Editura Evenimentul si Capital

Paza pentru Gorghiu, aprobată în CSAT fără probleme. Activitatea SPP, secretă

Alina Gorghiu
Autor: | | 7 Comentarii | 1151 Vizualizari

Toate persoanele expuse public vor putea cere protecția SPP, potrivit unei ordonanțe de urgență inițiate de serviciile secrete și aprobate CSAT. Același act normativ prevede că întreaga activitate SPP, nu doar cea operativă, este secretă.

Ordonanța de urgență 43/2015, prin care șefii de partide vor beneficia de protecția SPP, a fost inițiată de mai multe servicii secrete și aprobată de CSAT fără nici un fel de obiecții. Documentul CSAT arată că ordonanța a fost aprobată „cu acordul individual al membrilor Consiliului”, ceea ce înseamnă că nu a fost convocată o ședință, ci faptul că avizul a circulat între instituții, până când au fost strânse toate semnăturile. De ordonanță vor beneficia: Alina Gorghiu (PNL), Vasile Blaga (PNL), Liviu Dragnea (PSD) și Kelemen Hunor (UDMR). Co-președinții ALDE, Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin, au deja de protecția SPP, în calitate de președinte al Senatului, respectiv ministru al Agriculturii.


FOTO; Șefi i de partide vor să circule doar protejați de bodyguarzi FOTO: LIBERTATEAOricine poate cere CSAT protecția SPP

Potrivit documentului transmis de SPP către CSAT, articolul referitor la demnitarii care beneficiază de protecție trebuia modificat întrucât „actuala formulare este ambiguă, nefiind stabilite concret situațiile când se asigură protecție și categoriile de personal cărora li se asigură protecție”. În expunerea de motive la OUG 43/2015 se arată că „în actualul contex european și mondial” este nevoie să se extindă lista persoanelor protejate.


FOTO: Și Liviu Dragnea ar putea fi păzit de către SPP, deși nu mai este demnitar FOTO: NICU DÎRDÎIACPersoanele care exprimă opinii trebuie păzite

„Sunt persoane care nu au funcţii de demnitate publică dar care exprimă opinii, stabilesc/participă la realizarea unor strategii, direcţii de acţiune, influenţează adoptarea unor decizii, se deplasează în locuri şi medii cu un anumit grad de risc. Aceste persoane sunt expuse unor situații ce prezintă pericol, fiind necesară aigurarea măsurilor de protecţie”, scrie în expunerea de motive. În plus, „actualul context socio-politic cât şi de situația operativă la nivel european şi mondial impune necesitatea adoptării de măsuri imediate (...) care să permită luarea unor măsuri de protecție și altor persoane expuse public”. Până la această ordonanță, legea de organizare a SPP, 191/1998, prevedea că: „Persoanele îndreptăţite să beneficieze de protecţie şi obiectivele a căror pază se asigură de către Serviciul de Protecţie şi Pază se stabilesc prin hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării”. Acum, potrivit OUG 43/2015, legea este completată astfel: „Cu aprobarea CSAT, SPP poate asigura protecţie unor demnitari şi foşti demnitari, alţii decât cei prevăzuţi la alin. (2), precum şi altor persoane, la cererea acestora (...) SPP poate asigura protecţie şi preşedinţilor de partide parlamentare”.

Iohannis crede că e o idee bună

Președintele Klaus Iohannis a refuzat, luni, să explice de ce a fost necesar ca șefii partidelor parlamentare să beneficieze de protecția SPP, dar a spus că este de acord cu măsura. El a spus că SPP, care a inițiat acest act legislativ, ar trebui întrebat de ce a fost nevoie de o astfel de măsură. „Da, CSAT-ul a avizat acest proiect (...) Argumentaţia puteţi să o solicitaţi iniţiatorilor, dacă doriţi. Dar mi s-a părut o idee bună”, a declarat Iohannis. Pe lista inițiatorilor se află: ORNISS, SIE, SRI, STS, ministerul de Interne, ministerul Apărării și chiar secretariatul general al Guvernului. Partea referitoare la protecția demnitarilor a fost solicitată de SPP.
Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate