiriană în prezidențialele din Franța | Corespondență din Paris de la Marcela Feraru

Campania pentru prezidențialele din Franța, care vor avea loc în mai puțin de două luni, a intrat în fază suprarealistă

Candidatul care părea să nu aibă nici o șansă să le piardă, nu mai are nici o șansă să le câștige. Drama s-a petrecut în mai puțin de 30 de zile.

Un jurnal satiric publica la sfârșitul lui ianuarie o anchetă care îl acuza pe François Fillon, candidatul republicanilor, că și-a angajat soția, timp de mai mulți ani și până în 2013, colaborator parlamentar. Asta n-ar fi atât de grav, căci în Franța legea o permite. Adunarea Națională a remunerat, în 2014, 52 de soții, 28 de fii, 32 de fiice de deputați. Acuzațiile vizează însă realitatea muncii prestate de Penelope – un scandal care a luat repede numele «Penelopegate».

Ne puteți urmări și pe Google News

Candidatul anchetat

Parchetul financiar a deschis imediat o anchetă judiciară, cu o rapiditate pe care François Fillon o suspectează ca fiind atașată calendarului electoral. Soții Fillon, care au fost audiați în zilele care au urmat deschiderii anchetei, susțin că munca prestată de Penelope (absolventă de Drept) este reală și că «afacerea » ascunde un «asasinat politic» menit să profite unui candidat surpriză, Emmanuel Macron, a cărui rețea de prieteni se regăsește în parcursul dosarului Fillon.

Timp de 30 de zile s-a desfă șurat o adevărată dramă shakespiriană, cu informații filtrate săptămânal de același jurnal, care au alimentat cu dezbateri nesfârșite televiziunile și presa scrisă. Cu aceeași curioasă rapiditate, Parchetul financiar a transmis dosarul unui judecător de instrucție înainte de închiderea anchetei, pentru a evita prescrierea delictului și, trei zile mai târziu și fără o anchetă suplimentară, judecătorul de instrucție l-a convocat pe François Fillon, pentru 15 martie, «în vederea unei eventuale puneri sub acuzare». Problema este că depunerea candidaturilor pe lângă Consiliul Constituțional se încheie pe 17 martie. O altă coincidență denunțată de François Fillon, care acuză un complot pentru împiedicarea alternanței la Elysée.

Ultimul act s-a jucat în acest week-end. Abandonat rând pe rând de către baronii partidului și de aliații centriști, François Fillon a anunțat că se va supune votului popular, singurul care l-a legitimat și singurul care ar putea să îl legitimeze. Un miting de susținere a fost convocat duminică și, contrar previziunilor, a reunit un număr impresionant de susținători pe Esplanadă Drepturilor Omului de la Trocadero (40.000 conform poliției, 200.000 conform organizatorilor). Este, cert, vorba despre nucleul dur republican, dar mobilizarea în doar trei zile a susținătorilor filloniști a răsturnat încă o dată datele problemei. Căci între timp, toată garnitura tenorilor republicani s-a retras din stafful de campanie și și-a multiplicat cererile de retragere a lui François Fillon din cursa prezidențială în favoarea unui candidat de rezervă. Iar presa continuă să fie alimentată cu zvonuri: că Penelope s-ar fi sinucis, sau că ar fi părăsit domiciliul conjugal. Penelope a fost însă alături de soțul ei la mitingul de duminică și, pentru prima dată de la izbucnirea scandalului, a acordat un interviu pentru Journal de Dimanche.

Un fals «plan B»

Acest «plan B» ar fi trebuit să fie Alain Juppé, cel care a pierdut net primarele în favoarea lui Fillon. Mai multe scrisori de susținere în favoarea lui Juppé au fost deja trimise la Consiliul Constituțional, iar un sondaj de opinie îl dădea chiar câștigător al prezidențialelor în timp ce Fillon nu pare să se mai califice nici măcar în turul doi. Mitingul de duminică a arătat însă că Fillon este în continuare susținut de bază, care dorește o ruptură radicală cu politica lui Hollande.

Toată lumea aștepta cu sufletul la gură conferința de presă convocată de Alain Juppé pentru ieri dimineață. Fostul prim-ministru a surpins însă anunțând clar că nu va fi un «plan B»; că alegătorii republicani s-au pronunțat clar în timpul primarelor pentru o «reînnoire» pe care el nu o poate încarna. În trecere, a lansat și o săgeată spre François Fillon, acuzându-l că împiedică șansele dreptei de a câștiga alegerile.

Dreapta este în continuare în fierbere. Bătălia face ravagii în culise între filloniști, sarkoziști și juppeiști. Trebuie precizat că Sarkozy nu dorea cu nici un chip ca Juppé să fie soluția de substituție și și-a trimis fostul șef de campanie, pe François Baroin, la mitingul de duminică. Prezența lui a fost interpretată ca o posibilă altă soluție de înlocuire a lui Fillon cu Baroin.

Cine este Macron

Între timp, contrar oricăror așteptări, Emmanuel Macron, 39 de ani, urcă în sondaje și este în acest moment marele favorit. Fost bancher la Rotschild, fost secretar general adjunct la Elysée în președinția Hollande și fost ministru de finanțe al acestuia, Macron încearcă să se poziționeze pe centru cu mișcarea lui nou nouță «En marche» pe care a lansat-o în urmă cu doar câteva luni. Hollandist de prima oră, se pare că va reuși să salveze «hollandismul » în timp ce cel care l-a inspirat nu reușește nici măcar să se prezinte pentru al doilea mandat. Este considerat candidatul marii finanțe, cu atât mai mult cu cât soția lui, Brigitte (cu 24 de ani mai în vârstă decât el!), este descendentă uneia din cele mai bogate familii din Franța.