Editura Evenimentul si Capital

Paul Ghiţiu: Paradoaxe româneşti: pacientul multi-locat, interesul naţional penal, ştampila, Opoziţia. Şi un paradox: Traian Băsescu.

Paul Ghiţiu
Autor: | | -1 Comentarii | 644 Vizualizari

Pacientul multi-locat. Sănătatea e în colaps: şi a multora dintre noi şi cea care desemnează sistemul naţional de asistenţă medicală. Deşi a primit destul de mulţi bani de-a lungul timpului, sistemul este tot pe buza hăului. Cauzele: hoţia şi prostia. Se fură, evident, de sus şi până jos. Şi tot de sus şi până jos îl conduc tot soiul de minţi albe nedescoperite încă de neuroni.

Hoţia, ca peste tot, e şi din cea cu tirul şi din cea cu sacoşa. Sau cu lista. Care listă? Lista de pacienţi a medicilor de familie. Sau, mă rog, a unor medici de familie.

Am primit mai multe telefoane, trei dintre ele de la o aceeaşi clinică, care mă anunţau că medicul meu de familie, grijuliu pentru soarta mea, mă aşteaptă la o programare. Dar acel medic al meu de familie nu era medicul meu de familie, iar despre clinica respectivă habar nu avusesem până la respectivele telefoane. Cum am ajuns însă acolo? Ce baze de date sunt plimbate de la un medic de familie la altul (ca şi de la o instituţie, companie etc., la alta, chiar dacă datele personale sunt protejate) astfel încât aceştia (cei care le folosesc) să aibă un număr cât mai mare de pacienţi? Câţi bani se scurg astfel în buzunare penale? A făcut cineva, că tot avem calculatoare şi sisteme integrate cumpărate şi sute de milioane de euro, o verificare încrucişată a listelor de pacienţi ai medicilor de familie?

La ultima invitaţie, am anunţat vocea cu clopoţei, care mă sunase, de indignarea mea şi decizia de a acţiona pentru a demasca şmecheria. Clopoţeii au dispărut, cuvintele au ameţit. Scuze, peste scuze, promisiuni de verificare. Aştept să văd dacă mă mai sună. Ceea ce n-ar fi culmea, ci ar fi o paradoaxă.

Interesul naţional penal

O altă paradoaxă. Nu este vorba, aşa cum aţi putea crede, despre Gabriel Oprea. Sau numai despre el. Căci în ceea ce priveşte interesul naţional, aria îngrijitorilor acestuia este mult mai largă şi acoperă, în primul rând, tot ceea ce este mai mândru în politică. Ceilalţi, cei din afara ei, printre care şi unii cu adevărat dedicaţi, nu contează.

Tema interesului naţional nu lipseşte din mapa de documente a niciunui partid (nici chiar, aşa cum aţi putea crede, din cea a UDMR-ului!!!) şi deci din scrierile, zicerile şi acţiile politice ale şefilor acestuia. Şi nu lipseşte, în primul rând, din guvern şi parlament.

Dacă e să o luăm cu guvernul avem aşa: un prim ministru dovedit plagiator (hoţ, adică infractor) şi cercetat penal; un vice-prim ministru plagiator şi tartor de plagiaţi; miniştri închişi pentru interesul naţional penal, miniştri în curs de judecare, miniştri în cercetare, miniştri protejaţi deocamdată de către parlament. Tot asemenea, secretari de stat, şefi de agenţii, de consilii naţionale, de autorităţi de reglementare etc.

 La partide îi avem pe Liviu Dragnea condamnat, Alina Gorghiu cu grave suspiciuni, Vasile Blaga cu alte suspiciuni, de G Oprea să nu mai vorbim, Tăriceanu şvaiţer dar încă protejat de parlament, domnu Dan în puşcărie. Dacă coborâm sub ei, lista e prea lungă pentru un singur editorial.

Ştampila

Domnu Ponta, îl ştiţi, speranţa aceea confirmată a baschetului, pardon, barbutului politic românesc ne-a anunţat din adâncul sinelui său plin de graţie divină şi sublim omenesc, aşa cum o face şi cum se prezintă de obicei, că ştampila nu mai e necesară pe teritoriul moştenitorilor Daciei hiperboreene. A dat, în sensul acesta, şi o ordonanţă, sau aşa ceva. Azi avem o ordonanţă istorică,  ne-a anunţat înălţimea sa. Desfiinţăm ştampila.

Şi deşi de mult încetasem să-l mai credem, de data asta, părea un lucru atât de clar şi de simplu, încât l-am crezut. Până când am constatat că ni se cer, din tot locul, ştampile. Eviddent, de la instituţiile statului. Şi, prin mimetism, şi de la privaţii care nu vor să rămână de căruţă. Aşa că rămâne cum ne-a anunţat: ştampila s-a desfiinţat. Dar e obligatorie. Ca orice paradoaxă de declaraţie, situaţie, cerere care se desfiinţează într-o formă nouă.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate