Editura Evenimentul si Capital

Vladimir Tismăneanu: Patologia Felix sau blestemul tranziţiei româneşti

10-03/e1fde25e0e873dbf662acee8e30200e5-465x390
Autor: | | 0 Comentarii | 8592 Vizualizari

Nimic nu poate izbi mai puternic decât realitatea însăşi. Pentru Dan Voiculescu, a.k.a. Felix, legea şi statul de drept sunt ficţiuni. Aşa s-a format, aşa a funcţionat şi aşa s-a descurcat el în universul dispreţului pentru lege şi al imenselor abuzuri ale unei organizaţii criminale, o mafie numită Securitate.

I-a mers şi după năruirea sistemului comunist, a fost marele maestru al unei privatizări samavolnice, jefuitoare. A tratat bunurile acestei ţări că pe ale sale. Şi-a construit un muşuroi mediatic de unde a lovit în oricine nu-i cânta în strună. A rasplatit turpitudinea şi a calomniat onestitatea. A încurajat amoralismul abject şi a torpilat claritatea morală. Verdictul de condamnare a lui Dan Voiculescu este unul care confirmă ieşirea irevocabilă a României din coşmarul infamiei securiste.

Sper că Dan Şova şi Victor Ponta să citească aceste rânduri.

 

Felix va ajunge după gratii, alături de Adrian Năstase, Gigi Becali, Sorin Ovidiu Vântu şi alte personaje de acelaşi gen. Toţi aceşti profitori au beneficiat de umbrela acelui sistem de maxim cinism şi patologic clientelism pe care l-a pus în funcţiune fostul activist comunist Ion Iliescu, emanaţia nomenclaturii, ajutat de "politicieni" gen Cozmâncă şi Hrebenciuc. Cel puţin până la alegerea lui Emil Constantinescu ca preşedinte, serviciile de informaţii au participat la acest sabat al corupţiei.

Toţi aceşti oameni au tratat România ca pe o pradă, şi-au construit averile prin tot felul de şarlatanii şi matrapazlâcuri, au profitat de laxitatea justiţiei şi de complicităţile oferite de baronii fesenişti deveniţi caizi pesedişti.

Ascensiunea lor s-a petrecut sub semnul dispreţului total pentru lege, pentru procedurile legale şi pentru normele impersonale care trebuie să guverneze actul democratic. Lipsa de ruşine a fost statuată ca reţetă a succesului. Vulgaritatea limbajului s-a combinat cu practicarea tehnicilor de isterizare a populaţiei. Aberaţiile regimului pontocratic îşi află originea în paradigma obscenităţii publice (un termen propus de Andrei Pleşu) dezvoltată de echipa felixiotă.

Nimeni nu întruchipează mai terifiant abisul moral al tranziţiei decât patronul trustului "Intact". Nu voi intra aici în analiza tenebroaselor dedesubturi securiste ale genezei averii sale post-decembriste. Nu mă voi ocupa nici de păienjenişul sulfuros al acaparării unor proprietăţi de stat şi al unor privatizări mafiotice. Despre aceste lucruri trebuie să vorbească justiţia.

Dar voi spune că, prin eforturile sale de o demonică perseverenţă, Dan Voiculescu a patronat poluarea sistematică a spaţiului public românesc, a încurajat delaţiunile, şantajul, călcarea în picioare a demnităţii umane.

Fac parte eu însumi din acea "categorie" pe care "Antenele" urii au identificat-o drept una a "duşmanilor poporului". Este vorba de intelectualii care au refuzat să participe la orgiile propagandistice anti-Băsescu iniţiate de Felix şi oamenii lui. Culpa noastră a fost că nu am crezut şi nu credem că în ultimii zece ani România a trăit într-o dictatură.

Mai grav, chiar dacă putem fi în dezacord cu Traian Băsescu asupra unor chestiuni, nu închidem ochii asupra cauzei principale a urii pe care i-o nutresc Voiculescu, Ponta, Năstase, Severin, Copos, Vântu, Dragnea, Ilie Sârbu, Fenechiu, Tăriceanu, Daniel Barbu, Ciuvică, Zoe Petre, Chiuariu, Ciorbea şi ceilalţi: apărarea şi consolidarea statului de drept, faptul că România nu mai este o Biafra a justiţiei.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate