Patriarhii Daniel și Kiril s-au înțeles pe o temă care îi frământă pe milioane de români

Patriarhii Daniel și Kiril s-au înțeles pe o temă care îi frământă pe milioane de români

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, este la Moscova, în cadrul unei vizite prilejuite de împlinirea a 100 de ani de la restabilirea patriarhatului în Biserica Ortodoxă Rusă. Vizita este făcută la invitația Preafericitului Părinte Kirill, Patriarhul rus.

Adoptate în unanimitate

 

Pe lângă festivitățile din 4 decembrie, când se împlinește centenarul de la intronizarea ca patriarh a Mitropolitului Tihon, vor fi adoptate și câteva decizii importante pentru toată suflarea ortodoxă din lume.

Ne puteți urmări și pe Google News

O parte dintre ele au fost amintite de Agenția Basilica, relatând despre primirea delegației Bisericii Ortodoxe Române la Catedrala Hristos Mântuitorul, de către Preafericitul Kirill. ” În timpul mesei de prânz oferită de Patriarhia Rusiei, Patriarhul Kirill a prezentat cele mai importante aspecte legate de sinodul arhieresc care și-a desfășurat lucrările pe parcursul a 4 zile. Preafericirea Sa a vorbit despre două documente importante pregătite în decursul a mai multor ani și care au fost aprobate unanim de membrii sinodali. Documentele fac referire la viaţa monahală şi căsătorie.”

Pe lângă aceasta, e de menționat faptul că Patriarhul român a ținut discursul ”Comuniune frățească și coresponsabilitate misionară” celor 350 de participanți la sesiunea solemnă a sinodului arhieresc și că, duminică, Părintele Daniel a oficiat slujba la Mănăstirea Pokrovsky din Moscova.

 

Discursul Patriarhului român

 

În discursul său, Preafericitul Părinte Daniel a subliniat două idei importante pentru înțelegerea comunicări strânse din ultima perioadă între cele două biserici, rusă și română: ”Experiența tragică prin care au trecut popoarele creştin-ortodoxe din Răsăritul Europei în secolul 20 a însemnat o încercare grea pentru toţi cei care au mărturisit credinţa ortodoxă cu preţul vieţii lor. Din acest motiv, în ziua de 27 octombrie 2017, la Catedrala Patriarhală din București, sub protia Preafericitului Părinte Patriarh Kiril al Moscovei şi al întregii Rusii, reprezentanții Bisericilor Ortodoxe surori din ţările Europei răsăritene care au suferit în timpul comunismului au comemorat pe toți mărturisitorii şi apărătorii Ortodoxiei în timpul persecuției comuniste. A fost un act liturgic de comuniune fraternă şi de mare solemnitate, urmat, în ziua de 28 octombrie 2017, de o serie de mărturii emoţionante privind viaţa Bisericilor Ortodoxe surori în timpul prigoanei comuniste.”

 

”Să iubim mai mult pe Dumnezeu”

 

El a mai spus, adresându-se celor peste 350 de ierarhi din sala sinodului: ”Totodată, în lumea de astăzi, marcată de un proces de secularizare rapidă, dar şi de pluralism religios tot mai accentuat din cauza fenomenului imigrației, sunt prioritate: păstrarea unității de credinţă a Ortodoxiei, cultivarea solidarității cu cei aflați în suferință şi cooperarea misionară practică. Astăzi, când avem libertate socială mai multă, trebuie să o folosim ca să iubim mai mult pe Dumnezeu şi să sporim lucrarea misionară şi filantropică a Bisericii în societate.”

Patriarhul Daniel a slujit duminică în biserica Acoperământul Maicii Domnului, a mănăstirii Pokrovsky din Moscova. După slujbă, Patriarhul le-a binecuvântat pe orfanele care sunt crescute de maicile acestui așezământ. E vorba de 40 de copile, care sunt și membre ale corului mănăstirii.

După-amiază, Patriarhii Daniel și Kirill au avut discuții la Sala Tronului din mănăstirea Danilovsky.

La această întânire, potrivit basilica.ro, Preafericitul Părinte Kirill a mulțumit invitaților români pentru prezența la Moscova și a reamintit cele două teme ale adunării sinodale de sâmbătă, familia și viața monahală.

Legat de aceste două teme, Preafericitul Daniel a spus: „Avem două familii: familia conjugală cu părinți și copii și familia pastorală, familia duhovnicească din mănăstire. Familia eclezială este aceea a Bisericilor Ortodoxe Autocefale în comuniune. Adesea când viața de familie este în criză duhovnicească, ea influențează și viața mănăstirii”.