Editura Evenimentul si Capital

PATIMILE POETULUI-PREOT denunțat pentru CRIME de RĂZBOI și propagandă pro-hitleristă. El se visa SFÂNT

Autor: | | 1 Comentarii | 1790 Vizualizari

La 18 ani de la moartea lui Constantin Virgil Gheorghiu, scriitor cu o extraordinară poveste de viață, vă propunem un portret nefardat marca Paul Cernat, critic literar

„Rareori un scriitor a fost în mai mare măsură victima propriei biografii (politico-militare, în cazul de față) decît Constantin Virgil Gheorghiu (n. 15 noiembrie 1916, la Războieni, Neamț, în familia unui preot - m. pe 22 iunie 1992, la Paris, confundat, stupid, de unii cu ultramodernistul Virgil Gheorghiu)”, apreciază Paul Cernat.

În continuare: „Poetul «tînăr» lansat în arghezianul Bilete de Papagal va fi inclus de congenerul Ștefan Baciu - împreună cu co-editorul Vintilă Horia - într-o antologie de lirică erotică, autor al unui volum de versuri patetice în 1937 (Viața de toate zilele a poetului), premiat de Fundațiile Regale, urmat de Caligrafii pe zăpadă (1940) și de un op marcat de experiența frontului (Ceasul de rugăciune, 1942, cu o Rugăciune pentru aviatorii căzuți)”.

Participă la campanii pe Frontul de Est

Paul Cernat are din nou cuvântul: „Fost elev militar la Chișinău, combate, după 1938, în presa legionară, dar publică mult și în cea nealiniată. Curios, în 1939 îi apare un poem dedicat premierului Armand Călinescu, victimă a legionarilor. Ajunge pe Frontul de Est în 1941 și participă la campanii de la care i se vor trage, deopotrivă, succesul internațional și dizgrația. În memoriile sale, leagă voința juvenilă de a deveni poet de voința, mai veche, de a deveni sfînt. Reportajele vibrante, emoțional-umanitare, trimise pentru ziarul Timpul nu lasă să transpară masacrele armatei române, inclusiv exterminarea populației evreiești”.

Reportaje valorificate de Marin Preda în „Delirul”

„Un volum de succes, prefațat de Arghezi - Ard malurile Nistrului. Mare reportaj de război din teritoriile dezrobite (1941) - urmat de culegerile de reportaje (publicate în Informația zilei) Am luptat în Crimeea, Cu Submarinul la asediul Sevastopolului (1942) și de romanul de moravuri Ultima oră (1943). Informațiile lor vor fi valorificate, peste decenii, de Marin Preda în Delirul. Memoriile tîrzii ale autorului din Le temoin de le vingt-cinquieme heure, 1986 și L`Epreuve de la liberte, 1995, traduse şi în româneşte, sînt mutatis-mutandis, la fel de lacunare ca şi cele ale lui Vintilă Horia. Ajunge atașat de presă al Ambasadei României la Zagreb de unde, după 1944, se exilează, prudent, mai întîi în Germania (la Heidelberg urmează cursuri de teologie), apoi (definitiv) la Paris, unde - din 1963 - va deveni preot la biserica ortodoxă românească „Sfinții Arhangheli”, dezvăluie Cernat.

Romanul vândut în milioane de exemplare

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X