Pedeapsă capitală sau tortură? America nu mai știe cum să își omoare condamnații
- Radu Pădure
- 17 noiembrie 2017, 00:00
Autoritățile statului Ohio au fost nevoite să oprească procedura de execuție, după ce, vreme de două ore, nu au reușit să găsească o venă suficient de rezistentă la un condamnat, pentru a-i administra injecția letală. Este doar ultimul caz dintr-un lung șir de execuții ratate
Supus de părinții săi alcoolici la numeroase abuzuri fizice (inclusiv sexuale) în timpul copilăriei, americanul Alva Campbell a fost găsit vinovat de omucidere în anii 1970, și a fost condamnat la douăzeci de ani de închisoare.
Eliberat condiționat, a fost arestat din nou în 1997, pentru furt cu circumstanțe agravante. A reușit să fugă în timp ce era audiat, după ce a pus mâna pe arma a unei ajutoare de șerif. Campbell a oprit în trafic mașina unui adolescent de 18 ani, Charles Dials, pe care l-a luat ostatic și apoi l-a împușcat. A fost condamnat la moarte.
FOTO: Alva Campbell a fost chinuit două ore pe patul de execuție
Grav bolnav, Campbell, acum în vârstă de 69 de ani, trebuia să fie executat miercuri, însă statul american Ohio a suspendat procedura, deoarece agenții penitenciarului nu au reușit să găsească o venă suficient de solidă pentru a suporta perfuzarea substanțelor letale.
Timp de două ore, agenții au încercat să îi aplice la mână sau la picior un cateter venos pentru a-i putea administra injecția, au relatat ziariștilor locali care au asistat la scenă. „Va fi fixată o nouă dată a execuției”, a declarat purtătoarea de cuvânt a serviciilor penitenciare din Ohio, JoEllen Smith.
Alva Campbell avea sănătatea atât de precară încât a avut nevoie de o pernă cu formă specială pentru a-l ajuta să respire... în timpul injecției letale.
Avocații săi au cerut fără succes ca execuția să fie suspendată din cauza stării de sănătate precare. Ei au arătat că clientul lor suferă de insuficiență pulmonară gravă și are nevoie de asistență respiratorie de patru ori pe zi. În plus, are anus contra naturii, nu se poate deplasa singur și este suspectat de cancer la plămâni.
Însă autoritățile din Ohio au considerat că toate acestea nu trebuie să ducă la amânarea execuției.
Execuția ratată de miercuri a dat apă la moară militanților pentru abolirea pedepsei cu moartea, care au vorbit despre un „act barbar” și au făcut apel la guvernatorul statului Ohio, John Kasich, să cruțe viața deținutului.
Improvizații pentru moarte
Scandalul „Alva Campbell” vine după ce abia se stinsese ecoul altui scandal monstru. Pe 27 aprilie, ziariștii care au asistat la execuția lui Kenneth Williams au scris că, la trei minute după ce i-a fost administrată injecția, a tușit, a tresărit, a avut convulsii și spasme multiple. Scena a fost îngrozitoare. „Așa ceva nu am văzut niciodată”, declara Kelly Kissel, un reporter AP care asista la a zecea execuție din viața sa. El a relatat că Williams a avut 15 convulsii scurte și rapide, urmate de alte cinci, ceva mai lente.
Avocatul lui Williams a acuzat statul că a folosit o substanță insuficient testată, midazolam, pentru a înlocui tradiționalul tiopental de sodiu sau pentobarbital, care nu mai este disponibil.
La jumătatea lunii mai 2016, Pfizer era ultima din cele 25 de companii farmaceutice internaționale, autorizate de US Food and Drug Administration, care interzicea utilizarea produselor sale în cadrul execuțiilor. Decizia reprezenta o lovitură teribilă pentru statele ce adoptaseră injecția letală ca pe o metodă „mai umană” față de alternative ca spânzurătoarea, plutonul de execuție sau scaunul electric. Așa s-a ajuns la soluții improvizate, precum midazolamul.
FOTO: Așa arată o cameră de gazare modernă
Înapoi la ștreang și camera de gazare
În prezent, toate cele 33 de state americane unde există pedeapsa cu moartea au ca primă opțiune injecția letală, potrivit Death Penalty Information Center. Plutonul de execuție este o opțiune doar în două state (Oklahoma și Utah), scaunul electric este o opțiune în opt state, camera de gazare în cinci, iar spânzurătoarea în trei. Ultimul prizonier executat pe scaunul electric a fost Robert Gleason, de 42 de ani, care a optat pentru această metodă în detrimentul injecției letale, în Virginia, în ianuarie 2013.
Condamnat la închisoare pe viață pentru omucidere, el și-a ucis în închisoare prin strangulare doi colegi deținuți și a promis că va continua să ucidă până ce va fi executat. Când a fost legat de scaun, el a strigat în irlandeza veche: „Pupați-mă în fund”.
FOTO: În camerele de execuție din SUA, condamnatul este împușcat în poziția șezut. Sacii cu nisip au rolul de a împiedica gloanțele să ricoșeze.
Ultimul condamnat care a fost ucis de plutonul de execuție a fost Ronnie Lee Gardner, de 49 de ani, pentru dublă crimă, în iunie 2010, în Utah. El a fost executat așezat pe un scaun și legat de mâni și de picioare, fiind ciuruit de 30 de gloanțe.
Ultimul care a fost executat într- o cameră de gazare a fost Walter LaGrand, de 37 de ani, în Arizona, în 1999. El fusese condamnat pentru jefuirea unei bănci.
Doar 11 condamnați au fost executați în camera de gazare, din 1976, când a fost reintrodusă pedeapsa cu moartea în Statele Unite, după ce Curtea Supremă o interzisese în urma unui caz celebru din 1972, Furman v. Georgia. Camerele cu gaz au început să fie folosite prin anii 1920, deoarece erau considerate „mai umane” decât scaunul electric.