Editura Evenimentul si Capital

Partida ROBOR, pierdută de Isărescu. Guvernul a „convins” BNR să intervină în criza dobânzilor

Mugur Isărescu si Mihai Todose. FOTO: EVZ
Autor: | | 13 Comentarii | 3626 Vizualizari

Triplarea indicelui ROBOR, rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele, în mai puţin de o săptămână, a provocat ieri două premiere în piaţa bancară din România: participarea unui ministru de Finanţe la o şedinţă a conducerii BNR şi faptul că Mugur Isărescu a recunoscut că a făcut o infuzie de bani în sistem pentru a calma creşterea dobânzilor. Intervenţia Băncii Naţionale a venit după cinci zile de creştere constantă a ROBOR, de la 0,69% la 1,8%, şi după ce instituția a fost acuzată de premierul Mihai Tudose de o lipsă de implicare pentru a stopa creşterea dobânzilor la creditele în lei.

Există voci în rândul cunoscătorilor pieţei bancare care merg chiar mai departe cu acuzaţiile la adresa BNR şi care susţin că amplificarea indicelui ROBOR este un act premeditat al Băncii Centrale, pentru a determina Guvernul să vină la masa negocierilor în perspectiva anunţatei Comisii de anchetă a Parlamentului asupra activităţii lui Mugur Isărescu.

Ieri dimineaţă, BNR a anunţat o nouă creştere a indicelui ROBOR, până la o rată de 1,8%. Indicele este cel care influenţează direct dobânzile la care românii plătesc ratele creditelor în lei. Criza dobânzilor, declanşată la sfârşitul săptămânii trecute, a determinat şi o intervenţie a Guvernului. Ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa, a marcat ieri o premieră fiind primul reprezentant al Guvernului care merge la o şedinţă a conducerii BNR. De altfel, acesta a recunoscut, în momentul în care a ajuns la BNR, că a fost trimis de premierul Mihai Tudose şi liderul PSD, Liviu Dragnea, pentru a găsi o soluţie împreună cu reprezentanţii Băncii Centrale la criza apărută în piaţa bancară. Amintim faptul că vineri premierul Tudose a acuzat BNR de lipsă de implicare în această criză: „Cred că colegii noştri sau care ar trebui să fie colegii noştri, ai românilor, de la Banca Naţională au fost plecaţi de acasă. Ar fi trebuit să aibă grijă să nu crească (dobânda - n.r.) şi să nu lase nişte actori să se joace pe această temă”. 

BNR a acţionat chiar în timpul discuţiei cu Ministrul Finanţelor

Dar cum putea interveni Banca Naţională? Oficial indicele ROBOR a crescut din cauza unei lipse de lichidităţi de lei în piaţă, fapt ce a determinat creşterea preţului monedei naţionale şi implicit a dobânzilor la care aceasta poate fi împrumutată. Banca Naţională poate interveni în această situaţie printr-o infuzie de lei în piaţă, pentru a determina scăderea preţului şi a debânzilor. Lucru care nu s-a întâmplat de la începutului crizei. Ieri, la numai două ore după ce ministrul Ionuţ Mişa a intrat în şedinţa conducerii BNR, a apărut şi prima ştire, pe surse, că oamenii lui Mugur Isărescu intervin în piaţa bancară pentru a calma creşterea dobânzilor. Practic BNR a împrumutat băncile comerciale cu 9,3 miliarde de lei, printr-o operațiune de piață monetară de tip repo cu scadența la 7 zile, mișcare ce este așteptată să ducă ratele de dobândă pe termen scurt sub 1,75%. Mișcarea BNR a fost menită să îmbunătățească condițiile de lichiditate din piață și să ducă la scăderea ratelor pe termen scurt.

Cea mai mare infuzie de bani din ultimii patru ani

Informaţia a fost cu atât mai importantă cu cât a fost prima operațiune de tip repo derulată de BNR în ultimii doi ani. În august 2015 băncile au împrumutat 1,9 miliarde de lei la 7 zile. În acest tip de operațiuni, băncile vin cu titluri de stat cu o valoare suficientă cât să acopere împrumutul și pe care se obligă să le răscumpere la scadență, restituind banii împrumutați. Infuzie de bani de ieri a fost, de asemenea, cea mai ridicată ca valoare din ultimii patru ani, în februarie 2013 înregistrându-se un împrumut de la BNR către băncile comerciale de 10 miliarde de lei.

Ionuț Mișa FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNENAȚU

Guvernul anunţă că va colabora cu BNR în acestă criză

Ministrul Finanţelor, trimisul premierului Tudose la BNR, a ieşit de la şedinţă înainte de finalizarea acesteia, dar a anunţat o colaborare între Executiv şi bancheri pentru a găsi o soluţie la criza dobânzilor. „Participarea mea a constat în a discuta strict tehnic despre situaţia existentă astăzi, despre ce se întâmplă azi, despre evoluţia ROBOR-ului şi de a vedea care este pentru viitor cea mai bună abordare de a împleti politica fiscală cu politica monetară, pentru a crea în piaţă o stabilitate cât mai bună şi a face ca lucrurile să fie mai stabile pentru cetăţeni, pentru cei care iau credite de la bănci, pentru cei care au de plătit rate. Este atributul BNR şi specialiştii din BNR vor decide şi vor găsi soluţia care trebuie adoptată pentru a tempera această creştere a ROBOR, pentru că îngrijorarea a fost legată de ROBOR, şi probabil că ulterior domnul Guvernator vă va da mai multe relaţii despre deciziile luate la nivelul Consiliului de Administraţie”, a spus Mişa, la ieşirea de la şedinţa CA al BNR. 

Isărescu recunoaşte în premieră: BNR a intervenit în piaţă

Şi guvernatorul Mugur Isărescu a ieşit într-adevăr pentru a de declaraţii despre situaţia creată, dar şi despre soluţiile găsite. Conferinţa de presă susţinută de Mugur Isărescu a marcat şi ea o premieră: BNR a recunoscut că a făcut o infuzie de lichidităţi în lei în piaţă pentru a calma creşterea ROBOR şi a menţinerii indicelui într-o medie de 1,75%. Isărescu a explicat şi cum s-a ajuns la această situaţie: „Între datele de 20 şi 30 ale unei luni, banii pentru pensii şi salarii pleacă din conturile băncilor către trezoreria centrală, care este la banca naţională, rămânând astfel mai puţini lei în sistemul bancar. Aceşti bani se întorc în jurul datei de 5 ale lunii în conturile oamenilor, sub formă de salarii şi pensii, în acel moment valoarea lichidităţilor din piaţă revenind la normal. Numai că în această lună acest fenomen normal s-a suprapus peste o mai bună colectare a impozitelor, bani care au ieşit din conturile contribuabililor şi au intrat în trezoreria centrală. Aceşti bani se vor întoarce şi ei în sistemul bancar, dar va dura puţin mai mult timp ca de obicei”, a explicat ieri Mugur Isărescu. 

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate