Editura Evenimentul si Capital

Paul Celan, poetul cu destin tragic

Paul Celan
Autor: | | 0 Comentarii | 548 Vizualizari

S-a născut la Cernăuți, în 1920, într-o familie de evrei vorbitori de limbă germană. S-a sinucis, la 50 de ani, la Paris

Negru lapte-al zorilor noi te bem noaptea/te bem la amiază moartea-i un meşter din Ţara Germană/ te bem seara şi dimineaţa noi bem şi tot bem (...)”, din poemul „Fuga morţii”.

Celan „a băut” apă din Sena. Parisul, oraşul în care şi-a petrecut ultima parte a vieţii, aşa cum îi scria unei prietene „[... ] «îl împinge în jos şi-l goleşte» şi că străzile oraşului insuportabil îi «hrănesc viziunile nebuneşti» [... ]”. (Andrei Oișteanu, în volumul „Narcotice în cultura română: istorie, religie și literatură”, Ediția a 3-a, revăzută, Polirom, 2014).

Se spune că s-a sinucis din dragoste. Dar există și alte teorii. „[... ] Sunt cunoscute surescitările nervoase și tulburările psihice care l-au afectat de-a lungul anilor pe Paul Celan (pe numele său adevărat Paul Antschel). Cauzele sunt multe şi diverse: sentimental de vină (probabil nejustificat) că, în 1942, părinții săi au fost deportați în Transnistria, iar el a scăpat doar cu internarea pe trei ani într-un lagăr de muncă de lângă Buzău; faptul că părinţii săi au murit în Holocaust («Cum se mai poate scrie poezie după Auschwitz?», se întreba retoric Theodor Adorno); faptul că și-a scris toată viața poezia în limba germană, cu care era într-o relație de hass und liebe, fiind «limba asasinilor părinților mei»; absurda campanie de defăimare dusă de Claire Goll, care a încercat să convingă lumea că Paul Celan a plagiat poemele lui Yvan Goll [... ]”. ( Andrei Oișteanu, volumul „Narcotice în cultura română: istorie, religie și literatură”.

Emil Cioran își notase în jurnal, în mai 1970, evenimentul morții lui Celan, ne spune Andrei Oişteanu, în acelaşi volum citat mai sus:

„[… ] Paul Celan s-a aruncat în Sena. I-au pescuit cadavrul lunea trecută. Acest om fermecător și insuportabil, feroce cu accese de blândețe, la care țineam și de care fugeam, de teamă să nu-l rănesc, căci totul îl rănea [… ].”

Editura Polirom a lansat, de curând, volumul „Opera poetică (I)”, prima ediție integrală a operei poetice semnate de Paul Celan, traducere inedită din limba germană de George State, cuvântînainte de Andrei Corbea. Volumul cuprinde poemele din „Nisipul din urne” (1948), „Mac și memorie” (1952), „Din prag în prag” (1955), „Gratii de vorbă” (1959) și „Roza Nimănui” (1963). Minunate poeme, aproape imposibil de tradus, după unii.

„Existența poeziei depinde de câțiva poeți, foarte puțini. Paul Celan este unul dintre ei”, spune poetul Marin Mălaicu-Hondrari.

Traiectorie sinuoasă

Paul Celan este considerat unul dintre cei mai mari poeți moderni. Poezia a fost munca sa de căpătâi, dar a fost și eseist. Şi a tradus foarte mult, în germană, literatură română, portugheză, rusă, engleză şi franceză, iar din germană în română a tradus povestirile lui Kafka. A scris în germană, limbă pe care o ştia foarte bine de copil. Limba română o învăţase de la prietenii de joacă.

Viaţa lui Celan a avut o traiectorie sinuoasă, plină de tragedii. S-a născut în Bucovina de Nord, într- o familie de evrei germanofoni, în vremea în care această regiune făcea parte din România. A trăit în Austria, România şi în Franţa. Familia sa era una de evrei ortodocşi, practicanţi. După ceremonia de Bar Mitzvah din 1933, Celan a abandonat sionismul şi şi-a încheiat educaţia ebraică; a devenit un membru activ al mișcării socialiste și suporter al cauzei republicane în timpul războiului civil din Spania.

Studiile universitare le începe la Tours, unde pleacă în 1938. Revine în România înaintea izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial. După 22 iunie 1941, este mobilizat în detașamentele de muncă obligatorie pentru bărbații evrei la Rădăzani, Fălticeni și Tăbărești. Părinții mor, succesiv, în lagăre din Transnistria, unde fuseseră deportați în iunie 1942.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Cultură

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate