Pastila care ajută milioane de vieți

Pastila care ajută milioane de vieți

O singură pastilă poate ajuta milioane de oameni. The Telegraph anunță că a fost realizat un studiu care va revoluționa lumea

Așadar, cei care au o sensibilitate la gluten, manifestată prin simptome precum meteorism, diaree și dureri abdominale, sunt afectate chiar și de un consum redus de alimente care conțin această proteină. Dr. Julia Konig, cea care a condus un studiu efectuat la Universitatea Orebro din Suedia, susține că o pastilă conținând o anumită enzimă, care acționează ca un supliment, poate juca un "rol important contra glutenului rezidual care este de obicei cauza simptomelor deranjante". În acest caz au fost18 voluntari, care au manifestat sensibilitate la gluten. Aceștia au primit un terci preparat din doi biscuiți de grâu ce conțineau gluten. Pe lângă acesta, unui grup i s-au administrat doze mici din enzima AN-PEP, iar un alt grup a luat pastile placebo.

Testele efectuate au demonstrat că enzima a ajutat la descompunerea glutenului din stomac și din intestinul subțire. Astfel, nivelul de gluten din stomac a fost cu 85% mai scăzut în cazul participanților la studiu cărora li s-a administrat enzima în comparație cu cei care au primit pastilele placebo. De altfel, spre deosebire de subiecții cărora li s-au administrat pastile placebo, cei care au luat enzima au avut un nivel de gluten cu 87% mai mic la pătrunderea alimentelor în duoden, prima secțiune a intestinului subțire. Concluziile studiului au fost prezentate experților care participă la evenimentul "Digestive Disease Week 2017" (Săptămâna Bolilor Digestive 2017) care se desfășoară în această perioadă la Chicago.

"Studiile demonstrează că și în condițiile unei alimentații fără gluten poate apărea un consum neintenționat din acesta, în funcție de cât de strică este dieta", a explicat cercetătoarea. "Această substanță le permite pacienților cu sensibilitate la gluten să se simtă în siguranță, spre exemplu când ies cu prietenii la un restaurant și nu sunt siguri dacă ceva este 100% fără gluten", a menționat dr. Konig.

Ne puteți urmări și pe Google News

"În condițiile în care chiar și cantități mici de gluten îi pot afecta pe pacienții sensibili la gluten, acest supliment poate juca un rol important în rezolvarea problemei glutenului rezidual, care este de obicei cauza simptomelor deranjante", a completat aceasta, potrivit sursei citate.

"Concluziile noastre sugerează că această enzimă poate reduce efectele adverse care apar atunci când persoanele sensibile la gluten mănâncă accidental puțin gluten", a mai explicat Julia Konig.

"Noi nu sugerăm că (enzima — n.r.) AN-PEP le va oferi acestor persoane capacitatea de a mânca pizza sau paste, surse de cantități importante de gluten, însă aceasta îi poate ajuta să se simtă mai bine dacă ingerează din greșeală gluten", a adăugat cercetătoarea.

Cu toate astea, medicul a menționat că persoanele care suferă de boala celiacă nu trebuie să consume gluten chiar dacă își administrează această enzimă, a avertizat dr. Konig.