Editura Evenimentul si Capital

Un nou proiect împotriva violenței domestice. Cât de aspre ar putea fi pedepsele pentru soții agresivi

Agresorii care comit violențe asupra membrilor familiei ar putea fi condamnați la pedepse mai aspre FOTO: SHUTTERSTOCK
Autor: | | 3 Comentarii | 231 Vizualizari

Două proiecte de lege depuse de aleși în Parlament prevăd pedepse mai aspre pentru autorii de violențe în familie și eliminarea posibilității agresorului de a se împăca cu victima, ceea ce în prezent duce la înlăturarea răspunderii penale și obligarea victimei la plata cheltuielilor de judecată

Treizeci și patru de deputați și senatori liberali au depus la Senat un proiect de act normativ care prevede majorarea cu jumătate a cuantumului pedepselor aplicate celor ce comit violențe în familie.

„Soluția legislativă pe care o propunem, de modificare a articolului 199 din Codul Penal, vizează sporirea protecției penale acordate vieții familiale prin majorarea cu jumătate a cuantumului pedepselor aplicate pentru săvârșirea de fapte cu violență în familie. În concret, se vor majora cu jumătate minimul și maximul special pentru săvârșirea infracțiunilor de lovire, vătămare corporală, lovituri cauzatoare de moarte sau omor“, explică inițiatorii.

În prezent, art.199 Cod Penal prevede că dacă faptele prevăzute de art. 188 - Omorul, 189 - Omorul calificat, 193 - Lovirea sau alte violențe și 194 - Vătămarea corporală și 195 - Lovirile și vătămările cauzatoare de moarte sunt săvârșite asupra unui membru al familiei maximul special al pedepsei se majorează cu 1/4, iar în unele dintre aceste cazuri împăcarea înlătură răspunderea penală.

Propunerea lui Remus Cernea

Deputatul Remus Cernea a depus la rândul lui un proiect, tot la Senat, care vizează acest ultim aspect. „Prezenta propunere legislativă ur mărește să elimine din Codul Penal această posibilitate care permite ca agresorii să fie exonerați de răspundere penală în cazuri de violență în familie“, menționează Remus Cernea.

Cernea susține că ordinul de restricție ajută victimele violenței domestice, dar nu le poate salva în orice circumstanță. „Dacă agresorul suferă de anumite tulburări de gândire generate de o obsesie ori de consumul de alcool, droguri sau alte substanțe interzise sau pur și simplu are o gândire extremistă și nu acceptă să i se interzică să stea departe de partenera lui sau de partenerul ei, considerată chiar un fel de «proprietate privată», acesta poate recurge la un gest necugetat, în ciuda ordinului de restricție emis împotriva lui“, susține Cernea în expunerea de motive care însoțește proiectul de lege.

Anual, în România, 600.000 de femei cad victime ale abuzurilor sexuale și ale violenței domestice, arată o anchetă din 2014 a Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene.

Cât de exacte sunt statisticile

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate