Editura Evenimentul si Capital

Paul GOMA şi cele trei SCRISORI adresate lui Traian BĂSESCU

Paul Goma a refuzat să facă cerere pentru recăpătarea cetăţeniei române
Autor: | | 3 Comentarii | 4150 Vizualizari

Paul Goma îi trimitea, în urmă cu zece ani, o a treia scrisoare publică în care îi cerea preşedintelui Traian Băsescu ca autorităţile de la Bucureşti să-i redea cetăţenia română.

Dizidentul anti-comunist Paul Goma nu primise răspunsul aşteptat la cea de-a doua scrisoare în care îi spusese lui Băsescu că statul comunist i-a furat cetăţenia. El preciza că nu va depune o cerere pentru acordarea cetăţeniei. "Nu voi cere niciodată să primesc cetăţenia pe care doar Dumnezeu mi-o poate lua (iertare: a mai fost unul: Ceauşescu - veţi fi auzit ce-a păţit...), eu, ca şi membrii familiei mele fiind români prin naştere", îi scria Paul Goma lui Traian Băsescu.

Pe 6 mai 2006, în prima scrisoare către Băsescu, Paul Goma spunea: “Domnului Traian Băsescu,

Palatul Cotroceni, București

Domnule Băsescu,

În 5 aprilie 2006, după ce Vladimir Tismăneanu îmi propusese – în numele Dvs. – să fac parte din Comisia prezidențială pentru cercetarea crimelor comuniste în România, pregătisem o scrisoare de răspuns la scrisoarea-invitație. În primul rând ceream de la statul român reparații: restituirea cetățeniei române, furate chiar înainte de a pleca din țară (în 20 noiembrie 1977); restituirea dreptului de a publica în România, furat de N. Manolescu prin editorialul “Adio, domnule Goma” din 1998, apoi prin campania de antisemitizare a mea, organizată în 2005, în vederea obținerii postul de ambasador la UNESCO”.

A doua epistolă a fost făcută publică de Paul Goma pe 25 mai acelaşi an. Deja tonul devenise altul: “ (…) În privința persoanei mele, reamintesc ceea ce dealtfel știți foarte bine:

-din 1977, când am părăsit România, soția, fiul și cu mine trăim în Franța ca refugiați politici. În 17 ani de la “revoluție” guvernanții bucureștioți, ocupați până peste cap cu distribuirea printre cumnate și soacre și nepoate pubere a certificatelor de revoluționare neînfricate, nu ne-au restituit – cu scuze, desigur cetățenia română furată, pentru… “trădare de patrie”.

În septembrie acest an statutul nostru nu va împiedeca Integrarea României în EU; însă cu siguranță nu va împiedeca nici întrebarea-mirare ironică a integratorilor:

«O țară care vrea să intre în UE mai are – la 17 ani după Marea Revoluție de la București! – refugiați politic?»

Vă sugerez să răspundeți ce v-au suflat (ră)suflătorii:

«Cine: Goma? Dar Goma e un antisemit fioros! – depune mărturie sub jurământ N. Manolescu, fost antisemit, devenit antisemitizator emerit, dovadă: ca răsplată pentru vigilența-i trează a căpătat ambasadoriatul României la UNESCO».

Va salută antisemitul refugiat politic în… Franța.

Paul Goma”.

Scrisoarea a III-a

“Credeam ca A Doua Epistola a mea catre Traian Basescu va fi ultima ca, in cele din urma, imi va raspunde. M-am inselat: Traian Basescu nu a raspuns. Iat-o pe a Treia:

D-lui Traian Basescu

Presedintele Romaniei  

Palatul Cotroceni

Bucuresti

Paris, 14 octombrie 2006

Domnule Traian Basescu,

In urma cu sase luni V. Tismaneanu m-a contactat, invitandu-ma sa particip la o Comisie ce avea sa studieze "binefacerile" comunismului cazut pe capul Romanilor, incepand din 28 iunie 1940. O facea, afirma el, cu asentimentul presedintelui Traian Basescu, initiatorul Comisiei. Dupa ce am acceptat propunerea, el m-a asigurat ca in cateva ore consilierul prezidential Saftoiu imi va telefona pentru a stabili conditiile colaborarii mele - V. Tismaneanu le comunicase presedintelui Basescu iar acesta fusese de acord cu ele:

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate