Editura Evenimentul si Capital

Partidele politice sunt în unanimitate de acord. Vaccinarea trebuie să fie obligatorie!

17-08/tudose-bodog-mv-465x390
Autor: | | 5 Comentarii | 990 Vizualizari

Când vine însă vorba despre sancțiunile ce ar trebui aplicate pentru a impune această prevedere, politicienii devin brusc mai reticenți: în majoritatea lor, ei doresc obligativitate, fără constrângeri legale.

Guvernul a amânat deja pentru a doua oară introducerea pe ordinea de zi a Legii Vaccinării, semn că s-a împotmolit la acest proiect sensibil, care a creat dispute în societate, mai ales în legătură cu obligativitatea acestui act medical.. Premierul Mihai Tudose nu s-a ferit chiar să vorbească despre posibila decădere din drepturi a părinților care refuză să-și vaccineze copiii. Este limpede că o astfel de prevedere delicată nu se poate impune fără un sprijin politic major. De aceea, EVZ a intervievat o serie de lideri politici, dar și jurişti şi experţi în sănătate din toate partidele parlamentare. Întrebările adresate de ziarul nostru au fost următoarele: Sunteți pentru obligativitatea vaccinării? Este această obligativitate în conformitate cu Constituția, Codul Civil sau alte prevederi legale interne sau internaționale? Cum se poate aplica efectiv obligativitatea vaccinării? Premierul Tudose a vorbit despre o posibilă decădere din drepturile părintești. De asemenea, Tudose și ministrul Sănătății au vorbit de amenzi de până la 10.000 de lei, dar și despre interzicerea accesului la școală pentru copiii nevaccinați. Sunteți de acord cu aceste măsuri?

Nicolicea: „O necesitate!”

Deputatul PSD Eugen Nicolicea – preşedintele comisiei Juridice a Camerei – ne-a declarat că este un susţinător al introducerii obligativităţi vaccinării, această problematică fiind inseparabilă de cea a sănătăţii naţionale. „Bineînţeles că susţin obigativitatea vaccinării! Un copil nevaccinat reprezintă un mare pericol pentru el, pentru familie şi pentru toţi ceilalţi oameni din jurul lui. Întreaga societate trebuie să înţeleagă că obligativitatea vaccinării reprezintă o problemă ce ţine de sănătatea naţională”.

ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Verdictul juristului

De asemenea, Nicolicea consideră că introducerea unei astfel de obligativităţi nu contravine Constituţiei, Codului Civil sau reglementărilor internaţionale. „Există cumva vreo stipulare constituţională care prevede că ai dreptul să refuzi vaccinul? Nu! În schimb, Constituţia obligă statul să asigure cetăţenilor un trai decent, sănătos. Asigurarea sănătăţii comportă, aşadar, un caracter obligatoriu. Nu există prevederi Constituţionale sau ale Codului Civil care să contravină obligativităţii vaccinării. De asemenea, nu cred că există vreo prevedere internaţională în virtutea căreia n-ar fi posibilă implementarea acestei obligativităţi, care are chiar menirea de a împiedica răspândirea bolii. Comisia Europeană a fost şi este o susţinătoare a legilor vaccinării. Introducerea obligativității vaccinării are tocmai acest scop, de a împiedica răspândirea unor maladii primejdioase care sunt riscante pentru societate. Cum să te opui unei astfel de legi care vizează asigurarea sănătății naționale?!”, a întrebat deputatul jurist.

Vrea sancţionarea părinţilor refractari

Nicolicea este de acord cu sancţionarea parinţilor care nu îşi vaccinează copiii. „Măsurile și sancțiunile vor fi decise pe plan guvernamental. Când admitem că obligativitatea vaccinării este necesară, e cât se poate de firesc să se pună şi problema unor sancţiuni. Să vă ofer câteva exemple. Persoanele care lucrează în domeniul alimentar trebuie să deţină certificate medicale care să le dovedească sănătatea. Totodată, profesorii nu pot participa la activităţi şcolare, dacă nu şi-au făcut vizitele medicale. Ceea ce li se impune profesorilor şi educatoarelor, li se poate impune şi copiilor, prin intermediul unor sancţiuni aplicate părinţilor, deoarece nu copilul este cel care a ales să nu se vaccineze!”, a spus deputatul.

Liberalul Mario Oprea vrea obligativitate fără sancţiuni!

Şi senatorul PNL Mario-Ovidiu Oprea (membru în comisia de Sănătate a Senatului) susţine obligativitatea vaccinării, dar nu priveşte deloc cu ochi buni constrângerile de factură legală. „Experienţa personală şi familia m-au învăţat importanţa vaccinării şi vă pot spune că sunt pentru obligativitatea acesteia, aşa cum se întâmplă în multe ţări ale UE, deși acestea nici măcar nu se confruntă cu gravele realități din România. Am remarcat şi o propagandă mincinoasă împotriva obligativităţii. De exemplu, ieri am observat o zvonistică mediatică care susținea că vaccinarea nu este obligatorie în Elveția. Nimic mai fals – în Eveția, vaccinarea este și rămâne obligatorie. Personal, nu susţin sancţionarea părinților reticenţi. Cred că nişte campanii de conştientizare sunt mai productive”, ne-a declarat Mario-Ovidiu Oprea.

Pagina 1 din 2Loading...

Alte articole din categoria: Social

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Tema zilei
13:14 Ce AVERE a lăsat Regele Mihai urmașilor săi. LOCUL ocupat de FAMILIA REGALĂ în TOPUL celor mai bogați români 11:50 Regele Mihai. Funeraliile Regale. AUDIENŢELE TELEVIZIUNILOR. Cine a acaparat ratingul? SURPRIZĂ! 11:18 IMAGINI EXCLUSIVE din Trenul Regal care se îndreaptă spre Curtea de Argeș. Foto de colecţie în articol 10:58 Comportamentul fiicelor regelui Mihai, la funeralii, explicat de un psiholog cunoscut 10:48 Regele Mihai. ADEVĂRUL CE TREBUIE ŞTIUT de români. Un general de Securitate L-A TRANSFORMAT DIN REGE ÎN DOMN. Mărturii istorice 10:46 CADOUL INEDIT primit de Principele Nicolae în fața Palatului Regal. CULISELE unui MANIFEST ANTICOMUNIST. EXCLUSIV EVZ 09:37 Ce scrie presa internațională, despre FUNERALIILE REGELUI MIHAI! Publicația care și-a „INNEGRIT” prima pagină, în memoria Majestății Sale 09:32 SCANDAL POLITIC chiar în timpul doliului naţional. CHIAR NU EXISTĂ RESPECT pentru memoria Majestăţii Sale? 08:46 Gândul lui Cristoiu. Petre Roman despre vizita Regelui din decembrie 1990: „M-am trezit cu o situație contrară celor convenite” 21:49 Securea războiului regal n-a fost îngropată nici măcar la funeralii. Principele Nicolae, ţinta unui gest care va stârni multe reacţii 18:43 Mesajul IMPRESIONANT al președintelui Klaus Iohannis, după funeraliile Regelui Mihai 18:23 Regele Mihai. Cele mai emoționante imagini de la funeraliile regale - FOTO 18:16 Regele Mihai, ţinta unui DEMERS RUŞINOS AL PDSR, într-o IMAGINE-EVENIMENT, publicată în EVZ. Foto în articol 18:15 Protest anti-PSD în ziua FUNERALIILOR Regelui Mihai 18:11 CULISELE EXPULZĂRII Regelui Mihai în decembrie '90. Whisky, SRI, Doi și-un Sfert, Iliescu, Roman, Pleșu... Dezvăluiri spectaculoase! 12:13 Carmen Iohannis a surprins pe toată lumea! Cum a apărut aceasta la FUNERALIILE REGALE. Foto în text! 11:16 Ce scriu PUBLICAȚIILE INTERNAȚIONALE despre funeraliile Regelui Mihai. Mesaje PLINE DE EMOȚIE și solemnitate 11:07 RĂMAS-BUN Majestate! Sicriul Regelui Mihai I a fost coborât în Necropola Regală, de la Curtea de Argeș 11:07 Ultimele zile din viața Regelui Mihai. Mărturiile emoţionante ale maicilor care au avut grijă de Majestatea Sa până în ultima clipă 20:41 O ultimă UMILINŢĂ pentru Regele Mihai. Legea NU INTERZICE prezența Coroanei de Oțel la funeralii

Articole salvate