Editura Evenimentul si Capital

Paul Gherasim – o carte tablou: „Urma Sfântului Apostol Andrei”

„Urma Sfântului Apostol Andrei”, un volum în care imaignea ia locul cuvântului
Autor: | | 1 Comentarii | 506 Vizualizari

O carte care vorbește în imagini, ca o frescă a credinței noastre, a românilor, o credință autentică. O continuitate, de la prima sămânță aruncată aici de Sfântul Apostol Andrei până în zilele noastre.

Volumul a fost lansat joi seară, la librăria Bizantină, din București. Pentru că e vorba de credință, iar această carte este și o mărturisire a credinței autorului și a celor veniți să participe la lansarea ei, evenimentul a început cu o rugăciune.  Părintele profesor Constantin Coman, istoricul Petre Guran, pictorul Horea Paștina, prieteni ai autorului, maestrul Paul Gherasim, un model de credință.

Iată ce spune  istoricul de artă Petre Guran despre acest volum. Am extras câteva fragmente, pentru că toată „explicația” merită citită în contextul privirii imaginilor.

„Referința din titlu la Sfântul Apostol Andrei este metafora unui creștinism antic, dar în mod continuu atestat pe teritoriul etnogenetic al românilor, în același timp constitutiv al conștiinței istorice a neamului românesc. Construită pe mențiunea din Istoria bisericească a lui Eusebiu de Cezareea privitoare la ținuturile evanghelizate de Sfântul Apostol Andrei, între care se numără atât ținuturile balcanice, cât și ținutul Sciției, metafora andreiană evocă un început simbolic al creștinismului pe teritoriul României de azi, dar și o fidelitate față de începuturi înțeleasă ca patrimoniu al Ortodoxiei.

     Demersul pictorului Paul Gherasim preia simbolul întemeierii apostolice și construiește un discurs vizual despre perenitatea unei civilizații care, trecând dincolo de discuții oțioase despre certitudinile începuturilor istorice, poate fi socotită bimilenară. Scopul cărții este

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Cultură

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate