Editura Evenimentul si Capital

Pe urmele lui Stalin. De ce Brașovul a purtat numele liderului sovietic

Stalin, în Brașov FOTO: MUZEUL NAȚIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI
Autor: | | 7 Comentarii | 5271 Vizualizari

Pe 5 martie s-au împlinit 65 de ani de la moartea lui Stalin. Mult timp, a fost privit de Occident drept un apostol al dreptății și un luptător neobosit pentru libertate. Imaginea sa era prezentă în fiecare ungher al URSS.

Era numit „Părintele Națiunilor”, „Arhitect al comunismului”, „Geniu al umanității”, „Stea călăuzitoare” sau „Grădinar al fericirii umane”. Zilnic era ridicat în slăvi, îi erau dedicate poeme de slavă și cântece în care era evidențiat eroismul său, era subiect de film, de teatru, muză și model în lumea artei, era prezent în poezie și în literatură. Nenumărate statui și portrete cu chipul lui Stalin împodobeau orașele lumii, străzi și bulevarde îi purtau numele. „Stalin și poporul rus, libertate ne-au adus” era o lozincă la modă în România postbelică.

Brașov - Orașul Stalin

În august 1950, presa anunța că mai mulți muncitori brașoveni au cerut Comitetului Central al PMR schimbarea numelui de Brașov în Orașul Stalin :„(...) propunem ca numele orașului Brașov să fie schimbat, dându-i-se numele marelui geniu al omenirii muncitoare, scumpului și iubitului prieten al poporului muncitor din țara noastră, învățătorul și eliberatorul nostru – marele STALIN. (...) Trăiască marele conducător al poporului sovietic, genialul învățător al oamenilor muncii de pretutindeni, tovarășul Stalin!”.

O asemenea vibrantă rugăminte, nu putea fi tratată cu refuz, așa că răspunsul PMR a venit neîntârziat: „Guvernul RPR și CC al PMR au luat hotărârea de a sprijini cererea voastră și de a propune Prezidiului Marii Adunări Naționale a RPR să satisfacă dorința arzătoare a oamenilor muncii din Brașov, dând acestui oraș numele de Orașul Stalin”.

De ce Brașovul? Probabil pentru că este poziționat în inima României și era atunci un oraș în plin proces de industrializare. Brașovul s-a numit Stalin până în toamna 1960 și pentru ca tacâmul să fie complet, mai multe obiective locale au primit nume în rezonanța directă cu noile vremuri.

Poiana Brașov a devenit Poiana Stalin, strada Lungă s-a numit Mareșal Voroșilov, Calea București era Calea Moscovei, strada Mureșenilor se chema 7 noiembrie, iar strada Michael Weiss devenise Armata Roșie. Piața Sfatului era Piața 23 August, Parcul Central se numea Parcul Prieteniei Româno-Sovietice, iar fabricile Steagul Roșu, Dezrobirea sau Partizanul Roșu completau această colecție de nume proletcultiste.

Numele lui Stalin a fost creionat din brazi pe muntele Tâmpa, iar pe locul unde se află în prezent troița din fața CJ Brașov a fost amplasată o statuie a lui Stalin, realizată de sculptorul Dorio Lazăr. În jur de 12.000 de obiective de pe teritoriul României au purtat de-a lungul vremii numele unor membri ai nomenclaturii comuniste.

Stalin în București

Stalin nu avea cum să lipsească nici din Capitală. Actualul parc Herăstrău a primit numele de „Parcul de Cultură și Odihnă I. V. Stalin”. Herăstrăul se numise inițial Parcul Regele Carol al II-lea și fusese inaugurat în 1936. În 1951, pe locul unde în prezent se află statuia lui Charles de Gaulle, a fost ridicată o impunătoare statuie a lui Stalin. Pentru realizarea ei s-a organizat un concurs la care au luat parte 20 de sculptori.

În fruntea juriului se afla temutul lider comunist Ana Pauker. În cele din urmă, a fost aleasă macheta sculptorului aromân Dimitrie Demu, în vreme ce locul 2, proiectul lui Dario Lazăr, a luat drumul Brașovului. Statuia lui Stalin din Herăstrău a supraviețuit până în 1962 când a fost demolată. Un alt obiectiv care s-a numit Stalin a fost Casa Presei. Ridicată în anii ’50 după chipul și asemănarea Institutului Lomonosov din Moscova, clădirea s-a numit în primii ani „Combinatul Poligrafic Casa Scînteii I.V. Stalin”. Părintele ei a fost arhitectul Horia Maicu.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
10:04 Cristoiu, INFORMAȚII NOI despre celebra poză a lui Ghiţă cu Kovesi: „Am fost manipulat” 09:14 Cristoiu, NOI DETALII despre poza lui Ghiță: „Cred că NU a arătat-o până acum că NU are APROBARE” 22:35 „Şi Voiculescu avea relaţii cu SRI”. Ghiţă a lansat dezvăluirea chiar la Antena 3. Reacţia lui Dan Voiculescu a venit imediat 22:18 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Andronic și Cristoiu AU FOST FILAȚI înainte de interviul cu Sebastian Ghiță 21:46 Ghiță, în DIRECT la Antena 3: „Imaginea este, de fapt, O FILMARE”. Informații de ULTIMĂ ORĂ 21:36 Socrul lui Ghiţă confirmă vizita Laurei Kovesi în casa din Ploieşti. DEZVĂLUIRI SENZAȚIONALE 20:42 Interviul de la Belgrad, episodul 2. Şefa DNA, oaspete în casa lui Ghiţă. „Doamna Kovesi este alături de o doamnă frumoasă...” VIDEO 18:51 Sebastian Ghiţă despre ultima seară în România: „Georgian Pop mă trăgea de ureche” 17:44 Cristache i-a răspuns lui Știrbu după atacul la adresa emisiunii pe care o realizează la TVR 16:49 Scandal IMENS după interviul cu Ghiță. Șefa TVR, la AUDIERI. Reacția HALUCINANTĂ: Televiziunea publică e o HAZNA 16:38 Sebastian GHIȚĂ, interviu cu Cristoiu: „M-am dus ultima oară la K2, căutând să mă mai uit o dată în ochii lui Coldea.” 16:38 Sebastian Ghiță, în dialog cu Ion Cristoiu: „Nu am plecat cu cheile softurilor statului pentru că ele nu există” 16:10 Interviul de la Belgrad, episodul 2. DNA a oferit prima REACȚIE după dezvăluirile din Evenimentul zilei 08:53 INTERVIUL de la Belgrad. Momentul în care Sebastian Ghiță îi prezintă lui Cristoiu O IMAGINE despre care se va vorbi mult 08:17 Udrea reacționează după ce Ghiță i-a arătat FOTOGRAFIA cu Kovesi doar lui Cristoiu. „E de toată jena (...) De ce pana mea...” 00:00 Coldea despre procurorii lui Kovesi: „Ăştia de la DNA au înnebunit”. Sebastian Ghiță în dialog cu Ion Cristoiu 22:25 Cristoiu vorbește despre interviul cu Ghiță de la Belgrad: „Fuga lui este o GAFA IMENSĂ a serviciilor. NU este FUGAR” 21:59 Sebastian Ghiță: „Nu am văzut Parlamentul să laude DNA-ul, ci doar ambasadele străine! Este o instituție deasupra Constituției”

Articole salvate