Editura Evenimentul si Capital

Paștele Rohmanilor. Blajinii, ca și astăzi, au trebuit să se ascundă. Indicațiile preotului Octavian Moşin. Racii au obstacole, Scorpionii nu se grăbesc

Radu Stefanescu
Autor: | | 0 Comentarii | 4042 Vizualizari

În ”Kalendar”, în calendarul folcloric mobil, începe Săptămâna Negrilor, sau Săptămâna Neagră - o perioadă dedicată Primilor Strămoşi, morţilor şi spiritelor aerului. Nu este o perioadă bună, deloc!

Pe 24 aprilie s-au născut: Wilhelm I, Barbara Streisand, Shirley MacLaine, Karl Rotschild, Edmund Cartwright, Veronique Sanson, Eugen Jebeleanu, Mihu Dragomir.

HOROSCOP O notă specială pentru Veronique Sanson, care împlinește și ea o vârstă, este de o seamă cu mine. Să-i spunem: Joyeux anniversaire! Am multe de povestit, altădată! Salut, la blonde, ça gaze?

În calendarul creștin-ortodox fix sunt o mulțime de Sfinți români: Ilie Iorest, Sava, Iosif Mărt., Pasicrat, Valentin și Elisabeta.

HOROSCOP Dar, astăzi, în Lunea Neagră, este Paştele Blajinilor, Paştele Rohmanilor. Legenda Paştelui Blajinilor porneşte de la vechea credinţă că Pământul ar fi gol pe dinăuntru şi că ar ascunde acolo o adevărată civilizaţie. A existat în Evul Mediu o adevărată obsesie cu această teorie a conspirației, dar justificată de unele calcule științifice. Densitatea Pământului era mai mică, decât trebuia. Deci, au tras concluzia savanții medievali, Pământul este gol pe dinăuntru! În copilărie am citit și un roman al academicianului V.A. Obrucev, ”Plutonia” scris în anul 1915 în care relata aventurile a trei exploratori ruși care au ajuns în interiorul Pământului, printr-o intrare aflată în Siberia. Și Jules Verne, în celebra sa carte ”Călătorie în centrul Pământului” descrie o lume subpământeană încremenită în epoca dinozaurilor.

După ce o să termin tehnoredactarea, am iarăși emoții, am avut probleme, m-a urechiat dl. Daniel Măgureanu pentru că greșisem nu știu ce URL și SEO în articolul pe care l-am urcat pe site vineri. Pe mine m-a interesat în primul rând aspectul articolului, care era corespunzător, nu ca deobicei, scăpat din macara, fără paragrafe și spații, fără italice și bold, cu fonturi de toate mărimile și cu alt autor decât subsemnaul – fapt pentru care îmi cer scuze față de domniile voastre, dar am intervenit de fiecare dată pentru corectare. Pentru că prima și unica mea grijă se îndreaptă către domniile voastre, dragi lupi, padawani și hobbiți. Să vă fie ușor de citit, ca să ajungă informațiile și sfaturile mele unde trebuie, adică la sufletul domniilor voastre!

Deci, după ce o se termin tehnoredactarea, o să revăd ”Călătorie în centrul Pământului”, filmul-cult din anul 1959 cu James Mason, Pat Boone și apetisanta Arlene Dahl. Cu părere de rău, trebuie să spun că, celelalte ecranizări nu se ridică nici până la glezna acestei versiuni, ea fiind și cea mai aproape de cartea lui Jules Verne.

Dar, să revenim la Blajini. Blajinii se trag din seminţia lui Sift, feciorul lui Adam. Şi ei sunt creştini, dar nu au învăţătură creştinească de la Hristos, ca noi, ci de la Fiul Oii. Sunt nişte oameni foarte buni, evlavioşi şi blajini. Cu toate că sunt foarte mari de stat, nu au arme şi nici nu sar la bătaie. Aşa că nişte lifte spurcate şi păgâne, tătari sau turci, i-au gonit pe săracii creştini de au fugit unde au văzut cu ochii, ei blajini fiind şi nevoind să se războiască, cu toate că ar fi putut. Cum fac blajinii, cei blânzi, cinstiții, oamenii păcii, în ziua de astăzi. Dar nu mai știu intrarea în interiorul Pământului așa că se pustnicesc, la propriu, sau la figurat. Cum a făcut subsemnatul și la propriu și la figurat, că nu mai puteam să trăiesc de ticăloși. A propos, sau by the way, ați citit multele episoade din ”Statul suntem noi”?

Goniţi de colo-colo, Rohmanii au ajuns la Munţii cei Mari (probabil Caucaz, sau Carpaţi, Balcani?). Acolo o fecioară tânără şi frumoasă s-a rugat la Fiul Oii, la Miel, să scape neamul ei, chiar de a plăti ea cu viaţa. Apoi nu a terminat de zis, că pe un nor rozaliu a apărut Oaia sub forma Fecioarei. Care nu a zis nimic, doar a zâmbit şi a arătat o peşteră, ceva mai departe. Tot neamul Rohmanilor au ales-o pe fecioară regină şi au intrat în peştera care îi ducea în interiorul Pământului, pe altă lume, plină de vieţuitoare de mirare şi de plante cum nimeni nu mai văzuse.

Rohmanii, blajinii, sunt feriţi de orice păcat şi după moarte merg direct în Rai. Numai o singură dată pe an se întâlnesc cu femeile lor şi stau împreună nu mai mult de o săptămână şi acest lucru cade începând cu Paştele lor.

Apoi ei nu ştiu timpul, nu au zi şi noapte că de acolo nu se vede nici Soarele şi nici Luna. Acolo, în lumea lor subterană, este o lumină caldă şi permanentă, domnind mereu primăvara.

Aşa că noi aruncăm cojile de ouă roşii pe râuri şi ape şi cam după o săptămână ajung cojile în lumea din centrul Pământului. Rohmanii iau de veste şi încep şi ei a sărbători Paştele. Cojile de ouă se transformă în lumea subterană în ouă mari cât să ţină un bărbat cu ambele mâini.

Ei, Rohmanii, ştiu de Crăciun după cojile de nuci, de la cozonaci, pe care le duc râurile subterane în lumea lor.

Nimeni nu mai ştie cum să se ajungă în lumea lor, unde este intrarea!

Ba nu, mint şi vă rog să mă iertaţi! Doar Lupul Şchiop ştie unde este intrarea în lumea Rohmanilor, a blajinilor. Când vrea să se odihnească, îşi lasă colţii cei fioroşi de aur şi blana de lup la intrare şi se transformă într-un căţel alb cu pete, negru şi maron, vesel şi jucăuş. Nici de labă nu mai şchioapătă. Lupul Şchiop se simte bine la blajini, pentru că nu are pe cine să pedepsească, ei, Rohmanii, fiind fără cusur şi păcat!

Dacă ascultaţi cu atenţie pământul, o să auziţi cum Rohmanii lucrează pământul lor, cocoşii lor cântă şi Lupul Şchiop latră voios ca un căţelandru!

De Paştele Rohmanilor tinerii şi fetele făceau frăţii şi surori de cruce, jurăminte pecetluite cu argint consacrat sau chiar cu două cununii.

Se fac bucate alese şi se dau de pomană pentru Primii Strămoşi şi toată linia lor până astăzi!

În calendarul creștin-ortodox românesc pe care îl am, tipărit cu binecuvântarea Preasfințitului Vincențiu, episcopul Sloboziei și Călărașilor, nu este nimic pomenit de Paștele Blajinilor. Trag concluzia că a rămas o sărbătoare mai mult moldovenească. Iată ce scrie Diana Preasca pe moldova.org că ar fi cele zece sfaturi date de părintele Octavian Moşin pentru Paștele Blajinilor:

1. Sărbătoarea este luni, după Săptămâna Luminată. Nu e recomandat să pomenim adormiţii de duminică, deşi s-a generalizat această practică;

2. Rugăciunile pentru adormiţi ar trebui să înceapă în biserică şi să continue la mormânt;

3. E o sărbătoare locală, iar Biserica recomandă nu doar o zi în anul bisericesc pentru pomenirea adormiţilor. Acest lucru poate fi înfăptuit mai în toate zilele şi, în special, sâmbetele din an, iar câteva sâmbete sunt cu pomeniri generale;

4. Rugăciunea să fie îmbinată cu milostenia;

5. Milostenia se face cu nevoiaşii;

6. Atât rugăciunea, cât şi jertfa, să fie din inimă şi nu de dragul lumii;

7. La cimitir se cuvine a fi cumpătaţi şi scufundaţi în rugăciune;

8. Să ne gândim la adormiţi şi nu la poftele noastre;

9. Sunt interzise mesele, băuturile şi veseliile la morminte;

10. Îmbrăcămintea şi portul nostru să fie decente.

Sunt, oare, moldovenii mai evlavioși decât restul românilor? Este o întrebare la care vă rog pe dumneavoastră, dragi lupi, padawani și hobbiți, să-mi răspundeți la dom.profesor@gmail.com. Sau dacă aveți orice de spus, eu vă citesc cu mare plăcere și vă răspund. Dar să nu uitați că nu fac horoscoape personale, nu iau ucenici, nu vin pe la televiziuni, în mod absolut strict nu pot să plec din pustnicia mea, nu răspund la numerele de telefon pe care nu le cunosc, nu am cont pe facebook sau alte rețele. Dacă vreți să vă răspund, scrieți pe email, este singura modalitate.

Mă duc să caut filmul cu centrul Pământului, o să încerc să țin cont de rugămințile românilor de pretutindeni de a pune articolul pe site în jurul orei 23, repet, o să încerc, că doar mâine, este, în definitiv, o altă zi!

* * *

HOROSCOP

BERBEC Poţi să obţii rezultate bune, dacă cooperezi cu persoane competente, bine intenţionate, care să te susţină. Cu toate că eşti direct, trebuie să te foloseşti de strategii viclene și iscusite. Dacă ai vreo idee, pune-o in aplicare cu energia ta caracteristică. Astăzi trebuie sa dai curs incapăţânării care te caracterizeaza. Incăpăţânare care bine investita se numeste tenacitate si va aduce in viitor dividente foarte frumoase. Spirituale sau materiale, depinde in ce investesti. In nici un caz sa nu fii zgarcit(ă), patima care te apuca cand nu trebuie. In primul rand la sentimente. Apoi la râs. Că despre bani nu putem vorbi, pentru că nu prea există!

TAUR Dimineaţa poţi să obţii ceva important de la o persoană din jurul tău, dacă reuşeşti să fii suficient de convingător. Dacă e vorba de muncă, nu uita să aduci argumente care să placă șefilor. Apare un aspect malefic, o cuadratura, dar se poate să fie doar o influenta negativa generala, o perioada mai neconfortabila care se intinde pe cateva zile, o indispozitie ca sa zicem asa, si mai putin un necaz concentrat. Trebuie sa fii foarte atent la cheltuielile facute aiurea si cu gandul in alta parte. Cel mai bine ar fi sa iesi in oras fara bani si carti de credit. Plimba-te, nu cheltui! Ziua ta de naştere, dacă cade astăzi, este un prilej social de adunare a anturajului si de verificare a prieteniilor mai vechi si mai noi. La multi ani! Cu sanatate, belşug si pace sufleteasca! Ultima parte a segmentului de timp, pe seară, are o componenta neliniştitoare, din cauza influentei Lunii. Iti faci griji, de fapt fără motiv, pentru ca intotdeauna te-ai descurcat.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
10:57 Rezultate Evaluarea Naţională 2018. SE AJUNGE LA INSTANŢĂ? Reacţia Ministerului Educaţiei. NOTELE PE JUDEŢE. Update 22:30 LEGE ÎNCĂLCATĂ la Cotroceni prin TRAFIC DE INFLUENȚĂ? Președinția, atinsă de SCANDALUL fără precedent. Breaking news 22:19 REVOCAREA șefei DNA. Iohannis a oferit ULTIMA REACȚIE despre viitorul Laurei Codruța Kovesi 16:24 Concluzie ŞOCANTĂ a unui politician: Maior şi Kovesi au FALSIFICAT semnătura preşedintelui ÎCCJ. S-au comportat ca MAFIOŢII 12:49 Atac la propagandiştii Noii Securităţi: Cum MINT ODIOS cu privire la modificările Codului de procedură penală 12:44 Protocolul SRI - Înalta Curte a transformat judecătorii în „sifoane” 10:35 Cel mai crunt mesaj transmis din SUA: „Puşcăria pentru Maior, Coldea şi Kovesi e mult prea puţin” 10:23 Verdictul lui Cristoiu în legătură cu protocolul SRI: „Trebuie o Comisie specială! S-a încălcat Constituția” 07:03 CCR analizează marți SESIZAREA lui KLAUS IOHANNIS. Ce urmărește președintele ROMÂNIEI 22:36 COLABORATORII lui Kovesi au făcut-o PRAF pe ȘEFA DNA. Cea mai DURĂ RADIOGRAFIE vine din INTERIORUL instituției 17:29 A fost DESECRETIZAT protocolul încheiat de SRI cu ICCJ. Documentul INTEGRAL 17:09 VALIDAREA MANDATULUI lui Iohannis, sub SEMNUL ÎNTREBĂRII! Teoria incendiară a judecătorului CCR Petre Lăzăroiu 12:29 Sondaj: PSD și-a revenit din pumni. PNL pe tobogan. Un nou partid face valuri 14:25 Ministrul Justiției comentează scrisoarea celor 1000 de magistrați: Să difuzați materialele, astfel intrăm în derizoriu 14:23 Toader îi dă REPLICA lui Iohannis. Avem „SUPERMINISTRU” la Justiție? Scandalul REVOCĂRII Laurei Kovesi ATINGE următorul nivel 14:14 Raportul final al anchetei parlamentare: Monica Macovei a scos în 2005 din arhiva SIPA un registru cu documente 14:05 DEZVĂLUIRE: Înainte să fie uns la SIE, Vlase își programase o întâlnire cu evrei influenți. Surse PSD: Vizita a picat 11:46 Klaus Iohannis a dat PSD-ului spionajul extern! Gabriel Vlase, doctor la SRI, va fi noul director SIE 11:04 Scandalurile se țin lanț în partidul lui Băsescu! Demisie de ultimă oră. „Așa a hotărât Eugen Tomac, îi respect decizia! Asta e” 10:28 Revocarea Codruţei Kovesi. CÂND VINE MARELE MOMENT în Justiţie? Procurorul General a răspuns. Breaking news

Articole salvate